MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ο απόλυτος εξευτελισμός

Λίγο πριν το καράβι οδηγηθεί στα βράχια, χωρίς καμία δυνατότητα επιστροφής, τόσο το πλήρωμα, όσο και ο καπετάνιος του, συνειδητοποίησαν επί τέλους τον κίνδυνο, επιλέγοντας την αλλαγή πορείας - η οποία όμως δεν οδηγεί πια σε ασφαλή νερά

Διαπιστώνοντας όλα αυτά που συμβαίνουν σήμερα, την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά, χωρίς καμία απολύτως προετοιμασία ή σοβαρότητα, δεν μπορεί παρά να θλίβεται κανείς - να απογοητεύεται με το κατάντημα μίας πάμπλουτης χώρας, η οποία οδηγήθηκε σκόπιμα στα νύχια του ΔΝΤ. Έκτοτε είχε βέβαια πάρα πολλές δυνατότητες για να ξεφύγει από το «στημένο παιχνίδι» - χωρίς όμως δυστυχώς να εκμεταλλευθεί καμία.

Σήμερα, ελάχιστα μέτρα πριν από τη ελεύθερη πτώση της στο γκρεμό, η κυβέρνηση βιάζεται να υιοθετήσει τα νέα δημοσιονομικά μέτρα, παρακαλώντας γονατιστή το ΔΝΤ να επιστρέψει - παρά το ότι μόλις μερικές εβδομάδες πριν, ανακοίνωσε με πομπώδη τρόπο την εκδίωξη του. Όπως έχει δηλώσει δε πολύ σωστά, τα μέτρα αυτά θα είναι απολύτως καταστροφικά για την Ελλάδα - είναι υποχρεωμένη όμως να τα εφαρμόσει, αφού τα έχει υπογράψει στο παρελθόν. 

Από την άλλη πλευρά μία σειρά «βουλευτών», οι οποίοι μέχρι σήμερα απαιτούσαν ανεύθυνα την προσφυγή της χώρας σε πρόωρες εκλογές, στη χειρότερη στιγμή που θα μπορούσε ποτέ να επιλεχθεί, συγκεντρώνουν βιαστικά υπογραφές για την εκλογή του προέδρου. 

Θα έλεγε βέβαια κανείς πως «καλύτερα αργά παρά ποτέ» - εάν δεν υποψιαζόταν πως ο βασικός λόγος της ξαφνικής μεταστροφής τους, με κριτήριο τα κόμματα προέλευσης τους, καθώς επίσης τους ανεξάρτητους, δεν είναι άλλος από το φόβο απώλειας της βουλευτικής τους έδρας. Από τη συνήθη ιδιοτέλεια λοιπόν, η οποία φαίνεται πως είναι ο καλύτερος σύμβουλος των Ελλήνων πολιτικών - εάν εξαιρέσουμε τη διαπλοκή και τη διαφθορά

Τέλος, η αξιωματική αντιπολίτευση συνειδητοποίησε ότι, δεν της επιτρέπεται να αναλάβει ρίσκα, για τα οποία δεν έχει καν ενημερώσει τους Έλληνες - ενώ οι δυνατότητες της να κυβερνήσει μόνη της μία χώρα που αντιμετωπίζει τέτοιου μεγέθους προβλήματα, δεν είναι τόσο μεγάλες. Πόσο μάλλον να επιτεθεί κατά μέτωπο στις αγορές, στο ΔΝΤ ή στη Γερμανία, με τα μέσα που έχει στη διάθεση της - με απολύτως τίποτα δηλαδή, όταν η κατά πολύ ισχυρότερη και υγιέστερη Ρωσία κινδυνεύει να καταρρεύσει. 

Επειδή τώρα δεν είμαστε καθόλου ευτυχείς με το παραπάνω «πολιτικό σκηνικό», θεωρούμε σκόπιμη την αναφορά μας στο μέρος ενός κειμένου, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 25. Απριλίου του 2010, όταν ανακοινώθηκε η προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ, με τον τίτλο «Το ρέκβιεμ της Δημοκρατίας».
Άρθρο του 2010

Είναι πολύ δύσκολο να χαρακτηρίσει κανείς την κυβέρνηση μίας χώρας, η οποία αποφασίζει την προσφυγή της στο ΔΝΤ. Την εκούσια εκχώρηση δηλαδή της εξουσίας που της ανατέθηκε δημοκρατικά σε ξένους «εισβολείς», χωρίς την άδεια των Πολιτών της – μέσω δημοψηφίσματος ή, έστω, με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού της Κοινοβουλίου. 

Εν τούτοις, η τοποθέτηση των Πολιτών αυτής της χώρας απέναντι σε «τετελεσμένα γεγονότα», για τα οποία ποτέ δεν ενημερώθηκαν (προεκλογικά ή μετεκλογικά), αποτελεί μία απίστευτη αυθαιρεσία, για την οποία δεν είναι δυνατόν να μην υπάρχουν υπεύθυνοι – όπως δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ μέχρι σήμερα, για τα όλα όσα συνέβησαν στο παρελθόν, με τελικό αποτέλεσμα τη «συλλογική συνθηκολόγηση».

Tο μέλλον υπό το ΔΝΤ, με την κυβέρνηση αρωγό του

Πριν ακόμη αναφερθούμε στους επομένους υπεύθυνους, θεωρούμε σκόπιμη τη μερική παρουσίαση του μέλλοντος μας, υπό την αιγίδα του Ταμείου - του ΔΝΤ, το οποίο είναι ο μοναδικός «οργανισμός» παγκοσμίως, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να διαχειρισθεί μία χώρα, στη θέση της μέχρι τότε κυβέρνησης της. 

Απλούστατα δε η τυπική κυβέρνηση, εφόσον δεν συμμορφώνεται με τις εντολές του, δεν λαμβάνει τις οικονομικές ενισχύσεις, για τις οποίες και το «επέλεξε». Δυστυχώς, ο τρόπος με τον οποίο διοικεί το «Ταμείο» είναι κάθε άλλο παρά αναπτυξιακός, τουλάχιστον με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία – ενώ βέβαια δεν υπόκειται σε δημοκρατικές διαδικασίες.

Το ΔΝΤ, έχοντας ουσιαστικά σαν στόχο την εξόφληση των δανειστών της «υπό κατάληψη» χώρας, περιορίζει τα μέγιστα τις δαπάνες, αυξάνει τη φορολογία (κυρίως των χαμηλών εισοδηματικών τάξεων) και «εκποιεί» δημόσιο πλούτο – έτσι ώστε, αφενός μεν να μην διογκώνεται το χρέος από τα ελλείμματα, αφετέρου να αποπληρώνεται, τόσο από τη φορολόγηση, όσο και από την πώληση των παγίων του δημοσίου. 

Όπως είναι κατανοητό, τόσο η μία μέθοδος, όσο και η άλλη, έχουν σαν αποτέλεσμα την ύφεση – άρα τη μείωση του ΑΕΠ. Με δεδομένο τώρα το ότι, η μείωση του ΑΕΠ αυξάνει το χρέος ως προς το ΑΕΠ, η χώρα εισέρχεται σε ένα ανατροφοδοτούμενο καθοδικό ρεύμα, με άγνωστη κατεύθυνση.

Σε τελική ανάλυση, γνωρίζοντας πως ένα κράτος θεωρείται οικονομικά υγιές, όταν το δημόσιο χρέος του είναι κάτω από το 50% του ΑΕΠ του, το ΔΝΤ οφείλει να μειώσει το δημόσιο χρέος της χώρας μας κατά περίπου 200 δις € - υποθέτοντας αισιόδοξα ότι, το ΑΕΠ μας θα σταθεροποιηθεί στα 200 δις €, από τα 240 δις € σήμερα, καθώς επίσης πως το συνολικό δημόσιο χρέος μας δεν υπερβαίνει τα 300 δις €. 

Φυσικά, αυτά τα 200 δις € δεν είναι δυνατόν να προέλθουν μόνο από την μείωση των δημοσίων δαπανών και από την πώληση των παγίων (δημοσίων επιχειρήσεων, ακίνητης περιουσίας κλπ) – πόσο μάλλον αφού η «εκποίηση», κάτω από τις σημερινές συνθήκες, πιθανότατα θα είναι της τάξης του 20%, σε σχέση με την κάποτε αξία τους.

Επομένως, είναι δεδομένη η «φοροδοτική» συμμετοχή των Πολιτών στην αποπληρωμή του δημοσίου χρέους, παρά το ότι δεν είναι αυτοί που το δημιούργησαν, αλλά ούτε και αυτοί που διαχειρίσθηκαν καταστροφικά την κρίση – καθώς επίσης η σημαντική μείωση του βιοτικού επιπέδου τους. 

Επίσης είναι δεδομένη η υποδούλωση τους, η απώλεια της ελευθερίας και της εθνικής κυριαρχίας τους δηλαδή, αφού ο σύγχρονος κατακτητής δεν είναι άλλος από τα δανειακά κεφάλαια - τα οποία τοποθετούν το σύνδικο πτώχευσης για να εισπράξουν τις απαιτήσεις τους.

Περαιτέρω, όπως φαίνεται καθαρά από τους παραπάνω αριθμούς, η προσφυγή της χώρας μας στο ΔΝΤ δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγύηση του ότι θα αποφευχθεί τελικά η χρεοκοπία. Πόσο μάλλον όταν, στην περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι απαιτήσεις του ΔΝΤ και της ΕΕ, θα διακοπεί η παροχή των επομένων δόσεων των συμφωνηθέντων δανείων – γεγονός που θα μας οδηγούσε στην αθέτηση (στάση) πληρωμών.

Αυτό θα είχε σαν αποτέλεσμα την «καταβαράθρωση» των τιμών των ελληνικών ομολόγων, παράλληλα με την εκτίναξη των ασφαλίστρων. Γνωρίζοντας τώρα ότι, οι κυριότεροι ιδιοκτήτες των ελληνικών ομολόγων είναι οι ευρωπαϊκές τράπεζες, οι τεράστιες ζημίες τους θα προκαλούσαν ενδεχομένως «αλυσιδωτές» αντιδράσεις εντός της Ευρωζώνης, ενώ ταυτόχρονα θα καθιστούσαν πάμπλουτους τους «κερδοσκόπους» - οι οποίοι συνήθως μένουν μέχρι το τέλος του παιχνιδιού, αφού τότε μεγιστοποιούνται τα κέρδη τους, έχοντας φυσικά την «κάλυψη» tου ΔΝΤ (ανάλυση). 

Ενδεχομένως, τα πλέον πρόσφατα παραδείγματα αθέτησης πληρωμών, αυτά της Ρωσίας (1998) και της Αργεντινής (2001), να δίνουν μία καλύτερη εικόνα. Η απώλεια της αξίας των ομολόγων της Ρωσίας (hair cut) ήταν της τάξης του -82%, ενώ της Αργεντινής είχαν χάσει μέσα στις πρώτες 30 ημέρες μετά την αθέτηση πληρωμών το -73% της αξίας τους. Σύμφωνα δε με την Moody’s, η οποία ερεύνησε περιπτώσεις συνολικά 13 χωρών, η μέση απώλεια της αξίας των ομολόγων ήταν περίπου -50%. 

Φυσικά, μία πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, δεν θα είχε μόνο συνέπειες για την ίδια – πόσο μάλλον αφού είναι μέλος της Ευρωζώνης, ενώ η χρηματοπιστωτική κρίση δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση παρελθόν.

Οι κρατικές χρεοκοπίες άλλωστε θεωρούνται σαν εκρήξεις ηφαιστείων – με απρόβλεπτα επακόλουθα για ολόκληρο τον πλανήτη. Επί πλέον, το ΔΝΤ δεν εγγυάται την επιτυχή αντιμετώπιση της κρίσης, αλλά ούτε και την εξυγίανση των χωρών, στις οποίες καλείται να προσφέρει τις υπηρεσίες του.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση

Φυσικά, το «παιχνίδι» αυτό των κερδοσκόπων θα μπορούσε να είχε «αίσιο» τέλος για τη χώρα μας - εάν είχε την εμπιστοσύνη της Ενωμένης Ευρώπης και τη βοήθεια της. 

Συγκεκριμένα, η ΕΕ είχε (και έχει) τη δυνατότητα να αγοράσει άμεσα ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου, αυξάνοντας έτσι τις τιμές τους και μειώνοντας τα ασφάλιστρα τους. Στην περίπτωση αυτή, οι κερδοσκόποι θα ήταν αναγκασμένοι να αγοράσουν τα ομόλογα που πούλησαν ανοιχτά, για να τα επιστρέψουν στους κατόχους τους – γεγονός που θα λειτουργούσε επί πλέον αυξητικά στις τιμές τους. 

Παράλληλα, η αύξηση των τιμών και η αλληλέγγυα στάση της ΕΕ απέναντι στην Ελλάδα, θα μείωνε τις τιμές των ασφαλίστρων κινδύνου – με αποτέλεσμα να χάσουν διπλά οι κερδοσκόποι, οδηγούμενοι οι ίδιοι στη χρεοκοπία.

Η δυνατότητα αυτή δεν είναι θεωρητική, αφού έχει συμβεί στην περίπτωση της επίθεσης των κερδοσκοπικών κεφαλαίων (Hedge funds) στο Χονγκ Κονγκ. Οι κερδοσκόποι τότε είχαν «πουλήσει» ανοιχτά μετοχές του εκεί χρηματιστηρίου, αγοράζοντας δολάρια – με την προοπτική της αναγκαστικής υποτίμησης του νομίσματος εκ μέρους της κυβέρνησης, η οποία θα είχε σαν επί πλέον αποτέλεσμα την πτώση των τιμών των μετοχών. 

Όμως, η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ επενέβη ενεργητικά, αγοράζοντας μετοχές και διατηρώντας σταθερή την ισοτιμία του νομίσματος – με αποτέλεσμα να χάσουν τεράστια ποσά οι κερδοσκόποι, πολλοί από τους οποίους χρεοκόπησαν.

Δυστυχώς, η Ευρώπη δεν φαίνεται να έχει συνειδητοποιήσει την απειλή, εκτός βέβαια εάν απλά θυσιάζει τη χώρα μας, για να εξασφαλίσει τις υπόλοιπες από την επίθεση των κερδοσκόπων – ή για να τις «υποδουλώσει ευκολότερα στη Γερμανία, κάτι που εμείς τουλάχιστον δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ασφάλεια.

Το ίδιο ίσχυε, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον και για την ΕΚΤ, η οποία όμως φαίνεται να έχει πλέον διαφοροποιηθεί, κρίνοντας από τις τελευταίες προσπάθειες του διοικητή της υπέρ της Ελλάδας – σε πλήρη «ασυμφωνία» με τις γερμανικές «προδιαγραφές», για μία ένωση υπό τη δική της ηγεμονία. 

Η ευθύνη λοιπόν της ΕΕ, πολύ περισσότερο της Ευρωζώνης, είναι πέραν πάσης αμφιβολίας, αφού φαίνεται ότι μας εγκατέλειψε στην τύχη μας, χωρίς καθόλου να ενδιαφερθεί για όλους εμάς τους Έλληνες Πολίτες – οι οποίοι «ονειρευόμαστε» μία Ευρώπη των Πολιτών της. 

Άλλωστε, ένας από τους βασικότερους λόγους της κερδοσκοπικής επίθεσης που δεχθήκαμε, ήταν το γνωστό «The game is over» του κ. Juncker, όπως επίσης η πρόσφατη «σπουδή» της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, υπό το γερμανό διευθυντή της, να ανακοινώσει την αυξητική «διόρθωση» του ελλείμματος μας το 2009 – ταυτόχρονα σχεδόν με τη διπλή υποτίμηση της πιστοληπτικής μας ικανότητας από την Moody’s. 

Η γερμανική υπεροψία

Εάν θα είμαστε αναγκασμένοι να επιλέξουμε «μεταξύ δύο κακών το καλύτερο», το ΔΝΤ δηλαδή ή τη γερμανική ηγεμονία, θα επιλέγαμε δυστυχώς το ΔΝΤ. Οι ευθύνες αυτής της χώρας για τη σημερινή μας θέση, όπως και για την πιθανή κατάρρευση της Ευρωζώνης, είναι τεράστιες – ενώ επικεντρώνονται κυρίως στην απίστευτη αλαζονεία της, η οποία αποδεικνύεται σήμερα με το χειρότερο δυνατόν τρόπο.

Η καγκελάριος της Γερμανίας είναι αυτή που «εμβολίζει» ολοκάθαρα τις προσπάθειες των υπολοίπων εταίρων μας για την παροχή του συμφωνηθέντος «πακέτου σωτηρίας», ισχυριζόμενη (κατά την πάγια τακτική του καθεστώτος της χώρας της) «απαγορεύσεις» του συντάγματος, καθώς επίσης αντιρρήσεις εκ μέρους των Γερμανών πολιτών – παρά το ότι έχει προηγηθεί από την ίδια την κυβέρνηση της μία απίστευτη, συλλογική πλύση εγκεφάλου, με στόχο την εχθρική τοποθέτηση της γερμανικής κοινωνίας απέναντι στην Ελλάδα. 

Περαιτέρω, έχουμε αναφέρει σε πολλά κείμενα μας, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί τόσο από Γερμανούς, όσο και από Ευρωπαίους ή Αμερικανούς, την ύπουλη «εκμετάλλευση» της Ευρωζώνης, εκ μέρους της Γερμανίας - με στόχο την αποκόμιση οικονομικών πλεονεκτημάτων, χωρίς την παροχή των παραμικρών ανταλλαγμάτων. 

Προφανώς λοιπόν είμαστε αντίθετοι στις προσπάθειες αυτής της χώρας να υποδουλώσει τους «εταίρους» της, δημιουργώντας μία περιοχή χωρίς σύνορα (Ευρασία), υπό τη δική της ηγεμονία – ουσιαστικά δηλαδή την εκπλήρωση του «ναζιστικού ονείρου», χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων. Αν και φαίνεται λοιπόν ότι οι «βλέψεις» της αυτές έχουν γίνει πλέον κατανοητές, τόσο από την ΕΕ, όσο και από τις Η.Π.Α., θεωρούμε ότι αποτελούν τεράστια απειλή για τον υπόλοιπο πλανήτη – πόσο μάλλον για τη Δημοκρατία, η οποία καλείται ουσιαστικά να αντιπαρατεθεί ακόμη μία φορά με τον Ολοκληρωτισμό.

Κατ’ επέκταση, είμαστε της άποψης ότι είναι αδύνατον να εκπληρωθεί ποτέ το ευρωπαϊκό όνειρο, με τη σημερινή Γερμανία της Ανατολικογερμανίδας κυρίας Merkel εντός του. Γνωρίζοντας δε ότι η Γερμανία, πριν από την ένωση της, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τη σημερινή, «θλιβόμαστε» περισσότερο παρά επικρίνουμε το «κατάντημα» της.

Συμπερασματικά λοιπόν, πόσο μάλλον όταν ο «γκεμπελικός» Τύπος της χώρας προτείνει σήμερα με θράσος την «εθελουσία αποχώρηση» της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, οι ευθύνες της Γερμανίας για την προσφυγή μας στο ΔΝΤ είναι τεράστιες – ενώ δεν είναι δυνατόν να υπάρξει ποτέ μία πραγματικά ενωμένη Ευρώπη, εάν δεν αποστασιοποιηθεί εντελώς από τη Γερμανία. 

Φυσικά κάτι τέτοιο θα την οδηγούσε ακόμη μία φορά στην απομόνωση, με δυσοίωνες συνέπειες τόσο για τους Πολίτες της (οι οποίοι ήδη υποφέρουν τα πάνδεινα από τη σημερινή τους Εξουσία), όσο και για τον υπόλοιπο κόσμο. 

Επίλογος

Το παραπάνω κείμενο γράφτηκε το 2010, λίγο πριν η πατρίδα μας καταδικαστεί στη μεγαλύτερη περιπέτεια της θυελλώδους ιστορίας της. Έκτοτε τα πράγματα έχουν επιδεινωθεί, όπως ακριβώς προβλεπόταν, ενώ η Γερμανία, τρεφόμενη από την κρίση χρέους που η ίδια προκάλεσε, καθώς επίσης από τις σάρκες των «εταίρων» της, έχει αναρριχηθεί στον απόλυτο ηγεμόνα της Ευρώπης - η οποία μετατρέπεται σταδιακά σε γερμανική. 

Δυστυχώς ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεσε στην έξυπνα στημένη παγίδα της καγκελαρίου, ανακοινώνοντας την εκδίωξη του ΔΝΤ - σύμφωνα με τις επιθυμίες της, οι οποίες έχουν απώτερο στόχο την απομάκρυνση τόσο του ΔΝΤ, όσο και των Η.Π.Α. από την Ευρώπη. Φυσικά το ΔΝΤ αντέδρασε επιθετικά, με θύμα την Ελλάδα - αν και έχουμε την άποψη ότι γνωρίζει τον «ηθικό αυτουργό», οπότε οι Η.Π.Α. θα λάβουν τα μέτρα τους. 

Την ίδια στιγμή η πρωσική κυβέρνηση υποδαυλίζει, μέσω της Ουκρανίας, τη σύγκρουση της υπερδύναμης με τη Ρωσία, έτσι ώστε να απαλλαγεί και από τις δύο χώρες - παραμένοντας ο αδιαφιλονίκητος πλέον ηγέτης της ηπείρου μας, συνεργαζόμενη ενδεχομένως με την Κίνα, με την οποία διατηρεί άριστες σχέσεις. 

Δυστυχώς για όλους μας, οι υπόλοιπες ισχυρές χώρες της Ευρώπης, όπως η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, φαίνεται να έχουν συνθηκολογήσει - λόγω των εξαιρετικά αδύναμων ηγεσιών τους, καθώς επίσης των εσωτερικών προβλημάτων τους. 

Από την άλλη πλευρά ο Ρώσος πρόεδρος, στον οποίο επιτίθενται συλλήβδην τα γερμανικά ΜΜΕ, σε καθημερινή σχεδόν βάση, ανέφερε στο χθεσινό του διάγγελμα πως η Δύση σκοπεύει να διαμελίσει τη χώρα του, κατά το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας - αν και η τοποθέτηση του ήταν υπερβολικά μελοδραματική, για να είναι αληθινή. 

Εάν όμως παρ' ελπίδα επαληθευτεί, η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει πολύ μεγάλα προβλήματα από τη Γερμανία, όπως έχει συμβεί πολλές φορές μέχρι σήμερα. Εκτός εάν οι πραγματικές προθέσεις τις καγκελαρίου γίνουν αντιληπτές, οπότε θα τοποθετηθεί στη θέση που της αξίζει. 

Πηγή : www.analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου