MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Πανικός στην Τουρκία

Έχει δημιουργηθεί κυριολεκτικά ένα χάος στην αγορά, από τις μετοχές και τα ομόλογα έως τη λίρα, τα συναλλαγματικά αποθέματα της κεντρικής και τις εμπορικές τράπεζες, το οποίο επιδεινώνει την εξαιρετικά άσχημη οικονομική κατάσταση της χώρας – στην οποία ο πληθωρισμός, ειδικά στα τρόφιμα και στα λαχανικά, κυριολεκτικά καλπάζει, κατασπαράζοντας την αγοραστική αξία των εισοδημάτων των Πολιτών της και καθιστώντας την υποψήφια για το ΔΝΤ.

Προειδοποιεί ο καθηγητής Συρίγος: «Θα γίνει θερμό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας»

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Αποστολάκη για την τιτάνια προσπάθεια που χρειάζεται για την αποτροπή του πολέμου ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Άγγελος Συρίγος, μίλησε στο ραδιόφωνο Παραπολιτικά 90.1 Fm.

Όπως χαρακτηριστικά είπε δεν θεωρεί ότι μπορεί να γίνει πόλεμος αλλά θερμό επεισόδιο. «Θερμό επεισόδιο ήταν αυτό τύπου Ηλιάκη». 

Δεκατρείς ευρωβουλευτές πάτησαν λάθος κουμπί στη δεύτερη ψηφοφορία για το Copyright

Σε ένα λάθος που αποδείχτηκε σημαντικό για το αν θα συζητούνταν και θα έμπαιναν σε ψηφοφορία οι τροπολογίες που είχαν κατατεθεί στην Ευρωπαίκή Οδηγία για τα Πνευματικά Δικαιώματα υπέπεσαν 10 ευρωβουλευτές, η οποίοι δήλωσαν εκ των υστέρων ότι πάτησαν λάθος κουμπί στην δεύτερη ψηφοφορία. Δυο ευρωβουλευτές έκαναν το αντίθετο λάθος, ενώ ένας καταψήφισε τη συζήτηση για τις τροπολογίες, αλλά ήθελε να δηλώσει παρόν. Είναι άγνωστο αν το αποτέλεσμα θα άλλαζε, ωστόσο τα λάθη αποδείχθηκαν σημαντικά για την δεύτερη ψηφοφορία, καθώς έληξε με διαφορά μόλις πέντε ψήφων (317-312) 

Ψυχολογικές επιχειρήσεις: Κερδίζοντας τον πόλεμο με την επικοινωνία

Αυτό που βιώνει η παγκόσμια παγκόσμια κοινή γνώμη σε περιόδους πολεμικών επιχειρήσεων είναι μια τεράστια ψυχολογική επιχείρηση από τους εμπλεκόμενους προκειμένου να κερδηθούν οι «ψυχές και οι καρδιές» των πολιτών σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου. 

Αυτό ακριβώς που συμβαίνει και από τις δύο πλευρές από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση στην Ουκρανία. 

Οι ψυχολογικές επιχειρήσεις χρησιμοποιούνται από αρχαιοτάτων χρόνων, είναι προσχεδιασμένες και αποσκοπούν στο να επηρεάσουν τα συναισθήματα, τα κίνητρα, την αντικειμενική κρίση και τελικά τη συμπεριφορά ομάδων ή ακόμη και μεμονωμένων ατόμων. Θεωρούνται παράγοντας προστασίας των φίλιων δυνάμεων ή και πολλαπλασιαστής ισχύος. Πρόκειται για τις ψυχολογικές επιχειρήσεις (ΨΕΠ). 

Το μεγάλο κόλπο των ιδιωτικοποιήσεων

-του Παναγιώτη Χατζηπλή
 
Οι αρχικές εξαγγελίες για έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2011 αναφέρονταν σε 50 δις € – όταν με βάση τα αναφερόμενα στο μεσοπρόθεσμο 2019-2022 τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις είναι μέχρι σήμερα 4,6 δις € (2010-2018) και μέχρι το τέλος του προγράμματος θα ανέλθουν σε 6,5 δις (2010-2022). Επομένως πρόκειται για μία λεηλασία της Ελλάδας άνευ προηγουμένου. 

Ανάλυση 

Στο πλαίσιο του Ελληνικού προγράμματος «διάσωσης» (σχέδιο ΔΝΤ/ΕΕ/ΕΚΤ) αποφασίστηκε μεταξύ άλλων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων. Η δικαιολογία ήταν ότι κάτι τέτοιο είτε θα συνέτεινε στην αποπληρωμή δανείων, είτε στην ανάπτυξη, είτε στη βελτίωση των υπηρεσιών. Ότι και αν ήταν δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά. Ούτε σημαντικά ποσά μαζεύτηκαν, ούτε ανάπτυξη προκάλεσαν ούτε βελτίωση των υπηρεσιών.