MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2015

Βαρουφάκης : Ο θάνατος είναι προτιμότερος. Να πεθάνουμε σαν ήρωες!

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την τρόικα, απαντά:

Συνέντευξή στην εφημερίδα La Tribune

«Θα ζητήσουμε καταρχήν μια προθεσμία 10 έως 15 ημερών για να ολοκληρώσουμε το σχέδιό μας, το οποίο θέλουμε να είναι πολύ αναλυτικό, αλλά και πολύ πλήρες. Για το ελληνικό χρέος, τις μεταρρυθμίσεις, τις επενδύσεις, την ανθρωπιστική βοήθεια.

«Θέλουμε να κάνουμε προτάσεις στον Βόλφγκαγκ Σόιμπλε, τις οποίες δεν θα μπορεί να αρνηθεί. Δεν θα υπάρξει κατά συνέπεια χρεοκοπία, ούτε περικοπές χρέους. Θα προτείνουμε μια φόρμουλα σύμφωνα με την οποία το χρέος θα εξαρτάται από την εξέλιξη της ονομαστικής αξίας του ΑΕΠ. Η ιδέα είναι ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι εταίρος μας στην ανάπτυξη, και δεν θα πρέπει να ποντάρει στη μιζέρια μας.

Το πρόβλημα των επενδύσεων στην Ελλάδα δεν μπορεί να αφορά μόνο την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί να διατηρήσει έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, άρα δεν μπορούμε να περιμένουμε από το ελληνικό κράτος να λύσει αυτό το πρόβλημα- χρειάζεται ένα φιλόδοξο σχέδιο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπογραμμίζει 

Για το επενδυτικό σχέδιο Γιούνγκερ και την ποσοτική χαλάρωση Ντράγκι: 

«Δεν σταματώ να εκπλήσσομαι από την ηλιθιότητα του σχεδίου (σσ Γιούνκερ). 

Είναι σαν να δίνεις ασπιρίνη σε έναν νεκρό. Ομοίως, η ποσοτική χαλάρωση του Μάριο Ντράγκι δεν είναι πολύ καλή ιδέα. Αναμφίβολα, θα τροφοδοτήσει φούσκες στις οικονομικές αγορές. Ωστόσο, η Ευρώπη διαθέτει ένα όργανο αρμόδιο για τις επενδύσεις, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία σήμερα είναι υπερβολικά λιγόψυχη στις δράσεις της, όχι μόνο επειδή φοβάται για την κατάταξή της από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, αλλά επειδή οι επενδυτές της πρέπει να είναι συγχρηματοδοτούμενοι. Πρέπει λοιπόν να απελευθερώσουμε τις δυνατότητες της Επενδυτικής Τράπεζας για να υπάρξει ένα πραγματικό «νέο δεδομένο» για την Ευρώπη και να διοχετεύσουμε 6-7% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στην οικονομία. Και αν ο Μάριο Ντράγκι θέλει να αγοράσει δημόσιο χρέος, θα είναι πιο χρήσιμο να το πράξει στη δευτερογενή αγορά των μετοχών της Ευρωπαϊκής Επενδυτικής Τράπεζας. Θα είναι πολύ πιο χρήσιμο από την επαναγορά του γερμανικού χρέους».

«Σας το λέω ξεκάθαρα. Ο θάνατος είναι προτιμότερος. Το πραγματικό έλλειμμα της Ελλάδας είναι έλλειμμα αξιοπρέπειας», επισημαίνει και κάνει αναφορά στην 28η Οκτωβρίου 1940 σημειώνοντας ότι τότε αν και δεν είχαμε τα μέσα είπαμε «όχι» στον Μουσολίνι.

Στην περίπτωση ενδεχόμενης άρνησης της Γερμανίας σε αυτές τις προτάσεις, ο Γ. Βαρουφάκης απαντά πως «ό,τι και να λέει ή να κάνει, η Γερμανία στο τέλος πάντα πληρώνει», προσθέτοντας ότι αυτό που ζητάμε είναι να δαπανώνται τα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων πιο έξυπνα και να μην καταλήγουν σε μια μαύρη τρύπα, όπως τώρα. 

«Γιατί να ζητάμε να δανειστεί η Ελλάδα χρήματα των Γερμανών φορολογούμενων για να αποπληρώνεται η ΕΚΤ, επειδή το αποφάσισε κάποτε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ο χειρότερος κεντρικός τραπεζίτης της ιστορίας, αναρωτιέται και προσθέτει: «Ας κάνει η ΕΚΤ τη δουλειά για την οποία δημιουργήθηκε. Αν έχουμε τα χρήματα, βέβαια (θα αποπληρώσουμε τα 6 δις ευρώ στην ΕΚΤ τον Ιούνιο). Σε διαφορετική περίπτωση θα πρέπει να συζητήσουμε». 

Ο κ. Βαρουφάκης θεωρεί τέλος, «ανόητη την ιδέα να πρέπει να αποπληρώσουμε την Κεντρική Τράπεζα», σημειώνοντας: «Πρώτη φορά συμβαίνει αυτό στην ιστορία. Και το ερώτημα είναι, γιατί με τέτοιες κινήσεις συνεχίζουμε να τρέφουμε κινήματα όπως η Χρυσή Αυγή ή το Εθνικό Μέτωπο (Γαλλία);». 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου