MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Αυτή η κυβέρνηση έχει κερδίσει το σεβασμό μου

Δεν ξέρω τι λέτε εσείς, πάντως εγώ κάθε μέρα που περνά γουστάρω όλο και περισσότερο αυτήν την κυβέρνηση.

Την γουστάρω γιατί μου αποδεικνύει καθημερινά ότι έχει την πρόθεση να κάνει ό,τι περνά απ' το χέρι της για να αντιστρέψει την άθλια κατασταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας τα τελευταία χρόνια.

Βέβαια εκ του αποτελέσματος κρίνονται συνήθως τα πράγματα και το αποτέλεσμα ακόμη δεν το ξέρουμε (αν και δυστυχώς μπορούμε να το μαντέψουμε πάνω-κάτω).

Πώς ο Ισημερινός ξεφορτώθηκε το «επαχθές» χρέος

Οι 109 χρεοκοπίες, το κουβάρι με τις αλλεπάλληλες προτάσεις στους ομολογιούχους και η συναίνεση του ΔΝΤ. 

Η επιτροπή ελέγχου του Odious Debt στην περίπτωση του Ισημερινού. Γιατί ο όρος δεν αφορά την διεθνή έννομη τάξη.

Ο Ισημερινός από το 1826 έως το 2010 έχει οδηγηθεί σε αδυναμία πληρωμής (defaulted) 109 φορές τουλάχιστον στα τελευταία 184 χρόνια. 

Ο Ισημερινός (οι κυβερνήσεις του) μετά από πολλές και διάφορες αναχρηματοδοτήσεις και αναβολές στην καταβολή των υποχρεώσεών του στις ξένες εμπορικές τράπεζες (συσσώρευση σημαντικών καθυστερήσεων στην καταβολή των τόκων μεταξύ 1987–1994) συμφώνησε τελικά σε μια κατανοητή μείωση (διαγραφή) του χρέους και σε συμφωνία αναχρηματοδότησης το 1995 σύμφωνα με το Σχέδιο Brady [1]. 

Οι «λύκοι» της Wall Street προειδοποιούν: «Ένα Grexit μπορεί να είναι Αρμαγεδώνας για την παγκόσμια οικονομία»

ΑΡΘΡΟ-ΦΩΤΙΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΛΕΝΕ ΠΩΣ «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΡΕΟΚΟΠΙΑ» 

Οι «λύκοι» της Wall Street προειδοποιούν τους Ευρωπαίους να σταματήσουν τα παιχνίδια με την Ελλάδα και να βρουν άμεσα μία λύση καθώς ένα ενδεχόμενο Grexit μπορεί να προκαλέσει παγκόσμιο οικονομικό Αρμαγεδώνα. Όπως οι ίδιοι τονίζουν, αλλά και πολλοί ακόμη παράγοντες της αμερικανικής οικονομίας, η κατάσταση είναι τόσο ρευστή ανά τον κόσμο που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αν μία χώρα βγει από την ευρωζώνη και οι συνέπειες της Lehman Brothers μπορούν να ωχριούν μπροστά σε μία πιθανότητα Grexit. 

Ενδείξεις παγκοσμίου κραχ

Αυτό που λείπει είναι εκείνη η μικρή σπίθα που θα προκαλούσε μία άνευ προηγουμένου πυρκαγιά σε ολόκληρο τον πλανήτη, με αφετηρία τις Η.Π.Α. - η οποία δεν είναι απίθανο να προέλθει από την Ελλάδα, εάν τυχόν αθετήσει κάποια πληρωμή

Μία οικονομική κρίση ξεσπάει συνήθως εντελώς απρόοπτα, χωρίς καμία προειδοποίηση και ακριβώς εκείνη τη στιγμή που δεν την περιμένει κανείς - παρά το ότι, τις περισσότερες φορές, οι ενδείξεις είναι ολοφάνερες. Για παράδειγμα, πριν συμβεί το μοιραίο, παρατηρείται μεγάλη πτώση στις τιμές των εμπορευμάτων - κάτι που ήδη διαπιστώνεται σήμερα, όπως φαίνεται από το δείκτη που τις καταγράφει (πηγή).

Πόσα έχει πληρώσει η Ελλάδα στο ΔΝΤ και Ευρωπαίους δανειστές;

Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τα χρήματα που έχει δώσει η Ελλάδα σε ΔΝΤ κι Ευρωπαίους δανειστές κατέθεσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στηρίζει την ερώτησή του στην έρευνα του Jubilee Debt Campaign, σύμφωνα με την οποία ο ελληνικός λαός δεν έχει ωφεληθεί από το πρόγραμμα διάσωσης.

Η έρευνα αναφέρει πως “από το 2010 μέχρι σήμερα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει εισπράξει από την Ελλάδα σε τόκους, περίπου 2.5 δις ευρώ”, ενώ το επιτόκιο που χρεώνει την Ελλάδα αγγίζει το “3.6%, με το πραγματικό κόστος του να αποτιμάται σε μόλις 0.9%”.