MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 30 Δεκεμβρίου 2018

Στον πάτο η Ελλάδα - Έχει από τους κατώτατους μισθούς παγκοσμίως

Στον πάτο της λίστας των χωρών με τον κατώτατο μισθό βρίσκεται η Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του γερμανικού ινστιτούτου WSI.

Όπως φαίνεται στα διαγράμματα, το ωρομίσθιο στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στην κορυφή, ισοδυναμεί με 9,47 ευρώ αγοραστικής δύναμης, όντας εξαπλάσιο της Ρωσίας που αξίζει μόλις 1,64 ευρώ.

Η πρώτη πεντάδα συμπληρώνεται από ευρωπαϊκές χώρες, όμως η Ελλάδα, η Βραζιλία και η Αργεντινή βρίσκονται στις τρεις τελευταίες θέσεις της κατάταξης, αντίστοιχα.

Οι απειλές του 2019

Mε τα συνοριακά νησιά μας γεμάτα μετανάστες, με την οικονομία μας εντελώς κατεστραμμένη, με τους Έλληνες εξαθλιωμένους, με την κοινωνική συνοχή στο ναδίρ, με τη Μακεδονία να κινδυνεύει, με τους Γερμανούς να κινούν τα νήματα από το παρασκήνιο, με τον άξονα Γερμανίας-Τουρκίας ολοφάνερο, με μία κυβέρνηση που παραπαίει κοκ., ποια άλλη καλύτερη ευκαιρία θα έπρεπε να περιμένουν οι Τούρκοι, για να διεκδικήσουν αυτά που θέλουν;

Επικαιρότητα

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ειδικές γνώσεις, για να καταλάβει ορισμένα αυτονόητα πράγματα. Πριν από όλα πως το δημόσιο χρέος δεν είναι μόνο μη βιώσιμο, αλλά επί πλέον αδύνατο να μειωθεί σε απόλυτο μέγεθος, χωρίς ονομαστική διαγραφή. Για να συνέβαινε κάτι τέτοιο θα έπρεπε η Ελλάδα να παράγει πλεονάσματα υψηλότερα των επιτοκίων δανεισμού της, δημοσιονομικά δηλαδή και όχι πρωτογενή. Κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο με την πολιτική των μνημονίων που της επιβάλλεται – ειδικά εάν προσφύγει στις αγορές που δύσκολα θα τη δανείσουν, έστω με το σημερινό επιτόκιο (4,32%).

Η ληστεία της ΔΕΗ

Η ΔΕΗ έχει 232.000.000 μετοχές, ενώ η τιμή της μίας μετοχής της στις 4 Ιανουαρίου του 2008 ήταν 36,62 € – επομένως η χρηματιστηριακή της αξία ήταν περίπου 8,5 δις €. Σήμερα η τιμή της μίας μετοχής της είναι 1,27 €, οπότε η χρηματιστηριακή της αξία περί τα 295 εκ. €. Επομένως έχουν χαθεί περίπου 8.200.000.000 (8,2 δις €) μόνο από τη συγκεκριμένη εταιρεία – η οποία είχε ζημίες 255 εκ. € το εννεάμηνο του 2018, έναντι ζημιών 82,6 εκ. € το ίδιο διάστημα πέρυσι.

«Δια νόμου» 50% περισσότερες δαπάνες με πλαστικό χρήμα το 2019

Να δαπανούν περισσότερα, τουλάχιστον το 15% ή 25% όσων βγάζουν για πληρωμές με τραπεζικά μέσα (e-banking, κάρτες κλπ) θα αναγκαστούν από 1.1.2019 εκατομμύρια μισθωτοί και συνταξιούχοι, προκειμένου να κατοχυρώσουν το αφορολόγητο και να αποφύγουν να πληρώσουν έξτρα φόρους. 

Την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει το ελάχιστο όριο δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα επιβεβαίωσε επισήμως η υφυπουργός Οικονομικών κυρία Αικατερίνη Παπανάτσιου, αλλά η σχετική διάταξη νόμου θα ψηφιστεί όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές τον Ιανουάριο.