MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 23 Απριλίου 2018

ΔΝΤ: Η διαφθορά «καταβροχθίζει» 2% του παγκόσμιου πλούτου

Τη στάση του απέναντι στη διαφθορά σκληραίνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενθαρρύνοντας τις χώρες - μέλη του να την καταπολεμήσουν και στον ιδιωτικό τομέα, όπως προκύπτει από συνέδριο για το ζήτημα, στο οποίο συμμετείχε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Η διαφθορά «καταβροχθίζει» κάθε χρόνο το 2% του παγκόσμιου πλούτου και εμποδίζει την ισότιμη κατανομή της οικονομικής ανάπτυξης, σύμφωνα με πρόσφατη του Ταμείου κατά την οποία μόνο τα χρήματα που δίνονται κάθε χρόνο για δωροδοκίες φτάνουν τα 1,5-2 τρισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν όσο είναι το ΑΕΠ της Γαλλίας.

Το φαινόμενο πλήττει τόσο τις πλούσιες όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά πρωτίστως τις πιο αδύναμες κοινωνικές τάξεις.

Το ΔΝΤ υιοθέτησε ένα νέο ρυθμιστικό πλαίσιο ώστε να μπορούν οι ομάδες του, μέσω των ετήσιων αποστολών τους, να αποτιμούν «τη φύση και τη σοβαρότητα» της διαφθοράς στις χώρες που επισκέπτονται. Οι έλεγχοι αυτοί θα ξεκινήσουν από την 1η Ιουλίου.

«Ξέρουμε ότι η διαφθορά επηρεάζει τους φτωχούς (...) υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς», σχολίασε η κ. Λαγκάρντ, υπογραμμίζοντας ότι «η διαφθορά ευδοκιμεί στο σκοτάδι».

Σε ό,τι αφορά τη δράση του Ταμείου, όπως εξήγησε, «δεν θα πρέπει να παρεμβαίνουμε στην πολιτική (των χωρών)», ωστόσο τόνισε ότι η εκπόνηση ενός προγράμματος οικονομικής στήριξης θα μπορούσε να αποτελέσει την ευκαιρία «για να ασκήσουμε τη μέγιστη πίεση» προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Για πρώτη φορά, εξάλλου, το Ταμείο σκοπεύει να ασκήσει πιέσεις και στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως στις πολυεθνικές εταιρείες που υιοθετούν πρακτικές διαφθοράς ή συμβάλουν στο ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Η κ. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι το ΔΝΤ θα ζητήσει να εξεταστούν λεπτομερώς συμβάσεις εταιρειών ιδίως στους τομείς των εξορύξεων, των κατασκευών και των τηλεπικοινωνιών που θεωρείται ότι πλήττονται περισσότερο από το φαινόμενο.

Πηγή: naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου