MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018

ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΔΕΝ «ΔΙΚΑΙΩΝΕΙ» ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

Δύο συνταξιούχοι έκαναν προσφυγή και το ΣτΕ αποφάσισε να ότι ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές στις συντάξεις τους, διατάσσοντας να επιστραφούν τα παρακρατηθέντα ποσά στους προσφεύγοντες.

Ορθά όμως βγήκε ο υφυπουργός κ Πετρόπουλος και είπε ότι όποιος θέλει να δικαιωθεί θα πρέπει να προσφύγει στα δικαστήρια. Δηλαδή, να πληρώνει δικηγόρους, παράβολα κ.λ.π. και να περιμένει πολλά χρόνια. Γιατί το είπε αυτό; Το είπε γιατί γνωρίζει πως κανένα ανώτατο στην Ελλάδα δεν είναι Συνταγματικό Δικαστήριο. Επομένως η όποια αντισυνταγματικότητα ανακηρύσσεται από κάποιο δικαστήριο, αφορά μόνο την υπόθεση που έρχεται ενώπιόν του.

Η Ελλάδα, η Πολωνία και oι επανορθώσεις

Συνέντευξη στη DW του Καρλ Χάιντς Ροτ, ειδικού στο θέμα των πολεμικών επανορθώσεων. Μόνο η Ελλάδα και η Πολωνία από κοινού μπορούν να πιέσουν τη Γερμανία στο θέμα των αποζημιώσεων, εκτιμά ο ίδιος.

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Βαρσοβία, την ώρα που η κυβέρνηση της χώρας έχει επαναφέρει ξανά στην πρώτη γραμμή των διμερών θεμάτων το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων για τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου που τελέστηκαν στην Πολωνία, παραχώρησε συνέντευξη στο πολωνικό πρόγραμμα της DW o Kαρλ Χάιντς Ροτ. Πρόκειται για έναν από τους Γερμανούς ειδικούς που, εδώ και χρόνια, ασχολούνται ενδελεχώς με το μεγάλο κεφάλαιο των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, ειδικότερα δε με τις περιπτώσεις της Ελλάδας και της Πολωνίας.

Ρεκόρ εισπράξεων περί τα 6 δισ. από ληξιπρόθεσμα χρέη περιμένει για το 2018 η ΑΑΔΕ

Για την αύξηση των εισπράξεων, πηγές της ΑΑΔΕ εκτιμούν πως ένα μεγάλο μέρος της οφείλεται στην ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης

Σε εισπράξεις 6 δισ. ευρώ από ληξιπρόθεσμα χρέη στοχεύει έως το τέλος 2018 η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) από 5,2 δισ. ευρώ το 2017.

Μέχρι στιγμής τα έσοδα που έχουν εισρεύσει στα ταμεία ανέρχονται στα 4 δις. σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου.

Γεγονός είναι πάντως ότι οι εισπράξεις από παλαιά και νέα ληξιπρόθεσμα χρέη κινούνται ανοδικά την τελευταία διετία.

Το 2014, που οι κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς οφειλετών γινόταν με πολλές δυσκολίες, οι εισπράξεις από ληξιπρόθεσμα χρέη ήταν συγκριτικά περιορισμένες, μόλις 1,561 δις ευρώ.

Δεσμεύθηκαν οι μετοχές του Μιχάλη Σάλλα στην Παγκρήτια Τράπεζα από την Αρχή κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος

Με εντολή της επικεφαλής της Αρχής κατά του Ξεπλύματος Βρώμικου Χρήματος, αντεισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Άννας Ζαΐρη, δεσμεύθηκαν οι μετοχές που κατέχει στην Παγκρήτια Τράπεζα ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η εντολή της κ. Ζαΐρη για δέσμευση αφορά τόσο τις μετοχές του κ. Σάλλα όσο και εταιρειών συμφερόντων του οι οποίες επίσης μετέχουν στην Παγκρήτρια Τράπεζα.

Όργιο φοροδιαφυγής στη Γερμανία

Δύο νέα είδη φορολογικής απάτης, τα εγχειρήματα Cum-Ex και Cum-Cum, στα οποία αποκαλύφθηκε πως συμμετείχαν όλες οι μεγάλες τράπεζες, κυρίως η Deutsche Bank και η Commerzbank – οπότε πολύ σωστά θεωρούνται ως εγκληματικές συμμορίες.

Επικαιρότητα 

Πρόσφατα ανακαλύφθηκαν δύο τρόποι, τα εγχειρήματα Cum-Ex και Cum-Cum, μέσω των οποίων τράπεζες, κερδοσκόποι και δικηγόροι κερδίζουν τεράστια ποσά, κλέβοντας τα κράτη – αφού προηγουμένως έχουν αναλύσει τα φορολογικά τους συστήματα και έχουν βρει τα αδύναμα σημεία που τους επιτρέπουν τη, νόμιμη ουσιαστικά, κλοπή. Μόνο από τη Γερμανία κλάπηκαν μεταξύ των ετών 2001 και 2016 το λιγότερο 31,8 δις € – από τη Γαλλία 17 δις €, από την Ιταλία 4,5 δις €, από τη Δανία 1,7 δις € (γνωστή για το ξέπλυμα χρήματος 230 δις € από τράπεζα της) και από το Βέλγιο 201 εκ. €.

Το τέχνασμα, η μηχανή του διαβόλου δηλαδή που έστηναν οι ελίτ των χωρών που μας κατηγορούν συνεχώς ως φοροφυγάδες, για να γίνονται πλουσιότεροι, με τη βοήθεια των διεφθαρμένων γερμανικών κυρίως τραπεζών και των δικηγόρων της χώρας, είναι εξαιρετικά απλό – το εξής παρακάτω: 

Η τραπεζική απειλή

Τα πρώτα κόκκινα δάνεια πουλήθηκαν με έκπτωση της τάξης του 92% στους κερδοσκόπους, δηλαδή τα 100 € έναντι μόλις 8 € – μειώνοντας τα πραγματικά κεφάλαια των τραπεζών σχεδόν κατά 7 δις €, με αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί κατακόρυφα ο κίνδυνος χρεοκοπίας τους.

Ανάλυση 

Στο γενικότερο θέμα των τραπεζών, οφείλουμε να γνωρίζουμε εν πρώτοις πως έχουμε ένα διπλό νομισματικό σύστημα. Ειδικότερα, ενώ τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις διατηρούν λογαριασμούς στις εμπορικές τράπεζες, οι εμπορικές τράπεζες έχουν τους δικούς τους στην κεντρική. Αυτές οι καταθέσεις τους ονομάζονται «κεντρικά χρήματα» ή αποθεματικά – ενώ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών «τραπεζικά χρήματα» (Bank deposits, ηλεκτρονικά ή λογιστικά χρήματα, πηγή: makrokop).