MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Η ενοχή της ανοχής

Κάτω από τις συνθήκες που βιώνουμε, η σιωπή δεν είναι χρυσός, αλλά «λίβανος και σμύρνα» – επειδή η σιωπή μπορεί να ερμηνευθεί σαν αποδοχή ή συναίνεση, αφού όποιος σιωπά φαίνεται πως συναινεί κατά το ρωμαϊκό δίκαιο.

Άποψη

Υπενθυμίζουμε ότι, πάνω από το 35% των Ελλήνων ευρίσκεται στα πρόθυρα της απόλυτης φτώχειας, καθώς επίσης του κοινωνικού αποκλεισμού – ενώ τα τρία από τα τέσσερα νοικοκυριά δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Η αγοραστική δύναμη των Πολιτών συρρικνώνεται ραγδαία, σχεδόν το 70% αγοράζει από τα καταστήματα μόνο τα απολύτως απαραίτητα, ενώ η δαπάνες για τρόφιμα έχουν μειωθεί κατακόρυφα – με την υπερβολική φορολόγηση να καθιστά εντελώς αδύνατες τις επενδύσεις, άρα την ανάπτυξη, οδηγώντας στη χρεοκοπία τη μία επιχείρηση μετά την άλλη.

Η διπλή ιταλική κρίση της ΕΕ

Η Γαλλία είναι η πλέον εκτεθειμένη στο ιταλικό χρέος με 285,5 δις € και ιδίως η BNP PARIBAS, ακολουθούμενη από την CREDIT AGRICOLE – ενώ η αμέσως επόμενη χώρα είναι η Γερμανία, με 58,7 δις €, καθώς επίσης με κύριους δανειστές τις δύο μεγάλες τράπεζες της που θεωρούνται εξαιρετικά προβληματικές.

Επικαιρότητα

Στα θεμέλια της Ευρωζώνης και της ΕΕ υπάρχει μία διπλή ιταλική βόμβα: (α) μία πολιτική ή/και γεωπολιτική, αφού η κυβέρνηση της χώρας υπονομεύει την ενότητα της ΕΕ μη αναγνωρίζοντας τον πραξικοπηματικό ηγέτη της Βενεζουέλας, εμποδίζει τη διεύρυνση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας και υποστηρίζει τα κίτρινα γιλέκα στη Γαλλία, καθώς επίσης (β) μία οικονομική, επειδή η Ιταλία βυθίστηκε ξανά σε ύφεση οπότε πολύ δύσκολα θα πετύχει το συμφωνημένο με την ΕΕ έλλειμμα του προϋπολογισμού της (2,02%), οι τράπεζες της έχουν τεράστιο πρόβλημα (κόκκινα δάνεια στα 185 δις € στα τέλη του 2017), οι συνολικές απώλειες από τη συμμετοχή της στο ευρώ υπολογίζονται στα 4,3 τρις € (3,7 τρις € της Γαλλίας) με ωφελημένη κυρίως τη Γερμανία, ενώ η ανταγωνιστικότητα της έχει καταρρεύσει.

Καλεντερίδης: Τι σημαίνει για την Ελλάδα η στροφή Ερντογάν στη Μόσχα

«Τον Μάρτιο του 2002 ο τότε γενικός γραμματέας του πανίσχυρου Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Τουρκίας, αντιστράτηγος Τουνσέρ Κιλίντς, είχε δηλώσει ότι «Η Τουρκία, επειδή δεν έχει την υποστήριξη που πρέπει από την ΕΕ και εξ αυτού βρίσκεται στην περιοχή απομονωμένη, πρέπει να στραφεί προς τη Ρωσία και την περιοχή που συμπεριλαμβάνει και το Ιράν, χωρίς να αγνοήσουμε τις ΗΠΑ».

Η δήλωση αυτή είχε προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην ίδια την Τουρκία, αφού ένας στρατηγός του βαθέος κράτους, που ήταν επί δεκαετίες ταυτισμένο με το ΝΑΤΟ και τη Δύση, τώρα εξέφραζε την άποψη ότι η Τουρκία έπρεπε να αλλάξει δόγμα και να στραφεί προς τη Ρωσία, το Ιράν και την Ευρασία.