MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 3 Μαΐου 2019

Επεισόδιο στο ΝΑΤΟ: Η Συμμαχία έδειξε την «έξοδο» στην Αγκυρα - Κάλεσε εκπροσώπους της Κύπρου & αποχώρησαν οι Τούρκοι

Σοβαρό επεισόδιο έλαβε χώρα πριν λίγο στους κόλπους του ΝΑΤΟ με τα τουρκικά ΜΜΕ να "βράζουν" από οργή καθώς ο γ.γ. της Ατλαντικής Συμμαχίας, Γ.Στολτενμπεργκ, κάλεσε την Κύπρο στην τελετή παράδοσης παραλαβής του νέου SACEUR με αποτέλεσμα να αποχωρήσει η τουρκική αντιπροσωπεία.

Οι Τούρκοι μιλούν για "σοβαρή κρίση" και για "μήνυμα" της Συμμαχίας προς τον Ερντογάν που -σύμφωνα με τους Τούρκους-πως δείχνει την "πόρτα της εξόδου" αυξάνοντας την πίεση σε όλα τα επίπεδα.

Ο απόλυτος εξευτελισμός των Ελλήνων

Βιώσιμες, υπερήφανες και αξιοπρεπείς λύσεις υπήρχαν ανέκαθεν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Καμία όμως για έναν ετερόκλητο, φοβισμένο, δειλό όχλο που είναι πρόθυμος να σκύβει συνεχώς το κεφάλι, αδιαφορώντας ακόμη και για την εξορία ή για τα μαρτύρια των παιδιών του – πόσο μάλλον για την προστασία των συμφερόντων του από τους εγχώριους και ξένους ληστές που λυμαίνονται ανενόχλητοι την Ελλάδα.

Άποψη

Στην Ελλάδα συμβαίνει αυτό ακριβώς που διαπιστώνεται σε όλες τις χώρες που έχουν στο παρελθόν ζητήσει τη «βοήθεια» του ΔΝΤ – σε πολύ χειρότερο όμως βαθμό, αφού στους ληστές του Ταμείου προστέθηκε η γερμανική Τρόικα, με τη μορφή της ΕΚΤ, του ESM και της Κομισιόν. 

DW: Ενώπιον νέας πετρελαϊκής κρίσης;

Οι ΗΠΑ κλείνουν οριστικά τη στρόφιγγα ιρανικού πετρελαίου και για τις υπόλοιπες 8 χώρες και απειλούν με κυρώσεις όσες χώρες συνεχίζουν να το προμηθεύονται. Παραγνωρίζουν ότι θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα μπούμερανγκ. 

Από σήμερα η διεθνής κοινότητα μπαίνει σε μια νέα πραγματικότητα στις σχέσεις της με το Ιράν. Μετά από ένα πακέτο κυρώσεων που έχουν τεθεί σε ισχύ μετά την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό οπλοστάσιο της Τεχεράνης, από σήμερα εκπνέει και η ισχύ μιας σειράς εξαιρέσεων για 8 χώρες, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα. Με άλλα λόγια, όποιος αγοράζει πετρέλαιο από το Ιράν, δεν θα μπορεί να διατηρεί επιχειρηματικές σχέσεις με αμερικανικές εταιρείες. Θα επιβάλλονται και στα δύο μέρη αυστηρές ποινές. 

Πολιτική καταιγίδα στην Αλβανία

Το 2016 μία ιταλική και γερμανική έκθεση ανέφερε πως υπήρχαν 363 περιοχές καλλιέργειας κάνναβης σε ολόκληρη την Αλβανία – ο πρώην υπουργός εσωτερικών της οποίας κατηγορήθηκε για λαθρεμπόριο ναρκωτικών και για τη συνεργασία του με το οργανωμένο έγκλημα. Εν προκειμένω είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι, τα οικονομικά έσοδα από τη δραστηριότητα της κάνναβης εκτιμήθηκαν στα 6 δις $ – όσο δηλαδή το μισό ΑΕΠ της χώρας.

Διεθνή 

Τα Βαλκάνια θεωρούνταν ανέκαθεν η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, με πιο σταθερή χώρα από κάθε πλευρά την Ελλάδα – η οποία είχε κυριαρχήσει οικονομικά πριν την προδοσία του 2010 που ολοκληρώθηκε το 2012 (ανάλυση). Οι κίνδυνοι τώρα να έχει την ίδια «τύχη» με την περιοχή η Ελλάδα αυξήθηκαν σημαντικά, μετά την θλιβερή παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας – εξαιτίας της οποίας έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. 

Γιούνκερ: “Βλέπει”και ευρωομόλογα! – Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία μπλοκάρουν την ευρωζώνη

Η Ολλανδία, η Αυστρία “και πολύ συχνά η Γερμανία” αποτρέπουν την εμβάθυνση της ολοκλήρωσης της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προωθεί ευρείες μεταρρυθμίσεις στην Ένωση και έχει καλέσει σε μια “ευρωπαϊκή αναγέννηση”. Οι προσπάθειές του συναντούν την αντίσταση βορειοευρωπαϊκών χωρών.