MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 18 Μαΐου 2019

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από τη σφαγή των Ποντίων – 100 χρόνια από τη Γενοκτονία

«Πολλά είδαμε και πολλά περάσαμε. Έβλεπες τους ανθρώπους να τρώνε ψοφίμια, πολλές φορές μάλιστα εγένοντο ομηρικαί μάχαι δια να κόψη κανείς ένα κομμάτι, ακόμα και από αυτά που έκειντο μέσα στον δρόμο» . (Από το χειρόγραφο του Κωνσταντίνου Ιορδανίδη «Η εξορία των χωριών Τρουψί και Μπάτσανα» (Αθήνα 1966). Πηγή: Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης (επιμ.), Η Έξοδος, τόμ. Γ΄, Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, Αθήνα 2013, σ. 577 via Pontosnews).

Πολιτισμική σχιζοφρένεια

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όταν κατηγορούμε τους πολιτικούς ή τα ΜΜΕ για το κατάντημα μας, για την «αποσύνθεση της αλήθειας» και για την κατ’ επίφαση δημοκρατία που βιώνουμε – επειδή οι πιθανότητες να είμαστε εμείς οι ίδιοι υπεύθυνοι, επιλέγοντας κόμματα, πολιτικούς ή ΜΜΕ που συμβαδίζουν/ταιριάζουν με τις προκαταλήψεις και με τις αντιλήψεις μας, αποφεύγοντας τις αντίθετες απόψεις που απογοητεύουν ή κουράζουν, καθώς επίσης προτιμώντας τον πιθηκισμό αντί τη σκέψη, δεν είναι καθόλου αμελητέες.
«Μπορεί κανείς να κυριαρχήσει σε χίλιους ανθρώπους πιο γρήγορα απευθυνόμενος στις προκαταλήψεις τους και στα συναισθήματα τους, από ότι να πείσει έναν και μόνο, βασιζόμενος στη λογική του» (R. Heinlein).

Συναγερμός από τον καθηγητή Μάζη! Έρχεται…

Για την κρισιμότερη τουρκική πρόκληση και ένταση σε Καστελόριζο και Κυπριακή ΑΟΖ, μιλά στον 98.4 ο καθηγητής Ιωάννης Μάζης, προσθέτοντας ότι η αποτροπή πρέπει να είναι ουσιαστική κι όχι θεωρητική.

«Αν ο γείτονας δεν αντιληφθεί την αποτρεπτική μας ικανότητα τότε είναι πιθανό να μας σύρει στο τραπέζι των συνομιλιών όπου θα κληθούμε να εκχωρήσουμε κυριαρχικά μας δικαιώματα» πρόσθεσε.

ΙΓΝΑΤΙΟΥ : Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν συμφέροντα στη Μεσόγειο και η Τουρκία τείνει να το ξεχάσει

EPA, Olivier Douliery / POOL
Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο πολύς Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απέστειλε χθες επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη, αφού η Τουρκία δέχεται σκληρή κριτική από χώρες και οργανισμούς, με πρώτη την Αμερική, για την απόφασή της να εισβάλει στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Πρόκειται για μία ενέργεια που φανερώνει πάνω απ’ όλα τη δειλία της κατοχικής χώρας. Στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου είναι μία χώρα-κολοσσός, με πολλά εκατομμύρια κατοίκους, που τα βάζει με ένα κράτος 800 χιλιάδων ψυχών. Και μέχρι της στιγμής χάνει, υπό την έννοια ότι βρίσκεται έξω από την ΑΟΖ και δεν έχει τολμήσει, μέχρι τώρα βέβαια, να ξεκινήσει τη γεώτρηση και να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα γεγονότα. Άσχετα τι λέει ο κ. Τσαβούσογλου…

Μισό δισ. ευρώ νέοι απλήρωτοι φόροι τον Μάρτιο – Αυξήθηκαν οι κατασχέσεις

Σε 2,63 δισ. ευρώ ανήλθαν τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία το πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Παρασκευή η ΑΑΔΕ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 389 εκατ. ευρώ. 

Εκτιμάται ότι σημαντικό ρόλο στο γεγονός έχει διαδραματίσει η ρύθμιση των 120 δόσεων, καθώς οι οφειλέτες προσδοκούν ότι εντός της ρύθμισης θα ενταχθούν και οι οφειλές του 2019, κάτι που, ωστόσο, δεν προκύπτει από το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι η αύξηση που καταγράφεται, έρχεται σε «νεκρούς» φορολογικά μήνες.