MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 21 Απριλίου 2018

Οι εξελίξεις στην Τουρκία και στη Ρωσία

Η ήρεμη συμπεριφορά του προέδρου Putin, όσον αφορά την αντιμετώπιση των επιθέσεων που δέχεται από τις Η.Π.Α., είναι ακριβώς αντίθετη από τις αλαζονικές δηλώσεις του τούρκου προέδρου – ο οποίος υπερεκτιμάει σε μεγάλο βαθμό τις δυνατότητες του, ενώ υποτιμάει τις αδυναμίες της χώρας του.

Επικαιρότητα 

Σύμφωνα με το zero hedge, η Τουρκία ανακοίνωσε πως θέλει να της επιστραφεί ο χρυσός που αποθηκεύει στη Fed Νέας Υόρκης, όπως στο παρελθόν πρώτη η Βενεζουέλα παίρνοντας πίσω τους 160 τόνους που είχε, η Γερμανία, η Αυστρία και η Ολλανδία – σημειώνοντας πως η χώρα διαθέτει συνολικά 591 τόνους αξίας άνω των 23 δις $.

Δεν είναι η πρώτη φορά βέβαια που το ζητάει, αφού πέρυσι επανέφερε 28,7 τόνους από τις Η.Π.Α. – ενώ πιθανότατα θέλησε με αυτόν τον τρόπο να στηρίξει τη λίρα, η οποία καταρρέει λόγω του πληθωρισμού. Επίσης εξαιτίας των τεράστιων ελλειμμάτων του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της, σε συνδυασμό με το ότι η κυβέρνηση της δεν θέλει να αυξήσει τα βασικά επιτόκια – φοβούμενη τις ιδιωτικές χρεοκοπίες, τα τραπεζικά προβλήματα και την πτώση του ρυθμού ανάπτυξης. 

Το γεγονός πάντως της μετάθεσης των εκλογών 17 μήνες ενωρίτερα, καθώς επίσης η προκλητικότητα της απέναντι στη χώρα μας, τεκμηριώνει πως η τουρκική κυβέρνηση έχει τρομοκρατηθεί – προβλέποντας τους μελλοντικούς κινδύνους, όπου δεν είναι απίθανη η προσφυγή της ξανά στο ΔΝΤ, λόγω του τεράστιου εξωτερικού χρέους της που αυξάνεται γεωμετρικά σε όρους εγχωρίου νομίσματος, με το ΑΕΠ της σε δολάρια να μειώνεται ανάλογα με την υποτίμηση της λίρας.

Ακολουθώντας τώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας το παράδειγμα των επικριτών του δολαρίου όπως η Βενεζουέλα, η Ρωσία, το Ιράν κλπ., ανέφερε πως οι συναλλαγματικές ισοτιμίες πιέζονται από το αμερικανικό νόμισμα κατά το δοκούν, ενώ με το χρυσό δεν συνέβαινε ποτέ κάτι τέτοιο – απειλώντας έμμεσα να τοποθετήσει ως αντίκρισμα στη λίρα χρυσό, διαθέτοντας τα 11α μεγαλύτερα αποθέματα στον πλανήτη (γράφημα).

Ο όγκος πάντως του χρυσού των ξένων κρατών που αποθηκεύεται στη Ν. Υόρκη μειώνεται συνεχώς (γράφημα), ειδικά μετά το 2014 που επέβαλλαν οι Η.Π.Α. κυρώσεις στη Ρωσία, όπως προηγουμένως στο Ιράν – οπότε διαπιστώνεται πως η επιθετική πολιτική τους δεν δημιουργεί προβλήματα μόνο στα θύματα τους, αλλά και στις ίδιες.

Με δεδομένη δε την αναταραχή στις αγορές πρώτων υλών λόγω της Ρωσίας, ο λογαριασμός των κυρώσεων δεν θα πληρωθεί μόνο από την αυτοκρατορία του Βορά αλλά, επίσης, από πολλές άλλες χώρες όπως η Γερμανία – οι οποίες θα έλθουν αντιμέτωπες με υψηλότερες τιμές στις εισαγωγές τους και χαμηλότερες εξαγωγές στη Ρωσία, ενώ ανέκαθεν η Ευρώπη φοβούνταν τα αντίποινα του προέδρου Putin όσον αφορά την τροφοδοσία της με ενέργεια.

Από την άλλη πλευρά πολλές ρωσικές επιχειρήσεις παρακάλεσαν την κυβέρνηση τους να τις στηρίξει λόγω των προβλημάτων που τους προκάλεσαν οι κυρώσεις – παρέχοντας τους ρευστότητα ύψους 1,3 δις € συνολικά ή 100 δις ρούβλια. Ανέφεραν επί πλέον ότι δεν θα είχαν αντίρρηση να κρατικοποιηθούν για ένα διάστημα, έτσι ώστε να μη χρεοκοπήσουν (πηγή: TASS).

Σύμφωνα τώρα με το υπουργείο οικονομικών της χώρας, σε αντίθεση με την Τουρκία που είναι απόλυτα εξαρτημένη από τις εισροές συναλλάγματος, η Ρωσία δεν χρειάζεται ξένα δάνεια – διαθέτοντας αρκετά συναλλαγματικά αποθέματα και χρυσό. Εκτός αυτού είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τα ελλείμματα του προϋπολογισμού της από τις εγχώριες χρηματαγορές – χωρίς αυτό να σημαίνει ότι, δεν επιθυμεί τη συμμετοχή των ξένων επενδυτών, οι οποίοι κατά τον υπουργό οικονομικών συνεχίζουν να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον (όπως διαπίστωσε από τις συζητήσεις μαζί τους, στα πλαίσια της συνάντησης των υπουργών οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των G20 στην Ουάσιγκτον).
 
Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία κατόρθωσε πολύ γρήγορα να σταθεροποιήσει το ρούβλι μετά τις έντονες διακυμάνσεις των πρώτων ημερών λόγω των κυρώσεων εναντίον πολλών επιχειρηματιών της, όπως στον ιδιοκτήτη της RUSAL – με βασική αφορμή (η αιτία είναι οι αμερικανικές ήττες) την παρεμβολή τους στις αμερικανικές εκλογές του 2016. Με δεδομένες άλλωστε τις σημερινές υψηλές τιμές της ενέργειας, καθώς επίσης την εντυπωσιακή ανάκαμψη της οικονομίας της μετά τις αμερικανικές χρηματοπιστωτικές επιθέσεις του 2014, όπου μετά από δύο χρόνια ύφεσης επανήλθε σε πορεία ανάπτυξης ύψους 1,8% (γράφημα), ίσως οι κίνδυνοι είναι μικρότεροι από αυτούς που φαίνονται – αν και δεν προέβλεψε την παγίδα που της έστησαν αριστοτεχνικά οι Η.Π.Α., ως εκδίκηση για τις επιτυχίες της στη Μ. Ανατολή και τις επιθέσεις της εναντίον του δολαρίου.

Άλλωστε οι εξαγωγές της το 2017 ήταν ανοδικές, ενώ τον Ιανουάριο το εμπορικό της πλεόνασμα ανήλθε στα 17 δις $ – αυξημένο κατά 43,9% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και το υψηλότερο από το 2014 (τα 2/3 αφορούν την ενέργεια, ενώ ακολουθεί ο σίδηρος και ο χάλυβας), με κύριους εμπορικούς εταίρους της την Ολλανδία (10%) την Κίνα (9,9%) και τη Γερμανία (7,5%). Εκτός αυτού η ανεργία της είναι χαμηλότερη κατά 5% σε σχέση με το 2014, ο πληθωρισμός ελάχιστος (2,2% όταν τα βασικά επιτόκια της κεντρικής της τράπεζας είναι 4%) και το δημόσιο χρέος της μηδαμινό (12,6%) – αν και το ΑΕΠ της σε όρους δολαρίου παραμένει αρκετά χαμηλό (γράφημα), μετά την κατάρρευση της ισοτιμίας του ρουβλίου το 2014.

Οι τιμές της ενέργειας όμως, καθώς επίσης οι αγωγοί μεταφοράς της στην Ευρώπη και στην Ασία συνεχίζουν να είναι θέμα ζωής και θανάτου για τη Ρωσία – ενώ οι κυρώσεις εμποδίζουν την ανάκαμψη των επιχειρηματικών κλάδων που δεν έχουν σχέση με την ενέργεια, επί πλέον στα δομικά προβλήματα της οικονομίας της. Επομένως παραμένει πολύ ευαίσθητη στις επιθέσεις της Δύσης, όσο και αν δεν θέλει να το παραδεχθεί η κυβέρνηση της – ενώ το βιοτικό επίπεδο των Πολιτών της έχει πληγεί σημαντικά μετά το 2014 (όπως επίσης των Τούρκων, όπως διαπιστώνει οποιοσδήποτε επισκέπτεται τη χώρα σήμερα).

Οι προσπάθειες της δε να ανεξαρτητοποιηθεί από το δολάριο και από το δυτικό σύστημα των τραπεζικών συναλλαγών (Swift), φοβούμενη πως η Δύση θα την βγάλει από την πρίζα όπως το Ιράν, θα την καθιστούν συνεχώς στόχο των Η.Π.Α. – κάτι που ασφαλώς κατανοεί, προσπαθώντας μεταξύ άλλων πολύ έξυπνα να δημιουργήσει ένα επενδυτικό κεφάλαιο που θα στηρίζεται σε κρυπτογραφημένους πόρους (πηγή), έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από τις κυρώσεις. 

Ολοκληρώνοντας, ελπίζουμε ο πρόεδρος Putin να διατηρήσει την ψυχραιμία, την ηρεμία και τη νηφαλιότητα του, αποφεύγοντας τη χρήση όπλων ή άλλων επιθετικών ενεργειών – αντιλαμβανόμενος ότι οι αποφάσεις του προέδρου Trump δεν είναι δικές του, αλλά το αποτέλεσμα των πολιτικών πιέσεων που του ασκούνται από το αμερικανικό βαθύ κράτος που θέλει πόλεμο, για να εμποδίσει ουσιαστικά την άνοδο της Κίνας, όσο ακόμη δεν αποτελεί μεγάλη απειλή για την παγκόσμια ηγεμονία των Η.Π.Α.

 
Πηγή : https://analyst.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου