MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 7 Ιουνίου 2019

Η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν το διμερές εμπόριο να γίνεται στα εθνικά τους νομίσματα κατά την συνάντηση του Putin και του Xi Jinping

Η Ρωσία και η Κίνα έκαναν ένα ακόμη βήμα μακριά από το δολάριο των ΗΠΑ, αφού οι δύο χώρες συμφώνησαν να αναπτύξουν διμερές εμπόριο με το Ρούβλι και το Γιουάν.

Ήταν μόνο μία από τις κύριες συμφωνίες που επιτεύχθηκαν από τους προέδρους των δύο χωρών, Βλάντιμιρ Πούτιν και χι Τζίνπινγκ, οι οποίοι πραγματοποίησαν συνομιλίες στη Μόσχα την Τετάρτη.

«Η Ρωσία και η Κίνα επιδιώκουν να αναπτύξουν την πρακτική των συναλλαγών σε εθνικά νομίσματα», ανέφερε ο Πούτιν σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια των συνομιλιών σε συνέντευξη τύπου. Πρόσθεσε ότι τα κράτη υπέγραψαν διακυβερνητικές συμφωνίες για να επεκτείνουν τη χρήση του γιουάν και του Ρουβλίου στις διμερείς χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Ένα σχέδιο κυβερνητικού διατάγματος για το εμπόριο των εθνικών νομισμάτων δημοσιεύθηκε νωρίτερα την ημέρα. Το έγγραφο ορίζει ότι η Μόσχα και το Πεκίνο θα συνεργαστούν για την ανάπτυξη των εθνικών συστημάτων πληρωμών, καθώς επίσης θα διευκολύνουν τις διασυνοριακές πληρωμές σε εθνικά νομίσματα και άλλα.

Έχουν επιτευχθεί και άλλες σημαντικές συμφωνίες κατά τη διάρκεια της τελετής υπογραφής. Η ρωσική κρατική πυρηνική εταιρεία, Rosatom, και η εθνική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Κίνας (CNNP) υπέγραψαν μια γενική σύμβαση για την κατασκευή της τρίτης και τέταρτης μονάδας στο πυρηνικό εργοστάσιο της Xudapu στη βορειοανατολική Κίνα.

Προηγουμένως αναφέρθηκε ότι η συμφωνία έχει αξία $1.700.000.000 και ότι η κατασκευή έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει τον Οκτώβριο 2021 και τον Αύγουστο του 2022.

Σε μια άλλη σημαντική συμφωνία, η οποία υπεγράφη μετά από υψηλόβαθμες συνομιλίες, το Ταμείο άμεσων επενδύσεων της Ρωσίας (RΑΒ), η Alibaba της Κίνας και η ομάδα Correo.Ru της Ρωσίας συμφώνησαν να επενδύσουν συνολικά $382.000.000 σε μια κοινή επιχείρηση του ηλεκτρονικού εμπορίου. Η ομάδα Alibaba θα παρέχει περίπου $100.000.000, ενώ το υπόλοιπο χρηματοδοτείται από τη ρωσική πλευρά.

«Ελπίζουμε ότι οι δραστηριότητές σας θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη και εφαρμογή των πιο προηγμένων τεχνολογιών και λύσεων για την ανάπτυξη των οικονομιών των χωρών μας και την ενίσχυση της εταιρικής μας σχέσης», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της RDIF Κυρίλ Ντιμίτριεφ.

Μετά τις συνομιλίες της Μόσχας, οι πρόεδροι Πούτιν και XI Jinping θα αναχωρήσουν για την Αγία Πετρούπολη για να συμμετάσχουν στη βασική ετήσια εμπορική εκδήλωση της Ρωσίας. Δεκάδες συμφωνίες ενέργειας, βιομηχανίας και χρηματοδότησης που σχετίζονται με πολλά εκατομμύρια δολάρια αναμένεται να υπογραφούν κατά τη διάρκεια του οικονομικού φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, το οποίο λαμβάνει χώρα από τις 6 έως τις 8 Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου