Υπάρχουν σύννεφα στον τραπεζικό ορίζοντα τα οποία δεν είναι σαφές εάν φέρνουν πρωτοβρόχια ή καταιγίδες για τις ελληνικές τράπεζες.
Πυκνά σύννεφα αρχίζουν να σχηματίζονται στο βάθος του τραπεζικού ορίζοντα.
Οι επενδυτές αμέριμνοι θεωρούν ότι όλα βαίνουν καλώς.
Οι διοικήσεις προσπαθούν ομολογουμένως υπέρμετρα να βρουν λύσεις στα προβλήματα τους με το μικρότερο κεφαλαιακό κόστος.
Οι τράπεζες εμφανίζουν μια εικόνα ότι τα χειρότερα έχουν περάσει αλλά ακόμη υπάρχουν προβλήματα.
Το βασικό ερώτημα είναι το εξής.
Βγαίνει ο τραπεζικός λογαριασμός;
Η απάντηση είναι όχι, ο τραπεζικός λογαριασμός δεν βγαίνει και υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι για τους οποίους ο λογαριασμός δεν βγαίνει.
Πρόσφατα στελέχη της κυβέρνησης ανέφεραν ότι ίσως οι ελληνικές τράπεζες χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν κεφάλαια από το κεφαλαιακό μαξιλάρι των 24,1 δισεκ. ευρώ.
Χρήση κρατικών κεφαλαίων σημαίνει διάσωση πραγματική αλλά και εθνικοποίηση και προφανώς κυβέρνηση της ΝΔ έστω και προσωρινή κρατικοποίηση δεν θα μπορεί και δεν θα θέλει να διαχειριστεί.
Τι πραγματικά συμβαίνει στις τράπεζες;
Οι τράπεζες λειτουργούν όπως όλες οι εταιρίες έσοδα και έξοδα.
Στα έξοδα συμπεριλαμβάνεται το κόστος μισθοδοσίας και τα έξοδα εκ τόκων για τις καταθέσεις.
Στα έσοδα περιλαμβάνονται έσοδα από τόκους δανείων, προμηθειών, εκτάκτων.
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν δύο πυλώνες εσόδων, τα ενήμερα δάνεια 98 δισεκ. και τα προβληματικά δάνεια 80 δισεκ.
Στα ενήμερα δάνεια το βασικό επιτόκιο καθορίζεται από το Euribor 3 μηνών συν το περιθώριο κέρδους.
Όμως η ΕΚΤ θα μειώσει περαιτέρω τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων και αυτό σημαίνει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στα αποτελέσματα των τραπεζών.
Οι μειώσεις των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες είναι κακό νέο για τις εμπορικές τράπεζες.
Με το Euribor 3μήνου να πλησιάζει το -0,40% είναι προφανές ότι το κέρδος των τραπεζών από έσοδα εκ τόκων δανείων μειώνονται.
Προσπαθούν οι τράπεζες να επιβιώσουν με τα 98 δισεκ. ενήμερα δάνεια.
Υπάρχει όμως και άλλο πρόβλημα, οι ελληνικές τράπεζες λογιστικοποιούν τόκους και από τα προβληματικά δάνεια NPEs δηλαδή εγγράφουν έσοδα… που δεν υπάρχουν.
Όταν τα NPEs μεταφερθούν σε άλλες εταιρίες διαχείρισης αυτή η εικονική πηγή εσόδων θα εκλείψει οπότε τα έντοκα, επαναλαμβανόμενα έσοδα θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Ο πυρήνας της κερδοφορίας των τραπεζών θα συρρικνωθεί.
Αυτό χρηματιστηριακά δεν έχει αποτιμηθεί πλήρως ότι οι καθαρές πηγές εσόδων θα μειωθούν.
Τα έκτακτα έσοδα από ομόλογα κυρίως είναι μεν καλοδεχούμενα αλλά θεωρούνται μη επαναλαμβανόμενα.
Συν τοις άλλοις οι ελληνικές τράπεζες είχαν την ατυχία να μην έχουν δικαίωμα να αγοράζουν απεριόριστα ομόλογα ώστε να εκμεταλλευτούν το μεγάλο ράλι στα ομόλογα.
Εάν σήμερα οι ελληνικές τράπεζες αντί για 8 δισεκ. είχαν 20 δισεκ. κρατικά ελληνικά ομόλογα θα είχαν κεφαλαιακά κέρδη πάνω από 2,5 δισεκ. κεφάλαια ικανά ώστε να βοηθήσουν τις τράπεζες να εξυγιανθούν.
Ως προς τα έξοδα, οι τράπεζες δεν μπορούν να μειώσουν περαιτέρω τα επιτόκια καταθέσεων που είναι ήδη κοντά στο μηδέν.
Άρα πρέπει να στραφούν στην μείωση προσωπικού.
Τράπεζα στην Ελλάδα έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι εάν ο κλάδος αντί για 38.000 εργαζομένους είχε 25.000 εργαζομένους θα ήταν πολύ πιο βιώσιμη και ανθεκτική η κερδοφορία.
Η περίπτωση της Πειραιώς όμως ήρθε να αποδείξει πόσο δύσκολο είναι να μετακινηθούν οι εργαζόμενοι στην νέα RBU που θα αποσπαστεί από την good Πειραιώς.
Χρειάστηκε να δεσμευτεί η Πειραιώς ότι στο μέλλον θα τους επαναπροσλάβει όσους μετακινηθούν προς την Πειραιώς που θα αποσπαστεί μαζί με τα προβληματικά δάνεια για να τα διαχειριστεί η Intrum.
Το πρόβλημα όμως δεν τελειώνει εδώ.
Τα νέα stress tests θα έχουν ρήτρα μείωσης των NPEs στο 3,5% στον μέσο όρο της Ευρωζώνης
Ένα ακόμη πρόβλημα που επίσης δεν έχει αποτιμηθεί από την χρηματιστηριακή αγορά είναι ότι η ΕΚΤ – όπως αποκάλυψε ο Enria του SSM – θα θέσει ρήτρα για μείωση των NPEs και στις ελληνικές τράπεζες στο 3,5% δηλαδή στον μέσο όρο.
Αν και δεν είναι σαφές εάν θα διεξαχθούν νέα AQRs δηλαδή έλεγχος στοιχείων ενεργητικού στις τράπεζες – εξέλιξη προφανώς αρνητική χρηματιστηριακά τουλάχιστον – ωστόσο είναι βέβαιο ότι όσο οι τράπεζες προσπαθούν να αποφύγουν την άντληση νέων κεφαλαίων τόσο το πρόβλημα θα διογκώνεται.
Η άντληση κεφαλαίων μέσω tier 2 με επιτόκια 9,75% ή ακόμη 8,25% δεν είναι συμφέρουσες επιλογές.
Είναι πολύ μεγάλο το ετήσιο κόστος για πληρωμές τόκων.
Εάν η ΕΚΤ επιμείνει σε ένα αυστηρό πλαίσιο για τα ελληνικά NPEs με στόχο το 3,5% που είναι ο μέσος όρος των NPEs στην Ευρωζώνη τότε η πίεση που θα ασκηθεί στις ελληνικές τράπεζες θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και χρηματιστηριακά επίσης αρνητική εξέλιξη.
Υπάρχουν σύννεφα στον τραπεζικό ορίζοντα τα οποία δεν είναι σαφές εάν φέρνουν πρωτοβρόχια ή καταιγίδες για τις ελληνικές τράπεζες.
Τα σύννεφα αυτά δικαιολογούν γιατί οι μετοχές των τραπεζών δεν μπορούν να ξεκολλήσουν.
Ανεβαίνουν, προσπαθούν αλλά στο τέλος παραμένουν σταθερά κάτω από τις τιμές των αυξήσεων κεφαλαίου του 2015.
Συν τοις άλλοις ας διερωτηθούν οι επενδυτές γιατί το Lansdowne συνεχίζει να αυξάνει τις short θέσεις του στις ελληνικές τράπεζες, σε Alpha, ΔΕΗ, Πειραιώς και Eurobank.
Και το Lansdowne βλέπει τα μαύρα σύννεφα να πυκνώνουν στον τραπεζικό ορίζοντα και ως συνήθως πριν την καταιγίδα επικρατεί νηνεμία…
Εκεί οι προνοητικοί λαμβάνουν τα μέτρα τους….
Πηγή : www.bankingnews.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου