MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2019

Σοκ στην Ευρώπη – Αναστολή εφαρμογής της Συνθήκης INF για τους πυρηνικούς και βαλλιστικούς πυραύλους

Η ψυχροπολεμική συνθήκη INF, που είχαν υπογράψει ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ρόναλντ Ρήγκαν και ο γενικός γραμματέας της ΕΣΣΔ, Μικαίλ Γκορμπατσόφ, τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουνίου το 1988, οδηγούσε στην ελεγχόμενη παράλληλη κατάργηση των επίγειων βαλλιστικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς και των εκτοξευτών τους. Στόχος της συνθήκης ήταν η σταδιακή αποκλιμάκωση της έντασης και η διασφάλιση της σταθερότητας στην Ευρώπη.

Η συντριβή της Ελλάδας

Ασφαλώς πέτυχαν 100% το στόχο τους τα μνημόνια για τους δανειστές, αφού με πιστώσεις της τάξης των 280 δις € που θα πληρώσουν έντοκα, κυριολεκτικά με το αίμα τους οι Έλληνες, θα την εξαγοράσουν ολόκληρη – μαζί με τους Πολίτες της που έχουν καταδικαστεί σε εσαεί σκλάβους χρέους τους, έτσι ώστε να μην μπορέσουν ποτέ να σηκώσουν κεφάλι.

Ανάλυση

Ως οικονομολόγος οφείλει να είναι κανείς αντικειμενικός, ανεξάρτητα από τις πολιτικές του πεποιθήσεις – αφού διαφορετικά οδηγείται σε σφάλματα, για να δικαιολογήσει το κόμμα που υποστηρίζει ή να κατηγορήσει κάποιο άλλο. Στα πλαίσια αυτά, η Ελλάδα (=η Τρόικα) πράγματι πέτυχε κάτι θετικό με την εφαρμογή του εκ προμελέτης εγκλήματος των μνημονίων (ανάλυση) – κάτι που όμως δεν ωφελεί καθόλου την ίδια, αλλά την προγραμματισμένη αλλαγή του ιδιοκτησιακού της καθεστώτος από τις δύο δυνάμεις κατοχής της: από τις Η.Π.Α. που κυριαρχεί πλέον στρατιωτικά στη χώρα, καθώς επίσης από τη Γερμανία που την έχει μετατρέψει σε οικονομικό της προτεκτοράτο.