MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 20 Μαΐου 2019

Η Τουρκία θέτει διλήμματα

Γράφει ο Κωνσταντίνος Φίλης

Η Τουρκία παίζει ένα από τα τελευταία της χαρτιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο στόχος της είναι διττός: αφενός, να συμπεριληφθεί τόσο απευθείας όσο και μέσω των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων που αφορούν την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων, αφετέρου, να ανασχέσει τη δυναμική των συμπράξεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Αιγύπτου σε τομείς πέραν της ενέργειας.

HomeΗ Ιταλία είναι το καναρίνι στο ορυχείο της Ευρώπης Η Ιταλία είναι το καναρίνι στο ορυχείο της Ευρώπης

 
Βloomberg



Γίνεται καταθλιπτικά οικείο να βλέπει κανείς τις αποδόσεις των ιταλικών κρατικών ομολόγων να αυξάνονται, με το spread έναντι των γερμανικών bunds να προσεγγίζει και πάλι την εβδομάδα που πέρασε το υψηλότερο επίπεδο του έτους.

Μπορεί κανείς να ευχαριστήσει γι’ αυτό την πολιτική στάση των λαϊκιστών ηγετών της χώρας πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές της 23ης Μαΐου. Ο Matteo Salvini, ηγέτης της Λέγκας και αναπληρωτής πρωθυπουργός, δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να ανεχτεί τον λόγο του χρέους της Ιταλίας προς το ΑΕΠ που φτάνει το επιβλητικό 140%. Μπορείτε να φανταστείτε πώς ακούστηκε αυτό στις Βρυξέλλες. 

Συρίγος: Και με στρατιωτικά μέσα η Ελλάδα να μην επιτρέψει γεωτρήσεις εντός της υφαλοκρηπίδας

«Εάν η Τουρκία διαπιστώσει ότι έχει το περιθώριο, θα θελήσει να προχωρήσει και σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας» δηλώνει ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής του Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο. 

«Η Ελλάδα πρέπει να περάσει το μήνυμα πως δεν θα επιτρέψει διενέργεια γεωτρήσεως εντός της υφαλοκρηπίδας της. Αυτό περιλαμβάνει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της η ελληνική πλευρά, περιλαμβανομένων, εάν χρειασθεί, και στρατιωτικών μέσων. Το 1976 και το 1987 η Ελλάδα είχε κινητοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις προκειμένου να εμποδίσει τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε περιοχές της υφαλοκρηπίδας. Οι σεισμικές έρευνες είναι ήσσονος σημασίας ενέργειες εν συγκρίσει προς μία γεώτρηση. Η γεώτρηση αποτελεί παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων επί της υφαλοκρηπίδας με μη αναστρέψιμα αποτελέσματα» τονίζει με συνέντευξή του στο News 24/7 ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υποψήφιος βουλευτής στην Α΄ Αθηνών με τη ΝΔ Άγγελος Συρίγος. 

Ιγνατίου: Πιο επικίνδυνοι και από τους Τούρκους οι Άγγλοι

«Για τους ολίγους, η Βρετανία είναι ο «παράδεισος», ενώ στην πραγματικότητα είναι μία μουντή χώρα χωρίς κοινωνικές ή άλλες ευαισθησίες. Πρόκειται για τα ολιγάριθμα μέλη της κυπριακής ελίτ, η οποία υπηρέτησε τους στρατηγικούς σκοπούς της πρώην αυτοκρατορίας, και κερδοσκόπησε εις βάρος του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Λίγο-πολύ αποτελούν και τον κορμό του πολιτικού και οικονομικού συστήματος. Και αυτός είναι ο λόγος που ποτέ και κανείς εξ αυτών δεν αγγίζουν τη Βρετανία. Διότι τους κρατά στο χέρι. Δυστυχώς, επηρεάζουν και «κόσμο» στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. 


Η γεωπολιτική µάχη της Ελλάδας

Γράφει ο Γιώργος Καπόπουλος

Μπορεί να ανακτήσει η Ελλάδα τον ρόλο που είχε στα Βαλκάνια πριν από την κρίση; Η έρευνα του Balkan Monitor επιβάλλει πριν από όλα την επαναδιατύπωση του ερωτήµατος. Και οι δύο πλευρές, η Ελλάδα και οι βαλκανικές χώρες, έχουν κατανοήσει ότι η διεύρυνση της ΕΕ στα ∆υτικά Βαλκάνια θα είναι µια µακράς διάρκειας και περίπλοκη διαδικασία σε απόλυτη συνάρτηση µε τη βούληση και τη δυνατότητα των 27 χωρών-µελών να προχωρήσουν σε µια ουσιαστική εµβάθυνση-ενίσχυση της ευρωπαϊκής συνοχής.

Η εξέλιξη του παγκοσμίου οικονομικού πολέμου

Θεωρείται πως οι διεθνείς ελίτ που στηρίζουν γενικότερα την παγκοσμιοποίηση, θέλοντας να επιβάλλουν μία ανοιχτή και όχι πλέον καλυμμένη παγκόσμια οικονομική διαχείριση, ένα παγκόσμιο νόμισμα, μία κοινωνία χωρίς μετρητά, καθώς επίσης μία παγκόσμια διακυβέρνηση, χρειάζονται για να το επιτύχουν μία σημαντική οικονομική καταστροφή – μεταξύ άλλων την υπονόμευση της αμερικανικής οικονομίας και του δολαρίου, επειδή οι Αμερικανοί Πολίτες δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με τα σχέδια τους, όσο η κοινωνία τους παραμένει εύπορη και άνετη.