MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Γενί Σαφάκ: «Οι ΗΠΑ περικυκλώνουν την Τουρκία»

Η τουρκική εφημερίδα ‘Γενί Σαφάκ’, με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη Αμερικανών αξιωματούχων πάνω στην πλατφόρμα της Exxon Mobil, βρίσκει την ευκαιρία να αναλύσει τη στάση που διατηρούν τελευταία οι ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, εκτιμώντας ότι, παρά την απελευθέρωση Μπράνσον, η Ουάσιγκτον συνεχίζει να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση τής στρατηγικής εταιρικής σχέσης.

Σ.Καλεντερίδης. Η Μεγάλη Αλβανία επί θύραις – Τι σημαίνει αυτό για την Ελλάδα και την κατάσταση της Βορείου Ηπείρου;

Όταν η Αλ Κάιντα χτύπησε τους Δίδυμους Πύργους στη Νέα Υόρκη, οι αρμόδιες υπηρεσίες των ΗΠΑ, για να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να δεχτούν στο μέλλον μια ανάλογης βαρύτητας και έκτασης τρομοκρατική επίθεση, δεν αρκέστηκαν να κάνουν οι ίδιες διάφορα σενάρια, αλλά παρήγγειλαν ακόμα και σε σεναριογράφους ταινιών και τηλεοπτικών σειρών του Χόλιγουντ να γράψουν και να φανταστούν σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν. 

Τι σημαίνει αυτό; Ότι τα σύγχρονα κράτη που θέλουν να επιβιώσουν, κάνουν σενάρια για τις πιθανές εξελίξεις σε ζητήματα που τα αφορούν.

Η Γαλλία στις φλόγες

Σε αντίθεση με τις Ελληνίδες και με τους Έλληνες, οι Γάλλοι δεν μένουν μόνο στα λόγια ή στις ευκαιριακές διαδηλώσεις όταν καταπατούνται τα δικαιώματα τους από αγράμματους και δουλοπρεπείς πολιτικούς, από δειλούς δικαστές ή από οτιδήποτε άλλο, αλλά αντιδρούν συλλογικά χωρίς να περιμένουν ηγέτες ή κόμματα για να τους ξεσηκώσουν.

«Οι ελίτ προσπαθούν να «σβήσουν» τη δεύτερη Γαλλική Επανάσταση εναντίον τους, με ένα απρόσμενο χρηματιστηριακό πάρτι που έφτασε ακόμη και στην πατρίδα μας. Θεωρούν ανόητους τους πολίτες, νομίζοντας πως δεν καταλαβαίνουν απολύτως τίποτα. Ειδικά στην Ελλάδα, όπου οι τραπεζικές μετοχές εκτοξεύτηκαν στα ύψη, παρά το ότι μόλις πριν μερικές ημέρες η Τράπεζα Πειραιώς αθέτησε την πληρωμή 160 εκ. € που ουσιαστικά είναι συνώνυμη με τη χρεοκοπία!»

Η αρχή του τέλους της Δημοκρατίας;

Οι άνθρωποι κατανοούν πως κάτι έχει αλλάξει, δεν βρίσκουν απαντήσεις στα ερωτήματα τους και απευθύνονται σε εκείνους που τους προσφέρουν τις ευκολότερες – στους δημαγωγούς που, μη έχοντας τις απαντήσεις που υπόσχονται, θα στρώσουν το έδαφος για αυταρχικά καθεστώτα.

«Οι αναταραχές εκ μέρους των «κίτρινων γιλέκων», τεκμηριώνουν πως η διαδικασία ευρίσκεται πια σε εξέλιξη – αφού οι Γάλλοι δεν δέχονται αδιαμαρτύρητα ούτε τη μείωση του βιοτικού τους επιπέδου, ούτε το γερμανικό έλεγχο της κυβέρνησης τους, ούτε την οικονομική κατοχή τους από τη Γερμανία, όπως δυστυχώς εμείς οι Έλληνες».