MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 17 Ιουλίου 2016

Η Λαγκάρντ «απειλεί» όσες χώρες δεν δέχονται την παγκοσμιοποίηση

Με ωραίο και… ευγενικό τρόπο, εν είδει προειδοποίησης, εμμέσως πλην όμως σαφούς… σαφέστατης απειλής, η Λαγκάρντ λέει τι θα πάθουν οι χώρες που θα αρνηθούν τους κανόνες της παγκοσμιοποίησης, ανεξάρτητα σε ποιο νόμισμα ή μπλοκ ανήκουν 

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Bloomberg

Ο κίνδυνος των χωρών που γυρίζουν την πλάτη τους στην παγκόσμια συνεργασία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, καθώς η χαμηλή ανάπτυξη και η ανισότητα τροφοδοτούν την άνοδο του λαϊκισμού, δήλωσε η Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. 

«Δεν χρειαζόταν η ψήφος του Brexit να καταλάβουμε ότι η χαμηλή ανάπτυξη, η αυξανόμενη ανισότητα και η έλλειψη θέσεων εργασίας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και γεωπολιτικές ανησυχίες τροφοδοτούν την άνοδο του λαϊκισμού και τις εσωστρεφείς δυνάμεις», δήλωσε η Λαγκάρντ δήλωσε μιλώντας την Πέμπτη στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη στην Ουάσιγκτον. 

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζουμε σήμερα είναι ο κίνδυνος του κόσμου να γυρίσει την πλάτη του στην παγκόσμια συνεργασία. Η συνεργασία που μας έχει εξυπηρετήσει όλους καλά». 

Η ψήφος της Βρετανίας για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον περασμένο μήνα, έχει εγείρει τις παγκόσμιες αγορές, αυξάνοντας την προοπτική ότι η αντίθεση με το διεθνές εμπόριο και τη μετανάστευση θα μπορούσε να ανατροφοδοτήσει ένα αντι-ΕΕ συναίσθημα σε όλη την Ευρώπη και να ενισχύσει στις ΗΠΑ τον ρεπουμπλικάνο προεδρικό υποψήφιο, Donald Trump. 

Η Λαγκάρντ δήλωσε ότι μια κατάρρευση της συνεργασίας θα χτυπήσει τις χώρες χαμηλού εισοδήματος ιδιαίτερα σκληρά. Χωρίς μια απότομη αύξηση της οικονομικής ανάπτυξης, το ένα τρίτο από τα 60 έθνη με χαμηλό εισόδημα, είναι απίθανο να επιτύχει τους στόχους για τη μείωση της ακραίας φτώχειας μέχρι το 2030, είπε. 

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος αντιμετωπίζουν εμπόδια συμπεριλαμβανομένης της κλιματικής αλλαγής (αλίμονο αν δεν την ανέφερε!), βίαιες συγκρούσεις και τον κίνδυνο της αποτυχίας να ενσωματώσουν ένα αυξανόμενο εργατικό δυναμικό. Μέχρι το 2035, ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνει σε ηλικία εργασίας στην υποσαχάρια Αφρική θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον του υπόλοιπου κόσμου σε συνδυασμό, δήλωσε η Λαγκάρντ. 

«Αν δεν είμαστε σε θέση να παρέχουμε σε αυτή την επερχόμενη γενιά τα προς το ζην και μια ευκαιρία να μοιραστούν την παγκόσμια ευημερία, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για τη μετανάστευση και την πολιτική διαμάχη σε ένα πρωτοφανές επίπεδο», είπε. “Και ας μην έχουμε αυταπάτες ότι αυτό θα σταματήσει στην άκρη του νερού, ή σε σύνορα εξασφαλισμένα με έναν τοίχο ή κάποιον φράχτη». 

Ο Trump έχει προτείνει την κατασκευή ενός τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για την πρόληψη της παράνομης μετανάστευσης, ένα έργο λέει, που θα πρέπει να πληρώσει η μεξικανική κυβέρνηση. 

Πολλές φτωχές χώρες πρέπει να διευρύνουν τη φορολογική βάση τους, τη βελτίωση των υποδομών και να κάνουν την ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, δήλωσε η Λαγκάρντ. 

Η Λαγκάρντ “δήλωσε” κι εμείς όλοι πιάσαμε το υπονοούμενο… 

Πηγή : nea.allnewz

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου