Στον Elon Musk, τον ιδρυτή των εταιρειών Tesla και SpaceX, πέρασε και επίσημα το Twitter έναντι συνολικού τιμήματος 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μια πολύμηνη διαδικασία με πολλές απειλές, ανατροπές και δικαστικές περιπέτειες.
«Το «πουλί» είναι ελεύθερο» έγραψε πριν από λίγο σε ανάρτησή του ο Musk, επιβεβαιώνοντας εμμέσως και τις πληροφορίες περί της ολοκλήρωσης της εξαγοράς του δημοφιλούς αυτού μέσου κοινωνικής δικτύωσης.
Σημειώνεται πως ο Musk τον περασμένο Απρίλιο είχε αποκαλύψει ότι απέκτησε το 9,2% των μετοχών του Twitter, κάτι
που τον είχε καταστήσει και το μεγαλύτερο μέτοχο ενώ κατόπιν συμφώνησε
να γίνει μέλος του διοικητικού συμβουλίου της επιχείρησης.
Την τελευταία στιγμή υπαναχώρησε και προσφέρθηκε να αγοράσει την εταιρεία έναντι 54,20 δολαρίων τη μετοχή, πρόταση που έγινε αποδεκτή.
Έκτοτε όμως άρχισε μια νέα περιπέτεια, με τον Musk να διατηρεί επιφυλάξεις, να υπαναχωρεί, να κατηγορεί για παραπλάνηση σχετικά με τους πραγματικούς λογαριασμούς, με τους δικηγόρους του να κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν συμμορφώνεται με τα αιτήματα τους, με αποκορύφωμα την 8η Ιουλίου όταν και ανακοίνωσε ότι τερματίζει τη συμφωνία.
Ακολούθησαν μηνύσεις αυτή την φορά κατά του Musk από την εταιρεία προκειμένου να τον αναγκάσουν να ολοκληρώσει τη συμφωνία και ύστερα από μήνες αβεβαιότητας και αλληλοκατηγοριών, στις αρχές Οκτωβρίου ο Musk προσφέρθηκε να ολοκληρώσει τη συμφωνία, όπως είχε υποσχεθεί.
Απέλυσε κορυφαία στελέχη
Μάλιστα η αρχή του Musk στο Twitter έγινε με την απόλυση κορυφαίων στελεχών της εταιρείας ενώ επικρατεί μια γενικότερη ασάφεια για το ποια ακριβώς είναι τα σχέδια του και για το πώς θα επιτύχει τις φιλόδοξες ιδέες που έχει διατυπώσει για την επόμενη ημέρα του Twitter.
Πάντως, οι πρώτες του κινήσεις ήταν να απομακρύνει τα ηγετικά στελέχη.
Όπως αναφέρει το Reuters, ο Musk απέλυσε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Twitter, Parag Agrawal, τον οικονομικό διευθυντή Ned Segal, την επικεφαλής του τμήματος νομικής, πολιτικής και εμπιστοσύνης Vijaya Gadde, του οποίους κα κατηγόρησε ότι παραπλάνησαν τόσο τον ίδιο όσο και τους επενδυτές του Twitter σχετικά με τον αριθμό των ψεύτικων λογαριασμών.
Πλέον, οι μέτοχοι θα αμείβονται με 54,20 δολάρια ανά μετοχή και το Twitter θα λειτουργεί πλέον ως ιδιωτική εταιρεία, ενώ μεγάλο στοίχημα είναι να προσελκύσει πιο ενεργούς χρήστες, οι οποίοι θεωρούνται ζωτικής σημασίας για την επιχείρηση.
Εκτιμάται πως οι πιο συχνοί χρήστες, αυτοί δηλαδή που παράγουν το 90% όλων των tweets και περίπου τα μισά έσοδα παγκοσμίως, είναι λιγότεροι από το 10% των μηνιαίων συνολικών χρηστών.
Τα σχέδια
Εκτιμάται πως η εποχή Musk στο Twitter θα προκαλέσει μεγάλες αλλαγές
και αναστάτωση, καθώς πολλές από τις ιδέες που έχει διατυπώσει έως
σήμερα είναι σε πλήρη αντίθεση με τον τρόπο λειτουργίας του μέσου εδώ
και χρόνια.
Ο Musk έχει πει πως θέλει να διασφαλίσει την «ελευθερία του λόγου» στο Twitter, κάτι που είναι πιθανό να σημαίνει πιο χαλαρά πρότυπα ελέγχου περιεχομένου, αναζωπυρώνοντας τις ανησυχίες ότι θα αυξηθούν τα προσβλητικά σχόλια και η παραπληροφόρηση ενώ σχεδιάζει να επαναφέρει ορισμένους λογαριασμούς υψηλού προφίλ που μπλοκαρίστηκαν από την πλατφόρμα για παραβίαση κανόνων (για παράδειγμα ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump).
Σε κάθε περίπτωση ο Musk dεν έχει ακόμα αποκαλύψει πως θέλει να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει για το Twitter ούτε ποιος θα το «τρέξει».
Πάντως έχει διαμηνύσει ότι στα σχέδια του είναι να προχωρήσει σε απολύσεις στους περίπου 7.500 εργαζόμενους, αναφέροντας μάλιστα πως δεν αγόρασε το twitter για να βγάλει περισσότερα χρήματα αλλά «για να προσπαθήσει να βοηθήσει την ανθρωπότητα», την οποία, όπως είπε, αγαπάει.
Επιχείρηση κατευνασμού
Πάντως ο Musk προσπάθησε να κατευνάσει τις ανησυχίες των εργαζομένων
για το μέλλον τους σχετικά με τα σενάρια μεγάλων απολύσεων ενώ
διαβεβαίωσε τους διαφημιστές ότι η προηγούμενη κριτική του στους κανόνες
ελέγχου του περιεχομένου του twitter δεν θα βλάψει την ελκυστικότητα
του.
Σε δηλώσεις του χθες Πέμπτη 27/10 ο Musk υποστήριξε ότι θα ήθελε να επιτρέψει σε όλες τις απόψεις να εκφράζονται στην πλατφόρμα, αλλά χωρίς να την μετατρέψει σε «κόλαση».
«Είναι σημαντικό για το μέλλον του πολιτισμού να έχει έναν δημόσιο διαδικτυακό χώρο όπου να μπορούν να εκφράζονται με υγιή τρόπο ποικίλες απόψεις, χωρίς προσφυγή στη βία.
Τούτου λεχθέντος, το Twitter δεν μπορεί προφανώς να είναι ένα κολασμένο μέρος ανοιχτό σε όλους, όπου όλα μπορούν να λέγονται χωρίς συνέπειες» ανέφερε ο Musk.
Διαφημιστική πλατφόρμα
«Υπάρχει επί του παρόντος ένας μεγάλος κίνδυνος οι ιστότοποι
κοινωνικής δικτύωσης να μοιραστούν σε εκείνους που θα απηχούν τις
απόψεις της ακροδεξιάς και της ακροαριστεράς, προκαλώντας περισσότερο
μίσος και διχασμό στην κοινωνία μας.
Πέρα από το να σέβεται τους νόμους, η πλατφόρμα μας πρέπει να είναι θερμή και καταδεκτική με όλους», ανέφερε ο Musk, επισημαίνοντας πως «οι χρήστες θα πρέπει να μπορούν να επιλέξουν τι θα βλέπουν στο δίκτυο ανάλογα με τις προτιμήσεις τους, με τον ίδιο τρόπο που μπορείτε για παράδειγμα να δείτε ταινίες ή να παίξετε βιντεοπαιχνίδια για όλες τις ηλικίες».
«Είναι επίσης σημαντικό να προβάλλονται διαφημίσεις που να αντιστοιχούν όσο είναι δυνατόν στις «ανάγκες» των χρηστών» τόνισε ο Musk, υπογραμμίζοντας πως «το Twitter φιλοδοξεί να είναι η πιο αξιοσέβαστη διαφημιστική πλατφόρμα στον κόσμο».
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου