MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Ξένο ινστιτούτο ξεσκεπάζει τους «γύπες» που θησαύρισαν για να... σώσουν τις τράπεζες

Το κόλπο εις βάρος της πατρίδας με τα stress tests και τις προμήθειες από τις τέσσερις μεγάλες εταιρίες ορκωτών ελεγκτών (PricewaterhouseCoopers, Ernst & Young, Deloitte και KPMG)

Από τον
Γιώργο Τραπεζιώτη

Ινστιτούτο αποκαλύπτει τους οίκους ορκωτών λογιστών που θησαύρισαν για να σώσουν (δήθεν) τις τράπεζες

Οι στρατοί των χρυσών συμβούλων ή, πιο απλά, τα... κοράκια που συνεχίζουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια στις οικονομίες της γηραιάς ηπείρου είναι -και με τη βούλα πια- οι μεγάλοι κερδισμένοι από τη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών! Πιο συγκεκριμένα, οι μεγάλοι κερδισμένοι, σύμφωνα με έρευνα του think tank Transnational Institute (TNI), ήταν οι τέσσερις μεγάλες εταιρίες ορκωτών ελεγκτών Pricewater-houseCoopers, Ernst & Young, Deloitte και KPMG. 

Οσο για τους χαμένους; Οι ίδιες οι χώρες που τους ανέθεσαν τη σωτηρία τους, και δη με παρότρυνση της E.E. Χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται βέβαια και η Ελλάδα, που κατέγραψε ζημιές 29,8 δισ. ευρώ, δηλαδή το 10% του συνολικού δημόσιου χρέους της, ενώ δεν εξαιρούνται η Ισπανία (ζημιές 45,5 δισ. ευρώ) και η Ιρλανδία (ζημιές 46,6 δισ. ευρώ).

Τα stress tests

Οι ορκωτοί ελεγκτές, κάτω από τα μάτια των οποίων κατέρρεαν οι τράπεζες, κέρδισαν λοιπόν τα περασμένα χρόνια αμύθητα ποσά, που ανέρχονται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, από τα stress tests και τις υπηρεσίες παροχής συμβουλών στις χώρες-μέλη της Ε.Ε. 

Οι ευρωπαϊκές χώρες, μάλιστα, με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτονται, ξόδεψαν για τον σκοπό αυτόν «με τη συγκατάθεση και την παρότρυνση των ευρωπαϊκών θεσμών 747 δισ. ευρώ» μεταξύ 2008 και 2015. Σε αυτό το ποσό πρέπει να προστεθούν και σχεδόν 1,2 τρισεκατομμύρια ευρώ για εγγυήσεις, όπως υπολόγισε το Transnational Institute. 

Από το σύνολο των ανωτέρω ποσών, τα 213 δισ. ευρώ πάντως έχουν οριστικά χαθεί, όπως σημειώνουν οι συντάκτες της έρευνας, οι οποίοι αξιολόγησαν τα επίσημα στοιχεία της Eurostat - ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο του ΑΕΠ της Φινλανδίας και του Λουξεμβούργου ή στις ετήσιες δαπάνες για την υγεία της Ισπανίας, της Αυστρίας, της Σουηδίας, της Ελλάδας και της Πολωνίας μαζί! 

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι εταιρίες αυτές έκαναν και από πριν χρυσές δουλειές με τις τράπεζες, αλλά σπάνια διαπίστωναν τα προβλήματα κατά τους λογιστικούς ελέγχους.

Η μία εξ αυτών, η Deloitte, για παράδειγμα, επιβεβαίωσε στην περίπτωση του -μετέπειτα κρατικοποιηθέντος- ισπανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου Bankia κέρδη ύψους 300.000.000 ευρώ για το έτος 2011, άσχετα αν αργότερα διαπιστώθηκε μια «τρύπα» σχεδόν 24 δισ. ευρώ! Αντί της Deloitte, τώρα τον έλεγχο στην τράπεζα διενεργεί η Ernst & Young, δηλαδή η εταιρία η οποία ήλεγξε την Anglo Irish Bank, της οποίας η κατάρρευση οδήγησε την Ιρλανδία στην ομπρέλα σωτηρίας, δηλαδή στον μηχανισμό διάσωσης.

Προκλητική η Μέρκελ για το γερμανικό πλεόνασμα 23,7 δισ. 

Στην απολύτως προκλητική τοποθέτηση ότι το πλεόνασμα-ρεκόρ των 23,7 δισ. ευρώ της Γερμανίας για το 2016 δεν είναι... τόσο μεγάλο όσο φαίνεται (!) προέβη χθες η Ανγκελα Μέρκελ, την ώρα που ο υπουργός Οικονομικών της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και οι Ευρωπαίοι ακόλουθοί του επιμένουν στην επιβολή ακραίας λιτότητας στους φτωχότερους εταίρους της ευρωζώνης. 

«Αν κοιτάξεις μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, το πλεόνασμα (στον γερμανικό προϋπολογισμό) είναι σχετικά μικρό» είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιθουανό πρωθυπουργό Saulius Skvernelis.

Την Πέμπτη η ισχυρότερη οικονομία της Ε.Ε. ανακοίνωσε δημοσιονομικό πλεόνασμα-ρεκόρ για το 2016, χάρη στα αυξημένα φορολογικά έσοδα και στην απασχόληση καθώς και επίσης και χάρη στις χαμηλές δαπάνες για το χρέος, δημιουργώντας τις συνθήκες για ισχυρή ανάπτυξη το 2017. Πιο συγκεκριμένα, το γερμανικό κράτος καταγράφει πλεόνασμα εδώ και τρία χρόνια, το οποίο αυξήθηκε στα 23,7 δισ. ευρώ το 2016, στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της χώρας το 1990, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της στατιστικής αρχής της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου