MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 16 Ιουνίου 2014

Bόμβα Ντράγκι: Ποιο πλεονασμα; Κρυψατε αυτα που δώσατε στους τραπεζίτες!

Μια πυρηνική βόμβα πυροδότησε η ΕΚΤ εναντίον του Success Story της εγχώριας κυβέρνησης της Κολομβίας των Βαλκανίων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΣΚΑΙ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζει ότι το πλεόνασμα είναι μούφα μια και δεν περιλαμβάνει το κόστος στήριξης των τραπεζών ενώ τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν «σαφώς χειρότερα».

Πιο αναλυτικά:

Αντιμέτωπη με δημοσιονομικά κενά θα βρεθεί η Ελλάδα κατά τα επόμενα έτη, όπως προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στη μηνιαία έκθεσή της για τον Ιούνιο.

Η Ευρωτράπεζα σημειώνει πως η ελληνική κυβέρνηση «έχει δεσμευτεί» πως θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα για την περίοδο 2015 – 2018, ακόμα και αν αυτό προϋποθέτει την «επέκταση μέτρων που λήγουν».

Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη έκθεσή του για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό για το 2015 στο 1% του ΑΕΠ, ήτοι περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΚΤ δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένο ποσό, όμως, όπως και το ΔΝΤ, σημειώνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει «φιλόδοξους στόχους» πρωτογενούς πλεονάσματος από το 2015 και μετά. Μη επίτευξη αυτών των στόχων θα σημαίνει μεγαλύτερο δημοσιονομικό κενό.

Η Ευρωτράπεζα τονίζει πάντως πως η Ελλάδα βρίσκεται «εντός τροχιάς» προκειμένου να πετύχει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2014.

Η έκθεση στέκεται στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ κατά το 2013, όμως επισημαίνει πως πέραν του πρωτογενούς επιπέδου, που δεν περιλαμβάνει το κόστος στήριξης των τραπεζών, τα δημοσιονομικά αποτελέσματα ήταν «σαφώς χειρότερα».

Σημειώνει πως αυτό το γεγονός «αντανακλά το μεγάλο κόστος για την παροχή βοήθειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα (10,6% του ΑΕΠ)».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου