MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Έρευνα: Οι μισοί Έλληνες δεν μπορούν να καλύψουν τις δαπάνες υγείας τους

Σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα για τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών (ΙΣΑ) , ο ένας στους δύο Έλληνες δεν μπορεί να καλύψει τις δαπάνες για την υγεία του. Η μεγάλη πλειοψηφία των ιατρών εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν επιδεινωθεί, ενώ οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες έχουν χειροτερέψει σημαντικά και απέχουν κατά πολύ από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Σύμφωνα με την έρευνα το 60% των γιατρών θεωρεί ότι ο τρόπος που λειτουργεί σήμερα το ΕΣΥ εγκυμονεί κινδύνους για τους ασθενείς. Δείτε την έρευνα. Σύμφωνα με την έρευνα της Alco για τον ΙΣΑ που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 24 -28 Σεπτεμβρίου 2018, σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.000 ατόμων ηλικίας 25 ετών και άνω από όλη την Ελλάδα, καθώς και σε 400 γιατρούς, υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα επιδείνωσης της ποιότητας των υπηρεσιών υγείας στη χώρα.

Έξι στους δέκα γιατρούς εκτιμά ως αρνητικά και πολύ αρνητικά την πολιτική στο χώρο της υγείας. Το 48% θεωρεί ότι ευθύνονται οι λανθασμένες πολιτικές για την επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας ενώ το 34% η οικονομική κρίση. Τέσσερις στους δέκα γιατρούς, δυσκολεύονται να συντηρήσουν το ιατρείο τους (39%) και ένας στους δύο έχει σκεφτεί να φύγει στο εξωτερικό (53%).

Μαζί με τους πολίτες την πλάτη στο νέο σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας γυρίζουν και οι γιατροί, καθώς επτά στους δέκα ιδιώτες γιατρούς (72%) δήλωσαν ότι δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα. Έξι στους δέκα γιατρούς (64%) του ιδιωτικού τομέα αξιολογούν αρνητικά το νέο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας και θεωρούν ότι το νέο σύστημα, θα οδηγήσει σε επιδείνωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (57%). Οκτώ στους δέκα (80%) θεωρούν ότι το νέο σύστημα, δεν προσφέρει αξιοπρεπείς αμοιβές και σωστές επαγγελματικές συνθήκες και επτά στους δέκα (72%) των γιατρών του ιδιωτικού τομέα δεν θα συνεργάζονταν με το νέο σύστημα.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Alco, Κώστας Παναγόπουλος, στάθηκε στις έντονες ανησυχίες που εκφράζει ο ιατρικός κόσμος για τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας. «Σύμφωνα με τα πολύ ενδιαφέροντα ευρήματα της έρευνας για την υγεία, που ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ανέθεσε στην Alco, η κοινωνία, που χρησιμοποιεί έντονα το Δημόσιο σύστημα Υγείας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε επιδείνωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών και βεβαίως αναζητά την αντιστροφή της τάσης αυτής και τη βελτίωση τους. Ενώ ο ιατρικός κόσμος ανησυχεί έντονα για τη λειτουργία της Δημόσιας Υγείας, εκτιμά ότι οι συνθήκες εργασίας του έχουν επιδεινωθεί, όπως και οι παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες υγείας, οι οποίες απέχουν πολύ από εκείνες της Ευρώπης, τόσο, ώστε να μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και κίνδυνοι για τους ασθενείς».

Η έρευνα της Alco:



Πηγή : https://www.thepressproject.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου