MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018

Είναι η ταπείνωση ανόητε!

Η μάχη εναντίον των μετρητών και η μέθοδος, με τη βοήθεια της οποίας έχουν αποφευχθεί οι κοινωνικές αναταραχές και οι εξεγέρσεις σε μία χώρα που έχει υποστεί τα πάνδεινα, χωρίς την παραμικρή σχεδόν αντίδραση.

Άποψη
 
Την απαγόρευση των μετρητών χρημάτων στην Ελλάδα, για πληρωμές πάνω από 500 € και σύντομα πάνω από 200 €, την καταλαβαίνω. Πρόκειται για την προστασία των χρεοκοπημένων τραπεζών, σε συνδυασμό με την πιθανή ανάγκη κουρέματος καταθέσεων. Επίσης για να μην αποφεύγει κανένας την πληρωμή φόρων, οπότε να συνεχίσει να είναι προνόμιο των μεγάλων εταιριών και των πολύ πλουσίων που δεν έχουν ανάγκη να χρησιμοποιούν μετρητά για να φοροδιαφεύγουν. Τέλος, για να έχει κανείς τα χρήματα στο λογαριασμό του και να μπορεί να τα κατάσχει το κράτος όποτε θέλει.

Ο λογαριασμός δεν βγαίνει

Εάν δεν αυξηθεί το ΑΕΠ, κάτι που είναι αδύνατον όσο δεν διενεργούνται κρατικές επενδύσεις, ενώ οι ιδιωτικές είναι απίθανες με το ακαθάριστο δημόσιο χρέος στο 200% και με το κόκκινο ιδιωτικό στη στρατόσφαιρα, μέλλον γα τους Έλληνες δεν υπάρχει.

Άποψη

Τα πράγματα είναι πολύ απλά. Όσο η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στον κύκλο του διαβόλου, ο οποίος φαίνεται στην εικόνα και ξεκίνησε από τότε που βυθίστηκε στην ύφεση (2008) χωρίς να στηριχθεί για να την ξεπεράσει, ο λογαριασμός δεν βγαίνει – ενώ δεν λύνεται κανένα της πρόβλημα, όπως αυτό των συντάξεων. 

Eπί επτά ώρες κατέθετε σε Εξεταστική Επιτροπή της πολωνικής Βουλής ο Τουσκ

Επί επτά και πλέον ώρες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ντόναλντ Τουσκ, κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή της πολωνικής Βουλής σχετικά με το σκάνδαλο μιας εταιρείας πυραμίδας, που λειτούργησε την περίοδο της πρωθυπουργίας του, σύμφωνα με το TASS, το οποίο επικαλείται το πολωνικό πρακτορείο PAP.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Μαλγκοζάτα Βάσσερμαν μετά το τέλος της συνεδρίασης δήλωσε ότι η κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Τουσκ και ο έλεγχος που ασκούσε στα υπουργεία και τις υπηρεσίες είχαν ως συνέπεια να “ χαθούν 850 εκατομμύρια ζλότι, και 18 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους”.