MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Ιουνίου 2018

Το μεταμνημονιακό μνημόνιο

Είναι ανόητο να ενοχοποιεί κανείς τους κακούς Γερμανούς – οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν να πάρουν ότι μπορούν, από μία χώρα που δεν αντιστέκεται καθόλου στην κατοχή και λεηλασία της.

Επικαιρότητα 

Σωρευτικά 42 δις € πρωτογενή πλεονάσματα έως το 2022 – πολύ περισσότερα από το 3,5% της δέσμευσης των μνημονίων (3,56% του ΑΕΠ το 2018, 3,96% το 2019, 4,15% το 2020, 4,53% το 2021 και 5,19% του ΑΕΠ το 2022). Ενέχυρο κρατική περιουσία 25 δις € εάν δεν πληρωθούν οι δόσεις της τρίτης δανειακής σύμβασης – ύψους 86 δις €, από τα οποία έχουν ληφθεί περί τα 45 δις €. 

Αυτό σημαίνει πως το Υπέρ-Ταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) θα λειτουργεί ως ο οφειλέτης για τα δάνεια που λήγουν έως το 2047 – οπότε όταν δεν είναι σε θέση το κράτος να πληρώνει κάποια δόση, θα δεσμεύει, θα πουλάει ή θα παραχωρεί δημόσια περιουσία ισόποσης αξίας με αποδέκτη τον ESM (κάτι που συμφωνήθηκε το 2015, αλλά δεν είχε εφαρμοσθεί επειδή δεν είχε συσταθεί το Υπέρ-Ταμείο). Μείωση των συντάξεων κατά 18% (περί τα 2,5 δις €) και του αφορολόγητου στα 5.686 € από 8.636 € σήμερα (1,92 δις €) – κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων των συνταξιούχων, υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων όλων των κρατικών οργανισμών σε λογαριασμό του υπουργείου οικονομικών. 

Αυτά είναι μεταξύ πολλών άλλων τα μέτρα που συμπεριλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης. Αυτή τη φορά περιέχει μόλις 120 άρθρα σε 120 σελίδες, ενώ οι συνοδευτικές εκθέσεις είναι άλλες 500 σελίδες. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει, η συζήτησή του στις συναρμόδιες επιτροπές της Βουλής – ως συνήθως με τη διαδικασία του επείγοντος. Το πρωί της Τρίτης θα κληθούν να καταθέσουν τις απόψεις τους κοινωνικοί και συνδικαλιστικοί φορείς, χωρίς φυσικά να εισακουστούν και το βράδυ της ίδιας ημέρας θα ολοκληρωθεί η επεξεργασία του στις επιτροπές – προφανώς για τα μάτια του κόσμου. Την Τετάρτη θα αρχίσει η δήθεν συζήτησή του στην Ολομέλεια, η οποία θα διαρκέσει μέχρι αργά το βράδυ – ενώ θα ολοκληρωθεί την επομένη ημέρα, Πέμπτη 14 Ιουνίου, με την ψήφισή του. 

Στα πλαίσια αυτά, όταν μετά από οκτώ χρόνια βαθιάς ύφεσης, μετά από τρεις δανειακές συμβάσεις, καθώς επίσης μετά από δεκάδες μνημόνια με πλήθος προαπαιτούμενα συνεχίζεται επιδεινούμενη η ίδια διαδικασία, είναι ανόητο να ενοχοποιεί κανείς τους κακούς Γερμανούς – οι οποίοι είναι φυσικό να θέλουν να πάρουν ότι μπορούν, από μία χώρα που δεν αντιστέκεται καθόλου στην κατοχή και λεηλασία της. 

Έχοντας δε βρει την καλύτερη κατοχική κυβέρνηση όλων των εποχών, αφού είναι σε θέση να διατηρεί τη συλλογική αποχαύνωση παρά τις συνεχείς ληστείες που δρομολογεί, ασφαλώς δεν θα την αλλάξει – στηρίζοντας την στις εκλογές, όπως θα διαπιστώσουν αργότερα οι ιθαγενείς. Σε κάθε περίπτωση, το να ασχολείται κανείς με όλες αυτές τις δοκιμασίες, με τα μαρτύρια καλύτερα που επιβάλλονται στους Έλληνες όταν δεν υπάρχει η παραμικρή κοινωνική αντίδραση, είναι απλά χάσιμο χρόνου.


Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου