MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2018

Το WikiLeaks «καίει» τους υπερκοριούς της CIA

Μία λυσσαλέα διαμάχη έχει ξεσπάσει μεταξύ της CIA και του ιστότοπου WikiLeaks, από τότε που αυτός άρχισε να δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα του αμερικανικού κράτους. O πρώην διευθυντής της CIA και νυν υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε κατηγορήσει τον ιστότοπο ότι δρα σαν «μια μη-κρατική, εχθρική υπηρεσία πληροφοριών».

Ο επικεφαλής των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ δεν άργησε να απαντήσει. Προχώρησε σε πρωτοφανείς αποκαλύψεις για τον τρόπο λειτουργίας και για τις επιχειρήσεις της CIA σε όλο τον κόσμο. Εδώ και εβδομάδες το WikiLeaks βομβαρδίζει τη δημόσια σφαίρα με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες για την τεχνολογία που η CIA έχει αναπτύξει. Φέρνει στο φως τα προγράμματα που δίνουν στην αμερικανική υπηρεσία τη δυνατότητα να παρακολουθεί τους πάντες και τα πάντα, μετατρέποντας τηλεοράσεις, κινητά και υπολογιστές σε κοριούς.

Σάββας Καλεντερίδης: Αφού εξευτέλισε τον Τραμπ και τις ΗΠΑ, ο Ερντογάν έβαλε στο στόχαστρο τον Πούτιν και τη Ρωσία

Η συμφωνία Ερντογάν-Τραμπ, με την οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ δέχτηκε να αποσυρθούν τα αμερικανικά στρατεύματα από την Ιεράπολη/Μένπετζ και την περιοχή ανατολικά του Ευφράτη, είναι μια συμφωνία που εισηγήθηκε ο Ερντογάν και άγνωστο για ποιον λόγο αποδέχτηκε ο Τραμπ. 

Και λέμε για άγνωστο λόγο, γιατί μόλις το προηγούμενο διάστημα η αμερικανική πολιτική δεν προέβλεπε κάτι τέτοιο, δεν υπήρχαν σχετικές εισηγήσεις των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών, επιπλέον δε στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ είχαν προβλεφθεί για το 2019 δαπάνες 300 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό και την εκπαίδευση 60.000-65.000 μελών των οργανώσεων των Κούρδων πολιτοφυλάκων των οργανώσεων του κουρδικού Κόμματος Δημοκρατικής Ενότητας (PYD). 

Η παγίδα της αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας

Τα περισσότερα σημερινά πολιτικά κόμματα δεν διαφέρουν ιδιαίτερα μεταξύ τους, ούτε σε σχέση με τις εμπορικές επιχειρήσεις, – αφού οι επαγγελματίες πολιτικοί προσπαθούν ανάλογα να πουλήσουν τα εμπορεύματα τους στο κοινό, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, των δημοσίων συγκεντρώσεων ή/και των επιλεγμένων «χειραγωγών» της κοινής γνώμης.

«Η αποτυχία της Ελλάδας, μετά από τρεις δανειακές συμβάσεις που δεν έχει πάρει ποτέ κανένα κράτος στην παγκόσμια ιστορία, συνοδευόμενες από τρία διαδοχικά μνημόνια, με ένα αθέατο τέταρτο, σηματοδοτεί την επιτυχία του «κομματικού συστήματος» να διαφυλάξει τα «κεκτημένα» του: τη διαφθορά και το πελατειακό κράτος».

2019, η εποχή της αβεβαιότητας

Η ανασφάλεια κλιμακώνεται οπότε ανατροφοδοτείται, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η αστάθεια του συστήματος που εμποδίζει την ανάπτυξη, σε συνδυασμό με την άνιση κατανομή των εισοδημάτων και με την υπερχρέωση – γεγονός που σημαίνει πως μειώνεται ακόμη περισσότερο η δυνατότητα ελέγχου των κοινωνιών και γίνεται πολύ πιο δύσκολη η διακυβέρνηση τους.

Ανάλυση 

Κάθε φορά, όταν τελειώνει ο χρόνος, προσπαθεί κανείς να προβλέψει τι θα συμβεί τον επόμενο, με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του. Ορισμένες από τις προβλέψεις του είναι λάθος, ενώ οι περισσότερες είναι σωστές, αφού συνήθως χρησιμοποιεί την υφιστάμενη εμπειρία, τις στατιστικές και τα διδάγματα της ιστορίας – κάτι που όμως είναι πολύ πιο δύσκολο μετά το 2008, ειδικά όσον αφορά την Οικονομία, επειδή εφαρμόσθηκε έκτοτε μία μη συμβατική, πρωτόγνωρη νομισματική πολιτική, για πρώτη φορά από όλες μαζί τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες. 

Μαζικές αγωγές των Μακεδόνων για καταπάτηση ατομικών δικαιωμάτων κατά του Ελληνικού Δημοσίου

Το ΣτΕ απέρριψε την αίτηση ακύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων και οι Παμμακεδονικές Ενώσεις του Εξωτερικού. Στην από 14 Δεκεμβρίου 2018 απόφασή του όμως αναγνωρίζει ότι οι Μακεδόνες δύνανται να καταθέσουν αγωγές για την παραβίαση ατομικών και πολιτικών δικαιωμάτων τους σε ότι αφορά τις επιπτώσεις της «Συμφωνίας» των Πρεσπών. Με αυτόν τον τρόπο δύνανται οι Μακεδόνες να διεκδικήσουν τα δίκαιά τους. Τα δικαστήρια είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ βάσει της απόφασης του ΣτΕ να υπεισέλθουν στην ουσία του θέματος και να δικάσουν τις αγωγές των Μακεδόνων.

Γερμανία: Βουλιάζει στο σκάνδαλο Relotsious το Spiegel - Άλλα δύο στελέχη του τέθηκαν σε διαθεσιμότητα

Πρόκειται για τον αρχισυντάκτη Ulrich Fichtner καθώς κι ενός από τους διευθυντές ύλης τον Matthias Geyer 

Άλλα δύο στελέχη του γερμανικού εβδομαδιαίου ειδησεογραφικού περιοδικού Der Spiegel τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μετά το σκάνδαλο klaas Relotsious: που έπληξε την εγκυρότητα του μετά την παραδοχή του δημοσιογράφου πως πολλά άρθρα του που δημοσιεύθηκαν τα τελευταία χρόνια ήταν κατασκευασμένα.

Οι συμβάσεις ενός από τους αρχισυντάκτες του, του Ulrich Fichtner καθώς κι ενός από τους διευθυντές ύλης, του Matthias Geyer «ανεστάλησαν ωσότου η εσωτερική επιτροπή (σ.σ. που σύστησε ειδικά για τον σκοπό αυτό το Σπίγκελ) να ολοκληρώσει την έρευνά της για την υπόθεση», εξήγησε στους συνεργάτες του εντύπου ο διευθυντής του περιοδικού Klaus Kochmann σε εσωτερική επιστολή του, αντίγραφο της οποίας περιήλθε στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Έκρηξη ηλεκτρονικών πλειστηριασμών το 2019 θα φτάσουν τις 35.000! - «Επίθεση» σε δύο φάσεις στους οφειλέτες από την ΑΑΔΕ

Σε δύο άξονες θα κινηθεί το 2019 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων 

Το 2018 μας αποχαιρετά με 17.195 ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, εκ των οποίων οι 16.408 αφορούν σε ακίνητα, ενώ το 2019 ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί καθώς αναμένεται να φτάσει τις 35.000, προοιωνίζοντας μία εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους οφειλέτες με ακίνητη περιουσία. 

Στην πλατφόρμα διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έχουν αναρτηθεί ήδη τα πρώτα 3.905 ακίνητα που θα βγουν στο σφυρί τους πρώτους του 2019 με την ρευστοποίηση της ακίνητης περιουσίας να αποτελεί βασικό εργαλείο για τις τράπεζες για την μείωση του αριθμού των κόκκινων δανείων.