MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Βαρουφάκης: Κάναμε λάθη, αλλά η τρόικα ήθελε να μας «ρίξει» – Συμφωνώ με τον Κρούγκμαν: Υπερεκτιμημένη η ελληνική κυβέρνηση

Στα λάθη της Ελλάδας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, στα δικά του λάθη, αλλά και στην σκληρή στάση της τρόικας και των εταίρων που "ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση" αναφέρθηκε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνένυεξή του στο CNN. Δεν δίστασε μάλιστα να συμφωνήσει και με τον νομπελίστα οικονομολόγο Πολ Κρούγκμαν, ο οποίος υποστήριξε πως είχε υπερεκτιμήσει τις ικανότητες της ελληνικής κυβέρνησης. 

Μιλώντας στο CNN και την Κριστιάν Αμανπούρ ο Γ. Βαρουφάκης παραδέχτηκε πως ο ίδιος είναι «προσωπικά υπεύθυνος» για κάποια από τα λάθη της διαπραγμάτευσης, ωστόσο ξεκαθάρισε ότι «η ισχυρή τρόικα των πιστωτών δεν ενδιαφερόταν να βρεθεί λογική, έντιμη, αμοιβαία αποδεκτή λύση», αλλά ήθελε να ταπεινώσει και να ρίξει την κυβέρνηση. 

Οταν η Κριστιάν Αμανπούρ του ζήτησε να σχολιάσει τη δήλωση του γνωστού οικονομολόγου, Πολ Κρούγκμαν επισημαίνοντάς του ότι ακόμη και οι σύμμαχοι της Ελλάδας εκφράζουν πλέον αμφιβολίες για τους χειρισμούς, ο κ. Βαρουφάκης την αιφνιδίασε. Αφού προβλήθηκε το απόσπασμα της δήλωσης, στην οποία ο Κρούγκμαν αναφέρει «Ισως υπερκτίμησα την ικανότητα της κυβέρνησης», ο πρώην υπουργός Οικονομικών σχολίασε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί του, απόλυτα, όσο σοκαριστικό κι αν ακούγεται», ενώ στη συνέχεια εξέφρασε τη διαφωνία του για το δεύτερο κομμάτι της δήλωσης Κρούγκμαν, περί της απουσίας εναλλακτικού σχεδίου. 

«Δεν είναι αλήθεια, είχαμε plan B. Στο υπουργείο Οικονομικών το αναπτύξαμε, υπό τις διαταγές του Αλέξη Τσίπρα, πριν ακόμη πάμε στο ΥΠΟΙΚ. Το πρόβλημα με τα plan B είναι πως είναι εξαιρετικά ατελή, γιατί πρέπει να μείνουν σε έναν κλειστό κύκλο. Μόλις έκλεισαν οι τράπεζες, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην το εφαρμόσει. Δεν ήταν πλάνο για να βγει η Ελλάδα εκτός Ευρώπης, αλλά για να δημιουργήσει ρευστότητα που θα μας έδινε μεγαλύτερη ελευθερία και διαπραγματευτική δύναμη. Το plan B δεν ενεργοποιήθηκε, δεν πήρα το ''πράσινο φως'' και αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που παραιτήθηκα», είπε ο κ. Βαρουφάκης 

Δικαιολογώντας την καταψήφιση του πακέτου των προαπαιτούμενων στη Βουλή την προηγούμενη Τετάρτη, ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως «ήταν πολύ δύσκολο για μένα, όσο και αν θα το ήθελα, να αναλάβω την ευθύνη για μία πολιτική, εξαιτίας της οποίας παραιτήθηκα». 

Ο πρώην υπουργός τόνισε ότι κατά την άποψή του, η κυβέρνηση θα έπρεπε να παραιτηθεί. «Ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε μία απίστευτα σκληρή επιλογή στη Σύνοδο. Ουσιαστικά του είπαν αυτοκτόνησε ή θα εκτελεστείς. Καμία κυβέρνηση δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται έτσι. Αποφάσισε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα ήταν να μείνει η κυβέρνηση και να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα με το οποίο διαφωνεί. Κατά τη γνώμη μου θα ήταν πιο έντιμο, και μακροπρόθεσμα πιο σωστό, να παραιτηθεί η κυβέρνηση. Αναγνωρίζω όμως ότι τα επιχειρήματά του ήταν το ίδιο ισχυρά με τα δικά μου» είπε. 

«Το πρόβλημα ήταν ότι όταν έκλεισαν τις τράπεζές μας, η κυβέρνηση αποφάσισε να μην θέσει σε εφαρμογή το σχέδιο Β», σημείωσε ο πρώην επικεφαλής του ΥΠΟΙΚ. 

Οταν ρωτήθηκε από τη δημοσιογράφο αν έχει ευθύνη για το ότι τα πράγματα είναι πλέον χειρότερα από την αρχή, απάντησε: «Θα ήθελα να πω ότι τα έκανα χάλια και είναι λάθος μου. Παραιτήθηκα γιατί ο κόσμος ψήφισε ''Όχι'' αλλά μου έγινε ξεκάθαρο από τη βραδιά του δημοψηφίσματος ότι η θέση της κυβέρνησης θα ήταν να πει ''Ναι''. Πολύ θα ήθελα να πάρω ευθύνη για την πολιτική για την οποία παραιτήθηκα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου