MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 11 Απριλίου 2019

Ο Πόλεμος των Έξι Ημερών

Γράφει ο Βαγγέλης Στεργιόπουλος 

Τον Ιούνιο του 1967 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και τριών αραβικών χωρών: της Αιγύπτου, της Συρίας και της Ιορδανίας. Η βραχείας διαρκείας πολεμική αναμέτρηση (5-10 Ιουνίου 1967) κατεγράφη στις δέλτους της ιστορίας ως Πόλεμος των Έξι Ημερών. 

Τα ξημερώματα της 5ης Ιουνίου 1967, τη στιγμή κατά την οποία όλοι είχαν αρχίσει να πιστεύουν ότι οι ημέρες του ήταν μετρημένες, το Ισραήλ εξαπέλυσε την κεραυνοβόλο επίθεσή του, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή της Αιγυπτιακής Πολεμικής Αεροπορίας εντός τριών περίπου ωρών και των αεροπορικών δυνάμεων τεσσάρων αραβικών κρατών εντός τριάντα έξι ωρών.

Το δηλητηριώδες νομισματικό φάρμακο

Στο προηγούμενο σύστημα του κανόνα του χρυσού οι χρεοκοπίες ήταν μεν πολύ πιο απότομες και επώδυνες, αλλά η εξυγίανση σημαντικά γρηγορότερη – ενώ στο σημερινό σύστημα όλα τα προβλήματα αναβάλλονται για το μέλλον και διογκώνονται, με πιθανότερο τελικό αποτέλεσμα την ολοκληρωτική διάλυση του, μέσα από κοινωνικές αναταραχές και λαϊκές εξεγέρσεις, ενδεχομένως με καταστροφικούς πολέμους.

«Το σημερινό οικονομικό σύστημα, μετά την επανάσταση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού που δεν έχει καμία σχέση με τη φιλελεύθερη οικονομία της αγοράς, έχει μετεξελιχθεί σε μία σοβιετικού τύπου κεντρικά κατευθυνόμενη οικονομία των ισχυρότερων κεντρικών τραπεζών – λειτουργώντας προς όφελος αποκλειστικά και μόνο των ελίτ του 1%»

ΟΟΣΑ: Οι φόροι και οι εισφορές “τρώνε” το 41% του μεικτού μισθού του Έλληνα – Aυξήθηκαν και άλλο σε σχέση με το 2017

«Ασανσέρ» έχουν γίνει οι φορολογικές και ασφαλιστικές επιβαρύνσεις των ελληνικών νοικοκυριών στα χρόνια του Μνημονίου και, παρόλα αυτά, το 2018 αυξήθηκαν και άλλο σε σχέση με το 2017.

H Ελλάδα καταλαμβάνει tη 13η θέση ανάμεσα σε 36 χώρες σε ότι αφορά το βάρος της φορολόγησης.

Τα στοιχεία της νέας έκθεση του ΟΟΣΑ “Taxing wages 2019” είναι αποκαλυπτικά.
Συγκεκριμένα, για μία οικογένεια με έναν εργαζόμενο που λαμβάνει τον μέσο μισθό και έχει δύο παιδιά, η συνολική φορολογική επιβάρυνση – που ορίζεται ως το άθροισμα της φορολογίας εισοδήματος και των εισφορών του εργαζόμενου και του εργοδότη μείον τα επιδόματα – υποχώρησε κατά 1,08 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2017 και διαμορφώθηκε στο 37,9% του κόστους εργασίας.

Η νεοφιλελεύθερη επανάσταση

Οποιοσδήποτε πολιτικός ισχυρίζεται πως ενδιαφέρεται μόνο για το καλό της κοινωνίας, θεωρείται υποκριτής και ψεύτης από τους Πολίτες – οι οποίοι πιστεύουν ακράδαντα ότι, η ενασχόληση του με την πολιτική έχει ως στόχο το μελλοντικό πλουτισμό του και τίποτα άλλο. Εάν είναι δε ήδη πλούσιος, τότε όλοι πιστεύουν πως ο σκοπός του είναι η διασφάλιση του πλούτου του – μέσω του επηρεασμού των αποφάσεων και των νόμων, προς όφελος του.

«Με την ονομασία «νεοφιλελεύθερος, οικονομικός ιμπεριαλισμός» περιγράφεται η ιδέα, σύμφωνα με την οποία κάθε ανθρώπινη συμπεριφορά υποκινείται από την προσπάθεια για υλική επιτυχία – οπότε η κοινωνική μας αξία σήμερα εξαρτάται από την ικανότητα μας να κερδίζουμε χρήματα. Η «καπιταλιστική» αυτή λογική, το κυνήγι πλούτου, επικράτησε μετά την επανάσταση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού τη δεκαετία του 1980 – ενώ αργότερα μεταφέρθηκε στην Πολιτική, με αποτέλεσμα να προκληθεί μία βαθιά δυσπιστία μεταξύ των κοινωνιών και της εξουσίας, των Εθνών καλύτερα και των κυβερνήσεων τους. 

Έκθεση-«κόλαφος» από τον ΟΟΣΑ - Στην Ελλάδα έχουν συνθλίψει την μεσαία τάξη

«Σήμερα, η μεσαία τάξη θυμίζει ολοένα και περισσότερο πλοίο που ταξιδεύει σε ταραγμένα νερά», παραδέχτηκε ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία, σε μια ανακοίνωσή του, με την ευκαιρία της έκθεσης αυτής που παρουσιάστηκε σε συνεργασία με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) στη Νέα Υόρκη.

Η έκθεση φέρει τον τίτλο "Υπό πίεση: οι μεσαίες τάξεις χάνουν ταχύτητα" και διαπιστώνει ότι στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, επτά στους δέκα μπέιμπι-μπούμερς (η γενιά αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο) κατάφερναν να αναρριχηθούν στη μεσαία τάξη σε ηλικία 20 ετών. Για τους μιλένιαλ (ή "Γενιά Υ") όμως αυτό ισχύει μόνο για έξι στους δέκα.

Κοίτασμα "Μαμούθ" και επίσημα στο "Γλαύκο"

Η ExxonMobil με επιστολή της δημοσιοποίησε τα δεδομένα για το κοίτασμα «Γλαύκος» πιστοποιώντας την ανακάλυψη των 5 έως 8 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών υψηλής ποιότητας φυσικού αερίου στο τεμάχιο «10», ενώ επιβεβαίωσε και το γεγονός ότι θα πραγματοποιήσει επιβεβαιωτική γεώτρηση, γράφουν τα κυπριακά ΜΜΕ.

Για να δώσει ακριβή στοιχεία για την επιβεβαιωτική γεώτρηση, δηλαδή το ακριβές σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί αλλά και τις ημερομηνίες που θα έχει στο σημείο το γεωτρύπανο για να πιάσει δουλειά, θα ενημερώσει το υπουργείο Ενέργειας της Κύπρου με επίσημη επιστολή της το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο.

Αποδοκίμασαν τον Πολάκη στην Χαλκιδική – Η Μακεδονία είναι Ελληνική του φώναζαν

Σε όλη την Ελλάδα ακόμα και στα απομακρυσμένα σημεία οι Έλληνες πολίτες γιουχάρουν αυτούς που υπέγραψαν την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών με τους Σλάβους των Σκοπίων.

Αυτή την φορά γιούχαραν τον Παύλο Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημαρχείο Αρναίας, εκεί μια ομάδα συγκεντρωμένων άρχισαν να τραγουδούν το Μακεδονία Ξακουστή. Παράλληλα φώναζαν «προδότες», «η Μακεδονία είναι ελληνική» και ότι οι κρητικοί ήταν εκείνοι που απελευθέρωσαν την Μακεδονία.

Ε όχι Κυριάκο, δεν ήταν τυχαίο

Του Στρατή Μαζίδη

 Τα τελευταία 24ωρα κάνουν το γύρο του διαδικτύου οι απόψεις του υπ. ευρωβουλευτή της ΝΔ, κ. Καιρίδη σχετικά με την καταγωγή μας. Στο επίμαχο βίντεο ακούγεται να υποστηρίζει ότι είμαστε παιδιά οθωμανών και ότι αποτελούμε ως Ελληνες ένα τεχνητό έθνος σαν τους...Μακεντόνσκι. 

Ζούμε βέβαια σε μια εποχή όπου ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να προσδιορίζεται όπως θέλει και να διώκει όποιον θέλει. Ο εν λόγω υποψήφιος έχει κάθε δικαίωμα να πιστεύει αυτό που επιθυμεί. Αυτός είναι και ο πυρήνας της δημοκρατίας.