Του Κώστα Μελά
Υπάρχει ένα βασικό ερώτημα, το οποίο έχει βεβαίως απαντηθεί ποικιλοτρόπως τα τελευταία χρόνια, αλλά πάντοτε νέα στοιχεία δίνουν συνεχώς πιο ενδιαφέρουσες απαντήσεις: ποιος επωφελείται (κερδίζει) από την οικονομική μεγέθυνση και την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών; Η κοινωνία ως σύνολο, ή λίγα επιλεγμένα μέλη της που βρίσκονται ψηλά στην ιεραρχία του πλούτου; Ένας τρόπος για να απαντηθεί αυτό το ερώτημα είναι η μελέτη της κατανομής του εισοδήματος.
Μια τελευταία μελέτη για την κατανομή του εισοδήματος στην Γερμανία του γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (DIW), (Stefan Bach, Andreas Thiemann and Aline Zucco Looking for the Missing Rich: Tracing the Top Tail of the Wealth Distribution, 2018) δίνει τη δυνατότητα για μια ενδελεχή ανάλυση του ζητήματος αυτού στην ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, που επιθυμεί να λειτουργεί και ως παράδειγμα για τις υπόλοιπες. Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζονται στον πίνακα 1 που ακολουθεί.
Κατανομή του συνολικού πλούτου του πληθυσμού το 2014 ανά νοικοκυριό
Συγκεκριμένα το 2014, το 90% του πληθυσμού κατέχει το 36,17% του συνολικού πλούτου, ενώ το υπόλοιπο πλουσιότερο 10% απολαμβάνει το 63,83% του συνολικού πλούτου. Σε απόλυτους αριθμούς τα ποσοστά αυτά μεταφράζονται αντίστοιχα σε περίπου 1,657 τρισ. ευρώ και σε 2,925 τρισ. ευρώ. Επίσης μπορούμε να προχωρήσουμε σε μεγαλύτερη τμηματοποίηση. Έτσι, το φτωχότερο 50% του πληθυσμού κατέχει το 2,26% του συνολικού πλούτου, το επόμενο 10% κατέχει το 3,54% , το επόμενο 10% το 5,89% κ.τ.λ.
Αυτό που καθιστά την έρευνα άκρως ενδιαφέρουσα είναι ότι προχωρά σε διερεύνηση του πλούτου που κατέχει το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού καθώς και το 0,1%, το 0,01% και το 0,001% του πληθυσμού. Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Πίνακα 1, το 1% του πληθυσμού κατέχει το 33,14% του πλούτου που αντιστοιχεί σε 1,531 τρισ. ευρώ. Το 0,1% του πληθυσμού κατέχει το 17,41% του πλούτου που αντιστοιχεί σε 798 δισ. ευρώ.
Το 0,01% του πληθυσμού έχει το 9,12% του πλούτου ή 418 δισ. ευρώ και το 0,001% του πληθυσμού το 4,67% του πλούτου που αντιστοιχεί σε 214 δις ευρώ. Το πιο εντυπωσιακό ίσως που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι το 50% του φτωχότερου πληθυσμού κατέχει τον μισό πλούτο από αυτόν που κατέχει το 0,001% του πληθυσμού. Έχουμε υπόψη πως κάνουμε λόγο για 0,001% του γερμανικού πληθυσμού μιλάμε για 400 οικογένειες.
Κατανομή του συνολικού πλούτου ανά νοικοκυριό σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία
Επίσης, σύμφωνα με την μελέτη, η ανισοκατανομή του πλούτου στην Γερμανία είναι πολύ μεγαλύτερη από την αντίστοιχη της Γαλλίας και της Ισπανίας όπως μπορούμε να διακρίνουμε στον πίνακα 2 από τα συγκριτικά στοιχεία.
Η ακραία συγκέντρωση πλούτου στην Γερμανία είναι ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι οικογένειες με μεγάλο πλούτο έχουν μεγάλη επιρροή στο πολιτικό σύστημα, αλλά και στην ίδια την οικονομία, παρόλο που αυτές οι οικογένειες λειτουργούν σαν «προστάτες» σε μεγάλα τμήματα του πληθυσμού στις περιφέρειες τους. Εδώ, λοιπόν, θα κλείσω, σημειώνοντας ότι στην «υποδειγματική» Γερμανία δεν υπάρχει «φόρος πλούτου».
Πηγή: slpress.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου