MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτης

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Κ. Συλιγάρδο. Ράδιο Κρήτης

04/01/2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία, ΑΟΖ, Κοιτάσματα 

Η γερμανική ΕΕ, ο ESM και η απειλή της δραχμής

Ενώ έχουν τοποθετηθεί ήδη στο στόχαστρο η Γαλλία και η Ιταλία, δεν φαίνεται δυστυχώς να συνειδητοποιεί κανένας πού οδηγείται η πατρίδα μας και η Ευρώπη, από τους μελανούς χιτώνες που την έχουν ήδη καταλάβει – αυτή τη φορά με οικονομικά όπλα.

«Πρέπει να σας συγχαρώ για το κουράγιο σας. Αν πιστεύετε κάποια από τα πράγματα που έχουν γραφτεί ή ακουστεί για τις απόψεις μου σχετικά με την Ευρώπη, είναι σαν να καλέσατε τον Genghis Khan να σας μιλήσει για τις αρετές της ειρηνικής συνύπαρξης. 

Η χαμένη βαλκανική ευκαιρία

Η Ελλάδα, η οποία είχε τις δυνατότητες να αναδειχθεί ως η κυρίαρχη δύναμη στην περιοχή, έχοντας επεκταθεί σημαντικά με τις τράπεζες, καθώς επίσης με άλλες επιχειρήσεις της, δυστυχώς κατέρρευσε σε επίπεδα μοναδικά στην ιστορία – χάνοντας μία τεράστια γεωπολιτική ευκαιρία που ίσως δεν της δοθεί ποτέ ξανά.

Επικαιρότητα

Οι χώρες που ανήκουν στα Βαλκάνια διαχωρίζονται σε αυτές που εκτείνονται κατά 100% στη βαλκανική χερσόνησο (χάρτης), καθώς επίσης σε εκείνες που τους «ανήκει» μόνο ένα μέρος της. Στις πρώτες συμπεριλαμβάνονται η Αλβανία (28.750 τμ), η Βουλγαρία (111.889 τχ), η Βοσνία Ερζεγοβίνη (51.180 τχ), το Κοσσυφοπέδιο (Κόσσοβο, 10.908 τχ), τα Σκόπια (Π.Γ.Δ.Μ. 25.710 τχ) και το Μαυροβούνιο (13.910 τχ). 

«Βραδυφλεγής βόμβα» στα θεμέλια της χώρας το δημογραφικό

Από το τέλος του 2010 μέχρι το τέλος του 2017, ο αριθμός των βρεφών και των παιδιών ηλικίας κάτω των τεσσάρων ετών, συρρικνώθηκε κατά 16%.

Τα παιδιά αυτής της ηλικιακής ομάδας έγιναν λιγότερα κατά 86.860 μέσα σε μια 7ετία. Στο ίδιο διάστημα, ο αριθμός των ηλικιωμένων άνω των 85 ετών, αυξήθηκε κατά 121.603 άτομα με το ποσοστό της μεταβολής να ξεπερνά το 50% επίσης σε μόλις μια 7ετία.

Όλα ανοιχτά στη Fed: Ο Πάουελ δεν παραιτείται ακόμα και αν το ζητήσει ο Τραμπ

Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα νέα που προκύπτουν από την ομιλία του προέδρου της Fed, Τζερόμ Πάουελ σε εκδήλωση της Ένωσης αμερικάνων οικονομολόγων.

Όπως προκύπτει, η Fed είναι έτοιμη να αναθεωρήσει την νομισματική της πολιτική αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, εφόσον αλλάξουν τα οικονομικά στοιχεία της αμερικάνικης οικονομίας.

Αντιμέτωποι με κατασχέσεις 1.836.926 φορολογούμενοι

Κατά 46.186 αυξήθηκαν το Νοέμβριο οι οφειλέτες κατά των οποίων μπορούν να επιβληθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο. Ωστόσο, η αύξηση των κατασχέσεων δεν φαίνεται πως είναι ικανή να φρενάρει το ρυθμό των ληξιπροθέσμων χρεών προς την εφορία.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) δημοσιοποίησε σήμερα στοιχεία από τα οποία προκύπτει πως στο διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2018 τα παλαιά «φέσια» προς το Δημόσιο- τα οποία δημιουργήθηκαν πριν την 1η Ιανουαρίου 2018- ανήλθαν στα 95,7 δισ. ευρώ.