MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 13 Μαΐου 2019

Οι κίνδυνοι χρεοκοπίας της Τουρκίας και η Ελλάδα

Πολλοί φοβούνται πως δεν είναι απίθανος ένας πόλεμος μέσω αντιπροσώπων των Η.Π.Α. με τη Ρωσία – όπου θα χρησιμοποιούταν η Ελλάδα από τη μία πλευρά και η Τουρκία από την άλλη. Ειδικά αφού τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας επιδεινώνονται ραγδαία, ενώ δεν είναι επιλύσιμα χωρίς τη βοήθεια του ΔΝΤ – κάτι που δεν πρόκειται να επιτρέψει ο πρόεδρος της, αφού θα αποτελούσε το τέλος της δικτατορίας του.

Επικαιρότητα 

Μετά την έκθεση του Reuters (πηγή), σύμφωνα με την οποία το τουρκικό υπουργείο οικονομικών σχεδιάζει να μεταφέρει 40 δις λίρες (6,6 δις $) από την κεντρική τράπεζα της χώρας στον προϋπολογισμό για να τον ενισχύσει λόγω των υψηλών ελλειμμάτων, η λίρα συνέχισε την καθοδική της πορεία (γράφημα) – εύλογα, αφού οι αγορές συμπέραναν πως η κυβέρνηση θα τυπώσει χρήματα για να καλύψει τις ανάγκες της που γίνονται διαρκώς μεγαλύτερες. 

Χρέος: Τι έχει η Αθήνα που δεν έχει η... Άγκυρα

Τι είναι αυτό που διαχωρίζει την "τύχη" του ελληνικού από το τουρκικό χρέος; Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι καθοριστική και ορίζει το μέγεθος των κινδύνων που διαφοροποιεί τις δύο οικονομίες: τα συναλλαγματικά διαθέσιμα.

Του Γ. Αγγέλη

Για την Ελλάδα, τα 49 δισ. ευρώ που έχουν συσσωρευθεί ως βραχυ-μεσοπρόθεσμη διασφάλιση του χρέους της, στη βάση της απόφασης της Συμφωνίας του Ιουνίου του 2018, αποτελούν την "εγγύηση" της εξυπηρέτησης του χρέους της για τα επόμενα χρόνια.

ΕΡΕΥΝΑ ΤΟΥΡΚΙΚΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΩΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΣΠΑΣΜΕΝΗ ΣΕ…5 ΚΟΜΜΑΤΙΑ!

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Χαρακτηριστική είναι η έρευνα που έγινε από το τουρκικό πανεπιστήμιο, «Bahçeşever Üniversitesi», με τον πολύ χαρακτηριστικό τίτλο, «Άτλας των τουρκικών αξιών».

Εκείνο που εντυπωσιάζει σε αυτή την έρευνα είναι η διαπίστωση ότι οι Τούρκοι δεν εμπιστεύονται τους… Τούρκους, καθώς και η τεράστια αντίθεση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Τουρκίας, όσον αφορά την παραδοχή της εθνικής τουρκικής ταυτότητας, άλλο ένα σοβαρό σημάδι εσωτερικής διαφοροποίησης.

ΔΕΗ, σκάνδαλα κατά συρροή

Μεταξύ της ΔΕΗ και της Μυτιληναίος υπάρχει κάποια σχέση, όπως με τις διάφορες εταιρείες παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές – οι οποίες έχουν πολύ υψηλή κερδοφορία, ενώ είναι ακατανόητο γιατί η ΔΕΗ δεν επένδυσε σε αυτούς τους τομείς που θα της εξασφάλιζαν επί πλέον χαμηλότερο κόστος ρύπων. Η σχέση αυτή φαίνεται από την πρόσφατη συνέχιση της δίκης εναντίον του επικεφαλής της Μυτιληναίος και του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ – οι οποίοι κατηγορούνται σε βαθμό κακουργήματος, για τα αδικήματα της ενεργητικής και παθητικής δωροδοκίας.

Αυτή είναι η πολιτική Ερντογάν που “τα έβαλε” με όλους για την ΑΟΖ της Κύπρου

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικαλείται πάντα τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων και παρουσιάζεται ως ο προασπιστής τους.

«Η σταθερότητα στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο είναι δυνατή μόνο με την προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων της Τουρκίας και της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου” (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)», υποστήριξε ο Ερντογάν στους πρεσβευτές, κατά τη διάρκεια του γεύματος που διοργανώθηκε στο κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.