MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 26 Δεκεμβρίου 2021

Δεν θέλω να σας χαλάσω τα Χριστούγεννα, αλλά μπορεί να γίνει πόλεμος

Είναι λάθος να χαρακτηρίζεται η Ρωσία ως μία επεκτατική δύναμη που αποτελεί εδαφική απειλή για την Ευρώπη – ενώ ο στρατιωτικός εξοπλισμός της είναι μία εύλογη αντίδραση της, στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. να την περικυκλώσουν. Ενδεχομένως να επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος της Ρωσίας, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας με το γνωστό δυτικής έμπνευσης πραξικόπημα – το οποίο τελικά κόστισε πανάκριβα στη χώρα, με την απώλεια της Κριμαίας. Είναι ξεκάθαρο πάντως πως η έξοδος από την πανδημία θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα τεράστια προβλήματα που έχουν κρυφτεί πίσω της, όπως η υπερχρέωση των πάντων, οι φούσκες κοκ. – η επίλυση των οποίων απαιτεί είτε ένα νέο Bretton Woods, είτε θα οδηγήσει σε πόλεμο.


Άρθρο


Η φράση στον τίτλο του κειμένου δεν είναι δική μας, αλλά ούτε κάποιου τυχαίου ανθρώπου – αφού αυτήν ακριβώς είπε επίσημα ο πρόεδρος μίας αρκετά σοβαρής χώρας, της Νορβηγίας (πηγή). Με δεδομένο δε το ότι, μαίνεται ο υβριδικός πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και της Κίνας από τη μία πλευρά, με «όπλα» την ενέργεια και την εφοδιαστική αλυσίδα (ανάλυση), καθώς επίσης των Η.Π.Α. από την άλλη, με «όπλα» το χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις κυρώσεις, με στρατιωτικό επίκεντρο την Ουκρανία, δεν μπορεί παρά να της δώσει κανείς σημασία – σημειώνοντας τα παρακάτω λόγια από την ομιλία του Νορβηγού:
«Το γεγονός ότι ο πόλεμος και η αντιπαράθεση είναι για άλλη μία φορά δυνατοί στην ήπειρο μας, είναι απογοητευτικό. Θα μπορούσε να υπάρξει μέσα και γύρω από την Ουκρανία ένας βίαιος ρωσικός εξοπλισμός στην περιοχή. Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο πολύ σοβαρά – θεωρώντας το σημαντικό μέρος της συνολικής της πολιτικής. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως η Νορβηγία θα είναι ασφαλής – τόσο όσον αφορά τον άξονα της πανδημίας, όσο και τον αμυντικό της άξονα, ενόψει των προκλήσεων».
Περαιτέρω, αυτό που προκαλεί έκπληξη στον κάθε γνώστη της νορβηγικής εθνικής πολιτικής, σε σχέση με τις απειλές και με τον επικείμενο κίνδυνο πολέμου που ανέφερε ο πρόεδρος της χώρας, είναι πως δεν ακολούθησε καμία πολιτική συζήτηση – ενώ ούτε οι συγκεντρωμένοι δημοσιογράφοι ρώτησαν τι ακριβώς σήμαιναν τα λόγια του για επικείμενο πόλεμο. Αντίθετα, όλες οι ερωτήσεις τους αφορούσαν τη νέα κρίση του κορωναΐού, καθώς επίσης της ραγδαίες αυξήσεις των τιμών της ενέργειας – οι οποίες επηρεάζουν επίσης τη μεγάλη χώρα παραγωγής πετρελαίου, όπως είναι η Νορβηγία.

Φαίνεται πως πρόκειται για μία κοινωνικοπολιτική κατάσταση που έχει σχέση με τις τοπικές αντιλήψεις – με την έννοια πως μία πρόσφατη έκκληση για αποκλιμάκωση των πολεμικών συνθηκών που επικρατούν («Όχι πόλεμος εξαιτίας της Ουκρανίας», πηγή), από πρώην υψηλόβαθμους στρατιωτικούς και διπλωμάτες του ΝΑΤΟ, δεν εισακούσθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Νορβηγία, αν και ο κίνδυνος πολέμου εκτιμήθηκε μεγαλύτερος από ποτέ.

Πόσο μάλλον όταν υπάρχει μία εκρηκτική εσωτερική πολιτική πτυχή που αφορά τη σκανδιναβική χώρα – αφού μόλις πρόσφατα ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση μίας νέας στρατιωτικής συμφωνίας με τις Η.Π.Α. Εν προκειμένω, η Νορβηγία παρέχει στους Αμερικανούς πρόσβαση σε τέσσερις στρατιωτικές βάσεις, έτσι ώστε να μπορούν να τις χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση πολέμου – υπενθυμίζοντας πως κάτι ανάλογο έπραξε και η Ελλάδα, με πλέον επικίνδυνη για μία αντιπαράθεση με τη Ρωσία τη βάση της Αλεξανδρούπολης, χωρίς καν να προβληματισθεί η εσωτερική κοινή γνώμη.

Η συμφωνία πάντως της Νορβηγίας με τη Ρωσία είχε προγραμματισθεί να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2022 – παρακάμπτοντας τις νομικές διατάξεις που δεν επέτρεπαν τη δημιουργία νέων στρατιωτικών βάσεων στο νορβηγικό έδαφος. Τεχνικά βέβαια δεν πρόκειται για δημιουργία νέων βάσεων, αφού με βάση την πρόσθετη συμφωνία, οι Η.Π.Α. μπορούν να κατασκευάσουν τις δικές τους υποδομές εντός των υφισταμένων νορβηγικών στρατιωτικών βάσεων – χωρίς όμως να ελέγχονται από το εθνικό νομικό σύστημα της Νορβηγίας.

Συνεχίζοντας, αυτός ο καλυμμένος, κρυφός στην ουσία τρόπος εξοπλισμού, συζητείται στη Νορβηγία μόνο σε πολύ στενά περιορισμένους κύκλους. Η ειδικός όμως σε θέματα ασφαλείας και ειρήνης του νορβηγικού ινστιτούτου εξωτερικής πολιτικής επέκρινε έντονα τη νέα συμφωνία, σε συνέντευξη της σε εφημερίδα της χώρας – λέγοντας μεταξύ άλλων πως ολόκληρη η συζήτηση για την αμυντική πολιτική της Νορβηγίας είναι αναχρονιστική και δεν λαμβάνει υπ’ όψιν τις σοβαρές αλλαγές στον πλανήτη, οι οποίες οδήγησαν σε αυξημένες εντάσεις μεταξύ της Ρωσίας και των Η.Π.Α. (πηγή).

Η ειδικός προειδοποίησε ότι, η αμοιβαία στρατιωτική κλιμάκωση στην Ευρώπη έχει προχωρήσει πάρα πολύ – οπότε πως πρέπει επιτέλους να συζητηθεί στη Νορβηγία, «εάν είναι σωστό να συμβάλει στην κλιμάκωση, καλωσορίζοντας μία ολοένα και περισσότερη παρουσία του ΝΑΤΟ, όλο και πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα». Τόνισε επί πλέον πως η Νορβηγία θα μπορούσε και θα έπρεπε να είναι μία φωνή που θα απαιτούσε την αποκλιμάκωση στο ΝΑΤΟ – κάτι που όμως δεν συμβαίνει.

Κατά την εκτίμηση της δε, είναι λάθος να χαρακτηρίζεται η Ρωσία ως μία επεκτατική δύναμη που αποτελεί εδαφική απειλή για την Ευρώπη – αξιολογώντας τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ρωσίας ως μία εύλογη αντίδραση της στην προσπάθεια του ΝΑΤΟ και των Η.Π.Α. να την περικυκλώσουν. Ενδεχομένως να επιδιώκουν την αλλαγή του καθεστώτος της Ρωσίας, όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας με το γνωστό δυτικής έμπνευσης πραξικόπημα (ανάλυση) – το οποίο τελικά κόστισε πανάκριβα στην Ουκρανία, με την απώλεια της Κριμαίας.

Η ειδικός έκλεισε λέγοντας πως βιώνουμε μία νέα κατάσταση αντιπαλότητας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε έναν παγκόσμιο πόλεμο – χωρίς όμως να γίνεται καμία συζήτηση στη Νορβηγία που συμφωνεί με όλα όσα απαιτεί από τη χώρα το κατεστημένο που εδρεύει στο Πεντάγωνο στις Η.Π.Α. Φαίνεται όμως πως ο πρόεδρος της Νορβηγίας έχει την ίδια άποψη με την ειδικό – αφού διαφορετικά δεν θα ανέφερε στην επίσημη ομιλία του τον κίνδυνο ενός πολέμου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα. 
 
Επίλογος

Ολοκληρώνοντας, είναι ξεκάθαρο πως η έξοδος από την πανδημία θα μας φέρει αντιμέτωπους με τα τεράστια προβλήματα που έχουν κρυφτεί πίσω της, όπως η οικονομία, η υπερχρέωση των πάντων, οι φούσκες κοκ. – η επίλυση των οποίων απαιτεί είτε ένα νέο Bretton Woods, είτε θα οδηγήσει σε πόλεμο. Μπορεί λοιπόν να είναι η αιτία που μεγεθύνονται οι συνέπειες της πανδημίας – σημειώνοντας πως όταν για μία θέση νοσηλείας απαιτείται ο εμβολιασμός 4.000 ατόμων, ενώ για έναν θάνατο από Covid ο εμβολιασμός 26.000, σύμφωνα με μία πρόσφατη γερμανική μελέτη (πηγή), είναι φανερή η υπερβολή. 
 
Με την ελπίδα πάντως πως θα βρεθούν οι σωστές λύσεις, εύχομαι σε όλους Καλά Χριστούγεννα, με Υγεία και Ευτυχία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου