MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2019

Τα «σκατά» και η «κόλαση» διοικούν την Ευρώπη

Θλίψη…

Αυτό είναι το αίσθημα που κυριαρχεί όταν ακούει κανείς την «επιχειρηματολογία» του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk, σε κρίσιμες διαπραγματεύσεις που πέρασε η ήπειρος τα τελευταία χρόνια.

Αυτός που προεδρεύει ενός εκ των συμβουλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο χαράσσονται μάλιστα όλες οι κατευθυντήριες πολιτικές της, έχει ως επιχειρηματολογία του τα «σκατά» και την «κόλαση»!!

Αυτό άλλωστε φάνηκε και στο πρόσφατο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο ανέδειξε την πίεση που δέχτηκε από τους Ευρωπαίους ομολόγους ο Αλέξης Τσίπρας, στη μνημειώδη διαπραγμάτευση για το τρίτο μνημόνιο.

Έκθεση σοκ από το Investire Oggi: «Η Ελλάδα βαδίζει εκτός ευρώ - Μέχρι το 2040 θα κρατήσει η κρίση»

«Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι το ευρώ ήταν ένα αποτυχημένο πείραμα και ο κίνδυνος διάλυσης παραμένει υψηλός» τιτλοφορείται άρθρο με την υπογραφή του G. Timpone για την ιταλική ιστοσελίδα ανάλυσης αγορών και οικονομίας Investire Oggi που κάνει λόγο για ανησυχία του Euroworking group για καθυστερήσεις σε 16 απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις, με ιδιαίτερη αναφορά στους κινδύνους που απορρέουν από την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Α.Τσίπρας, κατά το άρθρο, επιδιώκει να ανακτήσει εκλογική ισχύ με ένα μέτρο ισχυρής συμβολικής αξίας ως δείγμα βελτίωσης των συνθηκών εργασίας από το ξέσπασμα της κρίσης το 2008.

Ελλάδα: Αύξηση 30,2 δισ. ευρώ στο δημόσιο χρέος

Του Στέλιου Κράλογλου. 

Ύστερα από 8,5 χρόνια αδυσώπητης μνημονιακής λιτότητας, το δημόσιο χρέος όχι μόνο δεν έχει μειωθεί, αλλά αντιθέτως εξακολουθεί να διογκώνεται, χωρίς κάποια ορατή προοπτική συγκράτησης του. Το χθεσινό δελτίο μηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης, αποκαλύπτει ότι το «τέρας» του χρέους παρέμεινε αδάμαστο και τη περασμένη χρονιά, «σκαρφαλώνοντας» 30,2 δισ. υψηλότερα σε σχέση με με το 2017.

Έτσι την θέλουν την Ελλάδα…

Ασπόνδυλη χώρα, έτοιμη να παραχωρήσει τα πάντα στους πάντες, με ένα κράτος μονίμως στην παγανιά… για να τρέφει την εναλλασσόμενη νομενκλατούρα.

Καταλάγιασε ήδη το Σκοπιανό. Ελληνική συμφωνία την είπαν και ας την ψήφισαν κάποιοι που το 2020 δεν θα τους ξέρει ούτε ο περιπτεράς της γειτονιάς τους… Θα τους ξεχάσουν και στο καφενείο που ξημεροβραδιάζονται.

Το τέρας του δημοσίου χρέους

Βιώνουμε το άκρον άωτο της ηλιθιότητας ενός Έθνους που αρνείται να αντιμετωπίσει κατάματα την πραγματικότητα, επικαλούμενο διάφορες δικαιολογίες – ενώ ονειρεύεται πως βγήκε από τα μνημόνια και μία βιώσιμη ανάπτυξη με την ίδια πολιτική, παρά το ότι έχει αποδειχθεί πολλές φορές πως οδηγεί στην καταστροφή και στο χάος.

Επικαιρότητα 

Σύμφωνα με το δελτίο μηνιαίων στοιχείων της Γενικής κυβέρνησης που δημοσιεύθηκε χθες για το Δεκέμβριο του 2018 (πηγή), το ακαθάριστο δημόσιο χρέος εκτοξεύθηκε από 328,704 δις € τα τέλη του 2017, στα 358,949 δις € την 31 Δεκεμβρίου του 2018 – οπότε μέσα σε ένα έτος αυξήθηκε κατά 30,2 δις €. Παράλληλα υπήρξαν νέες εκδόσεις χρέους ύψους 844,911 δις € και εξοφλήσεις 814,861 δις € – όπου όμως στις νέες εκδόσεις συμπεριλαμβάνονται τόσο τα δάνεια από τον ESM, όσο και η ανακύκλωση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μέσω των REPOS (γράφημα, σελίδα 19).