MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Ασφαλώς υπάρχουν λύσεις!

Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της Ελλάδας είναι η ελίτ της, ιδίως οι εφοπλιστές – αφού είναι η μοναδική ελίτ στον πλανήτη που δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τη χώρα της, που δεν τη στηρίζει καθόλου, που την απομυζεί, που την προδίδει συνεχώς και που είναι κυριολεκτικά άπατρις. Το γεγονός αυτό φαίνεται από τις απογοητευτικές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού – σύμφωνα με τις οποίες πατρίδα μας θα μπορούσε να είναι η Γερμανία ή όποια άλλη ευημερούσα χώρα.

Παραδοχές: Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ της Ελλάδας σε τρέχουσες τιμές το 2018 ανήλθε στα 184,7 δις € (πηγή), παρουσιάζοντας αύξηση 2,5% – ενώ κατά την Κομισιόν η άνοδος προβλέπεται στο 2,2% το 2019. Κατά άλλους οργανισμούς, το ΑΕΠ θα αυξηθεί 1,5% το 2019, το 2020 μόλις 0,5% και το 2021 περί το 0,7%. 

Έκθεση ΓΣΕΕ : Μισθοί «πείνας», μηδενική αποταμίευση και έκρηξη των ελαστικών μορφών εργασίας

Μισθοί χαμηλοί στα όρια της πείνας, έκρηξη των ελαστικών μορφών εργασίας, ανύπαρκτη αποταμίευση και το 20% των Ελλήνων δεν μπορούν να ανταποκριθούν οικονομικά σε μία έκτακτη ανάγκη είναι μερικά από τα συγκλονιστικά ευρήματα της ετήσια έκθεσης του Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ για την οικονομία. 

Συνολικά 571.000 άτομα στον ιδιωτικό τομέα αμείβονταν πέρυσι με μισθό μικρότερο των 500 ευρώ, ενώ 251 χιλιάδες άτομα αμείβονταν με μισθό κάτω των 250 ευρώ. 

«Πορθητής», S-400 και ανατολίτικο παζάρι

Η Τουρκία οδηγείται αργά αλλά σταθερά στην εξαιρετικά επικίνδυνη πορεία που επέλεξε η ίδια επιμένοντας πεισματικά σε μια πολιτική «υπερδύναμης» που δεν έχει όμως καμιά επαφή με την σύγχρονη πραγματικότητα. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο επιλέγει κραυγές, απειλές, θεατρινισμούς και θρασύδειλες κινήσεις επικοινωνιακού εντυπωσιασμού. Για Ελλάδα και Κύπρο η σταθερή, αταλάντευτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο αποτελεί μονόδρομο και οι σημερινές συγκυρίες τις ευνοούν.

Άποψη
-του Λεωνίδα Κουμάκη

Η αδιέξοδη αυτή πολιτική διανθίζεται με συμπεριφορές που θυμίζουν την παροιμία «και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ», οδεύοντας όμως άδοξα προς το τέλος τους.

Ο υβριδικός «Αττίλας» του Ερντογάν στην Κύπρο

Γράφει ο Γιώργος Λυκοκάπης 

Κατά την πολυσυζητημένη επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Τούρκος πρόεδρος είχε προβεί σε μία ανατριχιαστική δήλωση, ενώπιον μάλιστα του Έλληνα ομολόγου του. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ευθαρσώς πως δεν πιστεύει στο διεθνές δίκαιο, αλλά στο «πολιτικό δίκαιο». Ο Τούρκος πρόεδρος ουσιαστικά αναφέρονταν στο «δίκαιο της ισχύος». Αυτό ακριβώς είναι ο υβριδικός «Αττίλας», το δόγμα που εφαρμόζει στην κυπριακή ΑΟΖ.