MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Ο προφήτης της οικονομικής κατάρρευσης

Η «στιγμή Minsky» έφτασε το 2008, όταν ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση – ενώ δεν αντιμετωπίσθηκε με επιτυχία, όπως εικάζεται, αλλά απλά αναβλήθηκε διογκούμενη σε μεγάλο βαθμό για το μέλλον που πλησιάζει επικίνδυνα.
 
Οι δύο «μεγάλοι και κακοί ηθοποιοί» είναι ένας υπερχρεωμένος ιδιωτικός τομέας, καθώς επίσης μία επερχόμενη ύφεση – στους οποίους, εάν προστεθεί ένας χρεοκοπημένος δημόσιος τομέας, καθώς επίσης πτωχευμένες τράπεζες, τότε προκαλείται κυριολεκτικά χάος – κάτι εξαιρετικά επικίνδυνο για την Ελλάδα που βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερη κατάσταση από το 2010, με την Ιταλία και με τη Γερμανία ήδη σε ύφεση (οι δύο μεγαλύτερες εξαγωγικές μας αγορές).

Στα 5-8 τρισ. κυβικά το κοίτασμα φυσικού αερίου στον «Γλαύκο» του τεμαχίου 10 – Αναβλύζει «χρυσό» η Α.Μεσόγειος

Θετικά είναι τα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο τεμάχιο 10 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), όπως ανακοινώθηκαν σήμερα επισήμως από την κυπριακή κυβέρνηση και την εταιρεία ExxonMobil.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Ενέργειας, Γιώργο Λακκοτρύπη, η ποσότητα Φυσικού Αερίου ανέρχεται σε 5-8 τρις κυβικά μέτρα και πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες ανακαλύψεις παγκόσμια τα τελευταία τρία χρόνια.

Διεθνείς εξελίξεις

Οι μελλοντικές προβλέψεις εξαρτώνται από τόσο πολλούς αστάθμητους παράγοντες, ώστε να είναι ουσιαστικά αδύνατες – πόσο μάλλον στη σημερινή εποχή, όπου τα πάντα είναι ρευστά, ενώ βιώνουμε γενικά μία αλλαγή παραδείγματος, από την οποία θα προκύψει ένας εντελώς διαφορετικός κόσμος.

Επικαιρότητα 

Έχοντας αναφερθεί στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία (ανάλυση), οφείλουμε να συμπληρώσουμε τα υπόλοιπα που έχουν σχέση με το χρηματοπιστωτικό της σύστημα – τόσο όσον αφορά τις τοπικές τράπεζες, όσο και τις δύο μεγάλες ιδιωτικές: την Commerzbank και την Deutsche Bank όπου η τελευταία, εκτός από τις κυρώσεις ύψους 18 δις $ που έχει πληρώσει, καθώς επίσης τις πάνω από 5.000 αγωγές εναντίον της που εκκρεμούν, συνεχίζει να είναι εκτεθειμένη στην αγορά παραγώγων με πολλά τρις $, πολλαπλάσια του ΑΕΠ της χώρας. 

Η ανάπτυξη και οι τράπεζες

Η μοναδική λύση είναι η δημιουργία μίας κρατικής επενδυτικής τράπεζας, η οποία (α) θα δανείζει την πραγματική οικονομία (β) θα κεφαλαιοποιήσει τις τράπεζες και (γ) θα μειώσει αμέσως μετά τα κόκκινα δάνεια τους, μεταφέροντας τα σε μία εταιρεία διαχείρισης δανείων που πρέπει επίσης να ιδρύσει το δημόσιο – ενώ φυσικά η κρατική επενδυτική εταιρεία θα εθνικοποιήσει τις τράπεζες που θα διασώσει, θα τις εξυγιάνει και στη συνέχεια θα τις πουλήσει με κέρδος.

Ανάλυση 

Από όποια πλευρά και αν το εξετάσει κανείς, το βασικό πρόβλημα της Ελλάδας παραμένει η ανάπτυξη – η οποία, χωρίς τη δημιουργία χρημάτων από το πουθενά που εξασφαλίζονται από τις τράπεζες, είναι εντελώς αδύνατον να υπάρξει.