MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2018

Το στοίχημα της δεκαετίας

Το να επενδύει ένα κερδοσκοπικό κεφάλαιο 22 δις $ στην πτώση της χρηματιστηριακής τιμής δεκάδων ευρωπαϊκών εταιρειών, δεν είναι καθόλου συνηθισμένο γεγονός.

Επενδύσεις & Αγορές

Το μεγαλύτερο κερδοσκοπικό κεφάλαιο (hedge fund) παγκοσμίως, το Bridgewater, το οποίο διαχειρίζεται 160 δις $, δεν φαίνεται να φοβάται πως η ΕΚΤ θα στηρίξει τις ευρωπαϊκές μετοχές όπως η Fed πρόσφατα – η οποία, μετά το νέο όπλο της ποσοτικής χαλάρωσης (QE), το οποίο χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία, αποφάσισε να μιμηθεί την Τράπεζα της Ιαπωνίας επεμβαίνοντας μαζικά ως αγοραστής στα χρηματιστήρια! 

Σε κάθε περίπτωση, η σταδιακή τοποθέτηση του ιλιγγιώδους ποσού των 22 δις $ στην πτώση (short) ισχυρών εισηγμένων επιχειρήσεων (εικόνα), με μακροοικονομικά κριτήρια όπως φαίνεται και όχι με μικροοικονομικά, σημαίνει πως προβλέπει ένα μεγάλο κραχ στην Ευρώπη – κυρίως όμως πως δεν θα επιτραπεί στην ΕΚΤ να δράσει, σταθεροποιώντας τις αγορές (το ποσόν είναι αστρονομικό, αφού πρόκειται πιθανότατα για παράγωγα με μόχλευση Χ10 ή ίσως πολύ παραπάνω). 

Σε επίπεδο χωρών τώρα η Γερμανία έχει την πρώτη θέση με 7,3 δις $, ακολουθούμενη από τη Γαλλία με 4,5 δις $ και την Ισπανία με 1,7 δις $ – ενώ στην Ιταλία, παρά τους κινδύνους των εκλογών, έχει τοποθετήσει λιγότερα. Το κεφάλαιο βέβαια δεν μένει στάσιμο, οπότε δεν είναι εύκολο σε κανέναν να γνωρίζει ακριβώς τις κινήσεις του (εικόνα, οι μεγαλύτερες θέσεις) – ενώ δεν εκπλήσσει καθόλου η τοποθέτηση του στην πτώση των γερμανικών μετοχών, αφού η φούσκα είναι υπερβολικά μεγάλη στη χώρα.

Ειδικά όσον αφορά τις καινούργιες ενέργειες της Fed, θεωρούμε εύλογη την απορία του P.C. Roberts (πηγή), σύμφωνα με την οποία σε ελεύθερη απόδοση τα εξής:
«Εάν οι κεντρικές τράπεζες είναι σε θέση να διατηρούν ταυτόχρονα τα επιτόκια στο μηδέν και να αυξάνουν το χρέος, γιατί να μην μπορούν να συγκρατούν τις τιμές των μετοχών πολύ πιο υψηλά, από ότι θα αιτιολογούταν από τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιριών; Εάν όμως μπορούν και το κάνουν, τότε με ποια έννοια υπάρχει ο καπιταλισμός, η ελεύθερη αγορά και οι διακυμάνσεις των τιμών; Έχουμε υιοθετήσει ένα νέο είδος οικονομικού συστήματος, χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε όλοι εμείς;«
Εάν τώρα συμβαίνει κάτι τέτοιο στις Η.Π.Α., όπως στην Ιαπωνία, όπου μία κεντρική τράπεζα δεν πλημμυρίζει μόνο τις αγορές με νέα χρήματα αλλά, επίσης, τυπώνει αφειδώς ακόμη περισσότερα χρήματα χωρίς αντίκρισμα και αγοράζει μετοχές, χωρίς να προκαλείται πληθωρισμός ή κάτι άλλο, τότε πραγματικά έχει ανακαλυφθεί η φιλοσοφική λίθος που αναζητούσαν οι αλχημιστές – η παρασκευή του ελιξιρίου που καθιστά τα χρηματιστήρια άτρωτα! Γιατί λοιπόν να μην μιμηθεί τις δύο αυτές κεντρικές τράπεζες και η ΕΚΤ; Δεν το έχει σκεφθεί το Bridgewater; Το μέλλον θα δείξει.

Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου