MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 14 Απριλίου 2018

Η περίεργη υποτίμηση του ελβετικού φράγκου

Τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία ουσιαστικά το Νταβός, η ισοτιμία του έχει υποχωρήσει αρκετά – στα 1,185 πρόσφατα σε σχέση με το ευρώ, από 1,05 περίπου τον περασμένο Μάιο

Επενδύσεις & Αγορές

Το ελβετικό φράγκο ανήκει σε εκείνα τα νομίσματα που θεωρούνται ως λιμάνι ασφαλείας σε ταραχώδεις χρονικές περιόδους – όπως η σημερινή, όπου τα παγκόσμια χρέη αυξάνονται ασταμάτητα, οι κεντρικές τράπεζες έχουν πλημυρίσει το σύστημα με νέα χρήματα που δεν έφτασαν ποτέ στην πραγματική οικονομία (οπότε απειλούμαστε ξανά με ύφεση), έχουν δημιουργηθεί φούσκες παντού, οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι κλιμακώνονται κοκ.

Λογικά λοιπόν η ισοτιμία του αυξήθηκε, ως αποτέλεσμα των εισροών κεφαλαίων, καθώς επίσης λόγω των πλεονασμάτων της Ελβετίας που υπερβαίνουν αυτά της Γερμανίας (γράφημα) – ενώ η ξαφνική αποσύνδεση του από το ευρώ στις αρχές του 2015 επιτάχυνε τη διαδικασία, δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα σε αυτούς που είχαν δανεισθεί σε φράγκα (άρθρο).

Εν τούτοις τις τελευταίες εβδομάδες, με αφετηρία ουσιαστικά το Νταβός, η ισοτιμία του έχει υποχωρήσει αρκετά – στα 1,185 πρόσφατα σε σχέση με το ευρώ, από 1,05 περίπου τον περασμένο Μάιο (πηγή). Εύλογα λοιπόν απορεί κανείς πού οφείλεται, αφού η πτώση του είναι πολύ μεγαλύτερη από το γεν (γράφημα) που αποτελεί μεν επίσης ένα ασφαλές λιμάνι, αλλά η Ιαπωνία δεν παύει να είναι η πλέον υπερχρεωμένη χώρα του πλανήτη – με δημόσιο χρέος στο 250% του ΑΕΠ της και με πολλά οικονομικά προβλήματα.

Σύμφωνα τώρα με το Bloomberg (πηγή), η υποχώρηση προέρχεται από τις μαζικές πωλήσεις φράγκων εκ μέρους των Ρώσων μεγιστάνων, ως αποτέλεσμα των κυρώσεων που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. – οι οποίες περιελάμβαναν ελβετικές εταιρείες που επενδύουν οι Ρώσοι. Εκτός αυτού, οι πληγέντες από τις κυρώσεις είχαν ανάγκη από μετρητά, οπότε πούλησαν φράγκα – κάτι που όμως είναι δύσκολο να τεκμηριωθεί. Σε κάθε περίπτωση, υπό τις σημερινές προϋποθέσεις, τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο έχουν γίνει φθηνότερα – οπότε μάλλον δεν έχουν νόημα οι δικαστικές διαμάχες με τις τράπεζες.

Περαιτέρω, την ίδια περίπου εποχή υποχώρησε σημαντικά η τιμή μετοχής της κεντρικής τράπεζας της Ελβετίας, η οποία λειτουργεί ως ένα γιγαντιαίο κερδοσκοπικό κεφάλαιο επενδύοντας τεράστια ποσά στις αμερικανικές κυρίως μετοχές – σχεδόν κατά 25%, γεγονός που πιθανότατα οφείλεται στην πτώση των τιμών των τεχνολογικών μετοχών των Η.Π.Α., στις οποίες έχει επενδύσει (γράφημα). 

Εν τούτοις, η τιμή της παραμένει πολύ υψηλή, στα 7.740 φράγκα από μόλις 1.000 περίπου στις αρχές του 2016 – ενώ εξαρτάται άμεσα από την εξέλιξη του αμερικανικού χρηματιστηρίου, η οποία δεν προβλέπεται αρνητική για τους επόμενους μήνες, παρά τις έντονες διακυμάνσεις. Εάν δε ακολουθήσει πληθωρισμός, λόγω των δασμών που σχεδιάζει να επιβάλλει ο πρόεδρος Trump στην Κίνα, τότε οι μετοχές δεν θα έχουν μεγάλη πτώση – αφού συνήθως η τιμή τους εξελίσσεται αντιστρόφως ανάλογα με τον πληθωρισμό.
Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου