MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019

Ο ανεστραμμένος ολοκληρωτισμός

Δημοκρατία σημαίνει σήμερα μία εκλεγμένη ολιγαρχία οικονομικών και πολιτικών ελίτ, στην οποία οι κεντρικοί τομείς της κοινωνίας και ιδιαίτερα η οικονομία, δεν υφίστανται ουσιαστικά κανέναν δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία – ενώ την ίδια στιγμή, μεγάλα τμήματα της κοινωνικής οργάνωσης της δικής μας ζωής ευρίσκονται εκτός τη δημοκρατικής σφαίρας, με την «ελευθερία» να είναι συνώνυμη με την ελευθερία των οικονομικά ισχυρών και κανενός άλλου.

“Έχω παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτής της συμφωνίας με τα Σκόπια και συμφωνώ με τον Putin ότι είναι ξενόφερτη, διότι είναι επιβεβλημένη από το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Αμερική. Είναι βέβαια καταστροφική για την Ελλάδα, γιατί αυτοί που ακολουθούν τις υποδείξεις των ξένων για την ονομασία των Σκοπίων ως Μακεδονίας δεν σκέφτηκαν τα επακόλουθα – ότι σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα θα έχουμε διεκδικήσεις εδαφών, ταυτοτήτων και όλων αυτών των θεμάτων τα οποία ακολουθούν την συμφωνία.

Όλι Ρεν: Έρχεται εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης

«Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας της ευρωζώνης», δήλωσε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας πως τα επιτόκια θα παραμείνουν στο σημερινό επίπεδο μέχρι να επιτευχθούν οι στόχοι της νομισματικής πολιτικής.

Μιλώντας στη γερμανική Handelsblatt, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως τα πιο πρόσφατα δεδομένα δείχνουν μια εξασθένηση της οικονομίας.

Ο πανικός των ελίτ μπροστά στην κατάρρευση του ευρωοράματος

Μάκης Ανδρονόπουλος

Αν το ευρωπαϊκό όραμα πρόκειται να καταστραφεί στις επερχόμενες ευρωεκλογές, αυτό δεν θα είναι αποτέλεσμα της ανόδου των ευρωσκεπτικιστών και των φερόμενων ως ακροδεξιών, όπως φοβούνται και καταγγέλλουν οι ελίτ. Θα είναι συνέπεια της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής τυφλότητας αυτών των ελίτ. Ο πανικός που τις έχει καταλάβει εκδηλώνεται καθημερινά σε ολόκληρη την Ευρώπη -της Ελλάδας εξαιρουμένης- με βαρυσήμαντα άρθρα και εκδηλώσεις που εν τέλει αποτελούν τεκμήρια της αδυναμίας των ελίτ να παραχωρήσουν εξουσία, να εκδημοκρατίσουν την ΕΕ, να περιορίσουν τις οικονομικές ανισότητες.

Θαλασσοδάνεια σε ΝΔ-ΠΑΣΟΚ: Και δεν πληρώνουν και απειλούν

Προς οικονομικούς εισαγγελείς, ενταύθα: Προτού αποφασίσετε εάν θα ασκήσετε ποινικές διώξεις για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων, λάβετε υπόψη σας και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Αυτό είναι –σε ελεύθερη μετάφραση– ένα από τα υπερασπιστικά επιχειρήματα στελέχους της Νέας Δημοκρατίας που κλήθηκε ως ύποπτος τέλεσης κακουργήματος για τα αποκαλούμενα θαλασσοδάνεια (ξεπερνούσαν τα 250 εκατ. ευρώ) των κομμάτων.