MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Π. Καμόρα. Metropolis 95.5fm

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Π. Καμόρα. Metropolis 95.5fm

09/01/2019

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, πΓΔΜ

Τώρα ξεκινούν τα σοβαρά θέματα μεταξύ ΗΠΑ-Τουρκίας – Τα επόμενα βήματα του Τραμπ και ο ισλαμιστής Ερντογάν

Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Λίγο-πολύ έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα στις σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας. Εκεί που όλοι είχαν σηκώσει τα χέρια ψηλά με την αφέλεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να εμπιστευθεί τα στρατηγικά συμφέροντα της Αμερικής στην …Τουρκία, κατέρρευσαν όλα, μετά τη χθεσινή περιπετειώδη επίσκεψη στην Άγκυρα, του συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον, του μεγαλύτερου «γερακιού», όπως χαρακτηρίζεται, στην Ουάσιγκτον.

Τίτλοι τέλους για την Τουρκία

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για όλα. Για μία Τουρκία που θα σείεται από πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και ανθρωπιστικές κρίσεις. Για έναν δικτάτορα που θα θελήσει να επιτεθεί κάπου αλλού, για να αποσπάσει την προσοχή του λαού του από την τρομοκρατία που θα ξεσπάσει, από την πείνα και από την εξαθλίωση.

Άποψη

με πηγή τον ΣΕΝΕΡ ΛΕΒΕΝΤ

Σκυλί που γαβγίζει φοβάται. Όσο πιο δυνατά και συχνά γαβγίζει, τόσο πιο πολύ φοβάται. Έχει δίκιο που γαβγίζει η τουρκική ηγεσία, επειδή φοβάται. Σωστά φοβάται, μετά το διπλό χαστούκι που έφαγε από τη Ρωσία και την Αμερική. Κανένας δεν μπορεί να ισορροπήσει ανάμεσα από δύο βάρκες αυτού του μεγέθους. Κανένας δεν παίζει με τέτοιους αντιπάλους, εάν δεν έχει χάσει το μυαλό του. Όπως όμως όλοι γνωρίζουν, εάν θέλουν να καταστρέψουν οι θεοί έναν άνθρωπο, πρώτα τον τρελαίνουν.

Κραχ ώρα μηδέν

Επενδύσεις & Αγορές

Όλοι προειδοποιούν για πάγωμα της ανάπτυξης παγκοσμίως – ενώ η Ευρώπη που μετά την επιβολή των γερμανικών κανόνων στηρίζεται στις εξαγωγές, θα αντιμετωπίσει τις μεγαλύτερες δυσκολίες. Εν προκειμένω συμπεριλαμβάνεται και η Γερμανία – η οποία πιθανότατα θα βυθιστεί σύντομα σε ύφεση (ανάλυση). 

Το μεγαλύτερο προειδοποιητικό σήμα αποτελούν συνήθως οι τραπεζικές μετοχές – οι οποίες, όπως φαίνεται από το γράφημα που αφορά τις ευρωπαϊκές, εξελίσσονται ανάλογα με τη βιομηχανική παραγωγή, σχεδόν συγχρονισμένα. Για να είμαστε πιο ακριβείς, η πτώση των τραπεζικών μετοχών προηγείται κατά περίπου 100 ημέρες σε σχέση με τη βιομηχανία – οπότε λογικά συμπεραίνεται πως αποτελούν έναν πολύ καλό προειδοποιητικό δείκτη, για την πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. 

FT: Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία

Σύμφωνα με την Goldman Sachs σημειώθηκε επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης το 2018 με την κινεζική οικονομία να καταγράφει σημαντική καθυστέρηση ρυθμού ανάπτυξης, γράφουν οι Financial Times. 

Ωστόσο, και η Γερμανία και η Ιαπωνία κατέγραψαν περιόδους οικονομικής ύφεσης κατά το τρίτο τρίμηνο του 2018, ενώ και οι χρηματαγορές βίωσαν αναταραχή. 

Παράλληλα, συντρέχουν διαρθρωτικές αλλαγές σε επίπεδο διαφοροποιημένων τάσεων παραγωγικότητας καθώς και ο κύκλος του μακροπρόθεσμου χρέους, ο οποίος επιταχύνθηκε από τη δεκαετία του 1980 και αποτελούσε μέσο για τη διαχείριση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων αυτών των διαρθρωτικών αλλαγών. 

Η Καγκελάριος Merkel…έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών…και πολιτικά τον Τσίπρα που παραπαίει

Μήνυμα Merkel: Η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο, να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις

(upd) Η καγκελάριος A. Merkel έρχεται στην Αθήνα για να στηρίξει την συμφωνία των Πρεσπών και ταυτόχρονα να παράσχει σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή για την ελληνική κυβέρνηση πολιτική στήριξη στον Α. Τσίπρα.

Η Merkel σήμερα 10 και αύριο 11 Ιανουαρίου θα βρεθεί στην Αθήνα όπου και θα έχει σημαντικές επαφές με την ελληνική πολιτική ηγεσία.

Λίγο πριν την άφιξη της στην Ελλάδα, η καγκελάριος σε δήλωση της στην εφημερίδα Καθημερινή αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τα τελευταία χρόνια και καλεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.