MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 6 Απριλίου 2019

Το προπατορικό αμάρτημα της υπερχρέωσης

Εάν οι Έλληνες επιλέξουν ξανά ένα από εκείνα τα κόμματα που τους κατέστρεψαν, ενώ συνεχίζουν να υπηρετούν πιστά τους Γερμανούς και τα μνημόνια, θα χάσουν την τελευταία τους ευκαιρία να ξεφύγουν από την κρίση οι ίδιοι, τα παιδιά τους και τα παιδιά των παιδιών τους – αφού η Ελλάδα ασφαλώς θα αναπτυχθεί υπό το νέο ιδιοκτησιακό της καθεστώς, άλλα όχι προς όφελος των Πολιτών της, όπως ακριβώς η Γουατεμάλα.
«Μετά την πτώση της χούντας, το 1974, υπήρχε διάχυτη ευφορία, νομίζαμε ότι όλα τα προβλήματα θα λυθούν αυτόματα. Η προσέγγισή µου ήταν πως η ξεχαρβαλωμένη ελληνική οικονομία απαιτούσε µια περίοδο νοικοκυρέματος. Χρειαζόμασταν δύο τετραετίες για να αλλάξουμε τις δομές, µε μεταρρυθμίσεις και με διαρθρωτικές αλλαγές…. Όταν ήμουν υπουργός Οικονομικών, είδα ότι το χρέος άρχισε να παίρνει πολλαπλασιαστικές διαστάσεις. Το 1981 το δημόσιο χρέος έφθανε το 30% του ΑΕΠ – το 1989 ανήλθε στο 72% και σήμερα (2011) πλησιάζει στο 170%. Το «προπατορικό αμάρτημα» της υπερχρέωσης συνέβη τη δεκαετία του 1980. Το αίτημα της αποκατάστασης όσων ζούσαν αποκλεισμένοι και κυνηγημένοι από το κράτος της Δεξιάς, επί δεκαετίες ολόκληρες, ήταν δίκαιο και κυρίαρχο. Οδήγησε όμως σε νοοτροπίες και σε πρακτικές που σήμερα θεωρούνται από πολλούς η αρχή των δεινών που υφίσταται τώρα η Ελλάδα.

Η Ευρωζώνη βρίσκεται στα πρόθυρα της ύφεσης αλλά τώρα δεν αρκεί ο Drahgi για να τη σώσει

Οι οικονομολόγοι κάλεσαν τους πολιτικούς της ΕΕ να αναλάβουν δράση και να εγκαταλείψουν την αδράνεια πριν να είναι αργά

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι οικονομολόγοι, που συμμετείχαν σε συνέδριο στη Λίμνη Κόμο στη Βόρεια Ιταλία, για τις αυξημένες πιθανότητες ύφεσης στην Ευρώπη ενώ όλοι ανεξαιρέτως έπλεξαν το εγκώμιο του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, ο ρόλος του οποίου όπως εκτίμησαν, υπήρξε καταλυτικός για τη διάσωση της Ευρωζώνης στην κρίση.

Με την Ιταλία σε ύφεση και τη Γερμανία σε επιβράδυνση, οι οικονομολόγοι κάλεσαν τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση και να εγκαταλείψουν την αδράνεια πριν να είναι αργά, όπως σημειώνει το Bloomberg. 

ΤΟ ΑΥΤΟΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΟ «ΑΣΤΡΟ» ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Τα δύο καθοριστικά σφάλματα του Τούρκου προέδρου, που προκάλεσαν τη μεγάλη ήττα του κόμματός του στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές 

Από τον
Σάββα Καλεντερίδη

Ηταν Μάρτιος του 1994, όταν ο Νετζμετίν Ερμπακάν, πατέρας του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, έπιανε από το χέρι έναν νέο πολιτικό και του άνοιγε τον δρόμο για μια λαμπρή πολιτική σταδιοδρομία. Ο νέος εκείνος ήταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ασήμαντες γυμνασιακές σπουδές και μόνο εφόδιο την πολύ καλή σχέση που είχε με τον «δάσκαλο» Ερμπακάν και το θάρρος που κουβαλούσε λόγω της ποντιακής καταγωγής του, ένα χαρακτηριστικό που έκτοτε θα τον οδηγούσε σε ρηξικέλευθες αποφάσεις, που έχουν μέσα τους και το στοιχείο της αυτοκαταστροφής.

Υπερπλεονάσματα 11 δισ. “ρούφηξαν” από την αγορά την τριετία 2016-2018

Από υπερπλεονάσματα που στραγγίζουν την οικονομία, πάμε καλά. Για τρίτη συνεχή χρονιά η ελληνική οικονομία πέτυχε υπερπλεονάσμα 3,9% του ΑΕΠ, εκτιμά το υπουργείο Οικονομικών το οποίο επισημαίνει ότι την τριετία 2016-2018 μαζεύτηκαν 13 δισ. ευρώ από υπερπλεονάσματα! (Τα 2 από τα 13 πήγαν σε κοινωνικά μερίσματα), ενώ από τα υπόλοιπα, μέρος θα πάει για την προεξόφληση μέρους των ακριβών δανείων του ΔΝΤ. 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών, το πρωτογενές πλεόνασμα γενικής κυβέρνησης αναμένεται να κινηθεί στη ζώνη του 3,9% του ΑΕΠ, με όρους ενισχυμένης εποπτείας, ξεπερνώντας για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά τους δημοσιονομικούς στόχους. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Eurostat αναμένεται να δημοσιευθούν στις 23 Απριλίου. 

ROYAL RAYMOND RIFE -ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΕΙΩΝ

Ο ROYAL RAYMOND RIFE ΠΙΟΝΙΕΡΟΣ ΤΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΤΟΥ 20ΟΥ ΑΙΩΝΑ.

ΨΑΧΝΟΝΤΑΣ ΜΙΑ ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟΝ CRYPTOCIDES PRIMORDIALES.

Η σοβαρότερη συγκάλυψη της θεραπείας του καρκίνου από το 1930. Το μεγαλύτερο έγκλημα της σύγχρονης ιατρικής, η εξόντωση του Dr Royal Raymond Rife και η εξαφάνιση από τα ιατρικά συγγράμματα του όρου «Cryptocides primordiales» δηλαδή του κρυπτοϊού του καρκίνου. Το πραγματικά ενδιαφέρον μέρος στην ζωή του Rife ήταν η ανακάλυψη του κρυπτοϊού του καρκίνου, η ανακάλυψη της θεραπείας του και ο επακόλουθος πόλεμος όπως και η εξόντωση του από το ιατρικό κατεστημένο!