MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 13 Μαρτίου 2019

Η μεταμνημονιακή παγίδα, οι ευρωεκλογές και το επερχόμενο σοκ

Μετά την Κομισιόν και το ΔΝΤ έριξε προειδοποιητικές βολές προς την κυβέρνηση Τσίπρα. Οι δανειστές ανησυχούν για τις δεδομένες προεκλογικές παροχές, αλλά το πρόβλημα είναι ευρύτερο και μεγαλύτερο απ’ όσο μας το παρουσιάζουν οι «εισαγγελείς» και του ευρωιερατείου και του Ταμείου. Όπως όλα δείχνουν, οι ευρωεκλογές θα προκαλέσουν πολιτικό σοκ και ως εκ τούτου θα είναι σημείο καμπής για την ΕΕ.

Οι άλλοτε βαρετές εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο αυτή τη φορά αποκτούν κρίσιμη πολιτική βαρύτητα, λόγω της αναμενόμενης επέλασης των αντισυστημικών κομμάτων, κυρίως ευρωσκεπτικιστικού και ακροδεξιού προσήμου. Με άλλα λόγια είμαστε στα πρόθυρα μίας πανευρωπαϊκής σχεδόν δοκιμασίας, αν όχι κρίσης. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή.


Βαρουφάκης: Εργολάβοι, τραπεζίτες και ΜΜΕ στην Ελλάδα – Ένα τρίγωνο της αμαρτίας

Οι δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη

«Να συνασπιστούμε πανευρωπαϊκά για να αλλάξουμε, να επιβάλουμε στις Βρυξέλλες τον διάλογο, που από μόνες τους ποτέ δε θα δεχθούν», διαμήνυσε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη ο γραμματέας του «ΜέΡΑ25» και πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, αναφερόμενος στις προτάσεις του DiEM25 για μια εναλλακτική προοπτική της Ε.Ε.

«Αποτελούν αντίδοτο στο τοξικό δόγμα ότι δεν υπάρχει εναλλακτική σε μια πορεία που οδηγεί την Ελλάδα στην ασφυξία και την Ευρώπη στην αποδόμηση».

Ο γνωστός οικονομολόγος αναφέρθηκε και στην κατάσταση που υπήρχε στη χώρα μας μέχρι το 2008, στο «τρίγωνο της αμαρτίας», δηλαδή, «εργολάβους, τραπεζίτες και μέσα μαζικής ενημέρωσης» και στην επίδραση τους στο πολιτικό σύστημα, με αποτέλεσμα αυτό να λέει «ναι σε όλα» να οδηγείται τελικά η χώρα στα μνημόνια, προκειμένου να διασωθούν ευρωπαϊκά τραπεζικά συμφέροντα.

Το αποκορύφωμα της ηλιθιότητας

Ισχύουν άλλα «μέτρα και σταθμά» για το πρώτο μνημόνιο, όπου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έβαλε το πιστόλι στον κρόταφο της Ελλάδας, εντελώς διαφορετικά για το δεύτερο, με το οποίο η κυβέρνηση Βενιζέλου-Σαμαρά τράβηξε τη σκανδάλη, καθώς επίσης άλλα για το τρίτο – όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε τη χαριστική βολή στην Ελλάδα, δολοφονώντας την τελευταία ελπίδα των Ελλήνων.

Ανάλυση

Είναι πραγματικά εξοργιστικός ο τρόπος, με τον οποίο προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους Έλληνες ορισμένοι δημοσιογράφοι, όσον αφορά τα μνημόνια – είτε επειδή ευρίσκονταν κάποια στιγμή στην έμμισθη υπηρεσία του ΔΝΤ (πάντοτε έτσι εισβάλλει στις χώρες που ζητούν τη βοήθεια του, λεηλατώντας και εξαθλιώνοντας τες – ανάλυση), είτε επειδή είναι φύσει ανόητοι και δουλοπρεπείς, είτε λόγω του ότι εξυπηρετούν, συνήθως με το αζημίωτο, τα κόμματα που προωθούν. Κάτι ανάλογο ισχύει επίσης για τα εγχώρια στελέχη που έχει εκπαιδεύσει το ΔΝΤ και τα οποία συμπεριφέρονται ξεκάθαρα ως γενίτσαροι – με την έννοια πως αδιαφορούν εντελώς για την πατρίδα τους, υποστηρίζοντας συλλήβδην τις μεθόδους των μπράβων των τοκογλύφων (δεν χρειάζεται να αναφέρουμε ονόματα, αφού είναι σε όλους γνωστά).