MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

Το σκάνδαλο του ΕΦΚΑ

Με τον οικονομικό πόλεμο να μαίνεται και με την Ελλάδα σε οικονομική κατοχή, δεν πρέπει να απορεί κανείς για τις συνεχείς ήττες που βιώνουμε – αφού ο οικονομικός μας στρατός, με την ευρεία έννοια του όρου, είναι θλιβερά ανίκανος.

Επικαιρότητα 

Το ασφαλιστικό δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο για τους συνταξιούχους, οι οποίοι έχουν χάσει σωρευτικά πάνω από 50 δις € (ενώ προβλέπεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο οι συντάξεις τους με το τέταρτο μνημόνιο) αλλά, επίσης, για τους ενεργούς ασφαλισμένους – οι οποίοι ληστεύονται κυριολεκτικά από τον ΕΝΦΙΑ, ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, χωρίς καμία προοπτική να αποζημιωθούν κάποτε με κριτήριο τις εισφορές τους. 

Η ασφάλιση των ιδιοκτητών επιχειρήσεων, επί πλέον στο φόρο 29%, στην προκαταβολή του κατά 29%, στη μείωση των εξόδων που επιτρέπεται να αφαιρεθούν από τα κέρδη, στη φορολογία των μερισμάτων κατά 15% κοκ., καθιστούν εντελώς ασύμφορη την ίδρυση εταιριών στην Ελλάδα – οπότε είναι αδύνατον να δημιουργηθούν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, να επιστρέψουν τα 500.000 παιδιά μας πίσω, να διενεργηθούν επενδύσεις, να υπάρξει υγιής ανάπτυξη, καθώς επίσης να αυξηθεί το ΑΕΠ που μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης «σέρνεται» με 1,4%. 

Μία από τις βασικότερες αιτίες τώρα της κατάρρευσης του ασφαλιστικού και της πλήρους αδυναμίας να αποζημιώνονται οι συνταξιούχου σύμφωνα με τις εισφορές τους (συν τα κέρδη από τη σωστή τοποθέτηση τους, τους τόκους κοκ.), είναι η κακοδιαχείριση των Ταμείων – το άκρον άωτο της οποίας ήταν το 1999, όταν μέσω της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου εξαερώθηκαν τα χρήματα τους. Μία δεύτερη ήταν το PSI, ενώ μία τρίτη βιώνουμε σήμερα – όπου οι πανέξυπνοι διαχειριστές του ΕΦΚΑ αγόρασαν 750.000 μετοχές της FOLLI-FOLLIE (πηγή), εκτός από τη συμμετοχή τους στην αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, με τα γνωστά σκανδαλώδη και ακάλυπτα δάνεια που παρείχε. 

Ειδικότερα, ένα χρόνο περίπου πριν η τιμή της μετοχής της FOLLI-FOLLIE ήταν στα 20 € – οπότε οι 750.000 μετοχές κόστιζαν 15.000.000 €. Σήμερα η τιμή ευρίσκεται θεωρητικά (έχει σταματήσει η διαπραγμάτευση της) στα 4,80 € – οπότε οι 750.000 του ΕΦΚΑ κοστίζουν 3.600.000 €, με αποτέλεσμα να έχει χάσει 11.400.000 € από τα χρήματα των ασφαλισμένων του (ένας δεύτερος μεγάλος χαμένος είναι το Υπέρ-Ταμείο, το οποίο διαθέτει 643.887 μετοχές, με ζημία της τάξης των 9 εκ. €!). Φυσικά οι ζημίες θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, εάν αποδειχθεί πως στην περίπτωση της FOLLI-FOLLIE επρόκειτο πράγματι για απάτη – ενώ αποδείχθηκε πως η ανικανότητα της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, με κριτήριο τις ενέργειες της, είναι κάτι περισσότερο από τρομακτική. 

Στα πλαίσια αυτά, με τον οικονομικό πόλεμο να μαίνεται και με την Ελλάδα σε οικονομική κατοχή, δεν πρέπει να απορεί κανείς για τις συνεχείς ήττες που βιώνουμε – αφού ο οικονομικός μας στρατός, με την ευρεία έννοια του όρου, είναι θλιβερά ανίκανος. Τα χρήματα που χάνονται, λόγω της ανεπάρκειας και της ανευθυνότητας των στελεχών του κρατικού μηχανισμού, είναι τεράστια – ενώ φυσικά τα πληρώνουμε όλοι εμείς, όπως στην περίπτωση των τραπεζών που όχι μόνο αφελληνίσθηκαν αλλά, επί πλέον, μας κόστισαν 43 δις € που έχουν επιβαρύνει το δημόσιο χρέος μας (δεν αυξήθηκε τυχαία στα 343,5 δις € ή στο 193% του ΑΕΠ), ενώ ελέγχουν μέσω αυτών οι ξένοι κερδοσκόποι ιδιωτικά περιουσιακά μας στοιχεία αξίας 300-400 δις €! 

Ακόμη χειρότερα, μία χώρα που σέρνεται οικονομικά, εξαρτώμενη 100% από τη Γερμανία, δεν μπορεί καν να προστατεύσει την εδαφική της ακεραιότητα, την ιστορία και τον πολιτισμό της – όπως στο θέμα των Σκοπίων, όπου τυχόν παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας χωρίς τουλάχιστον τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, θα ήταν εσχάτη προδοσία. Επί πλέον υφαρπάζονται σκανδαλωδώς σε εξευτελιστικές τιμές οι κοινωφελείς, οι στρατηγικές και οι κερδοφόρες επιχειρήσεις της – η αξία των οποίων έχει καταρρεύσει, αφού το χρηματιστήριο έχει χάσει σχεδόν 200 δις € σε μία εποχή που όλα τα άλλα στον πλανήτη κάνουν κυριολεκτικά πάρτι, εγγράφοντας νέα υψηλά.

Η ηλιθιότητα δε αποκτά συνεχώς νέες διαστάσεις, με κριτήριο την «αφαίρεση» 7 δις € περίπου από τις καταθέσεις των δημοσίων οργανισμών και ταμείων στις τράπεζες, για να τοποθετηθούν στην Τράπεζα της Ελλάδας – είτε για να δημιουργηθεί το περιβόητο «μαξιλάρι», είτε για να υπάρξει εγγύηση απέναντι στην ΕΚΤ, για τα 53 δις € που οφείλει η κεντρική μας τράπεζα στο σύστημα Target 2 (γράφημα). Πώς είναι δυνατόν όμως να χρηματοδοτήσουν οι τράπεζες την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη, όταν το κράτος τους αφαιρεί αυθαίρετα τέτοια ποσά, για να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο ασφαλείας για την (μη βιώσιμη) έξοδο του στις αγορές, κόστους 300-400 εκ. € ετήσια; Δεν τις υποχρεώνει έτσι να εντείνουν τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς; 

Ολοκληρώνοντας, όπως οι συμβατικοί πόλεμοι κερδίζονται από το συμβατικό στρατό που δεν είναι απαραίτητο να είναι πολυάριθμος εάν έχει τη σωστή στρατηγική, έτσι και οι οικονομικοί από τον οικονομικό στρατό – ο οποίος μπορεί να είναι περιορισμένος, αρκεί να έχει τις απαιτούμενες ικανότητες/δεξιότητες και τη σωστή στρατηγική. Υπενθυμίζουμε εδώ πως ο ηλίθιος είναι πιο επικίνδυνος από τον κακοποιό – ενώ φυσικά ο συνδυασμός και των δύο είναι ακαταμάχητος. 

Υστερόγραφο: Το πρώτο που κάνει ένας οποιοσδήποτε φυσιολογικός διαχειριστής με κοινό νου ενός επενδυτικού χαρτοφυλακίου, είναι να ερευνήσει τον τρόπο ζωής του επιχειρηματία, στον οποίο εμπιστεύεται τα χρήματα των πελατών του. Στην παραπάνω περίπτωση, μόνο ένας ανόητος δεν θα παρατηρούσε τον υπερπολυτελή τρόπο διαβίωσης του ιδιοκτήτη, την απίστευτη σπατάλη, την πώληση ιδίων μετοχών κοκ. – εκτός από τη συνεχή διολίσθηση της μετοχής επί ένα χρόνο, τους ψιθύρους στην αγορά, την παραίτηση του οικονομικού του διευθυντή κοκ. Όσον αφορά δε τον ελεγκτικό μηχανισμό των εταιριών του ελληνικού χρηματιστηρίου, είναι κάτι χειρότερο από θλιβερός – απομακρύνοντας όποιον λογικό επενδυτή θέλει να τοποθετήσει τα χρήματα του, χωρίς να φοβάται πως θα εξαπατηθεί.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου