MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Οι γερμανικές αποζημιώσεις

Είναι ξεκάθαρο για ποιο λόγο οι Γερμανοί θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα υπό την κατοχή τους – με εκγερμανισμένες κυβερνήσεις στην υπηρεσία τους, με την εξαθλίωση και τη ληστεία των Ελλήνων για να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, με την αλλοίωση του πληθυσμού της μέσω των μεταναστευτικών ροών και με την απόσχιση της Μακεδονίας για να διαμελισθεί η χώρα οπότε να ελέγχεται καλύτερα.

Ανάλυση 

Όπως γράφαμε το 2011, πριν από την υπογραφή του καταστροφικού PSI από την τότε ελληνική κυβέρνηση συνεργασίας (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου, ΛΑ.Ο.Σ) που στήριζε την τεχνοκρατική (Παπαδήμου) μετά την ανατροπή του κ. Παπανδρέου όταν θέλησε να διεξάγει δημοψήφισμα (αντίστοιχα του κ. Berlusconi στην Ιταλία από την ΕΚΤ όταν αποφάσισε να εναντιωθεί στα γερμανικά σχέδια), «Η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, οδηγείται σκόπιμα στην πτώχευση, ενώ οι οφειλές της Γερμανίας αποτελούν ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο της, εάν και εφόσον αποφασίσει επιτέλους κάποια Ελληνική κυβέρνηση να τις διεκδικήσει» (πηγή). Είχαμε αναφερθεί εν προκειμένω στις γερμανικές αποζημιώσεις/επανορθώσεις, με τα εξής:

Η ύπουλη γερμανική παγίδα

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες όχι μόνο δεν εμπόδισαν την κρίση αλλά, αντίθετα, την ενδυνάμωσαν, μέσα από την πολιτική λιτότητας που επέβαλλε ο κ. Σόιμπλε – οπότε δεν έλυσαν το πρόβλημα, αφού οι ίδιοι ήταν και είναι το πρόβλημα.

Άποψη

Όλοι όσοι αναφέρονται στην Ιταλία, ιδιαίτερα οι υποστηρικτές της γερμανικής πολιτικής λιτότητας, οι οποίοι ευρίσκονται και εντός της ιταλικής πολιτικής ηγεσίας (πρόεδρος της χώρας, υπουργός οικονομικών – ανάλυση), θεωρούν πως το θέμα της απόρριψης του προϋπολογισμού της από την Κομισιόν είναι ξεκάθαρο: ότι δηλαδή η «λαϊκίστικη» νέα κυβέρνηση της εκπόνησε έναν προϋπολογισμό που ήταν συνειδητά εκτός των κανόνων της Ευρώπης. Ως εκ τούτου, ισχυρίζονται πως η Κομισιόν δεν είχε καμία άλλη δυνατότητα από το να τον επιστρέψει πίσω, απαιτώντας έναν καινούργιο εντός τριών εβδομάδων – επειδή οι κανόνες και οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα.

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Μασλαρινό, Tv Επιλογές

Συνέντευξη Ν. Λυγερού στον Σ. Μασλαρινό, Tv Επιλογές

03/11/2018

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Αλβανία

Οι υπνοβάτες

Δεν γνωρίζουμε πως η χρεοκοπία είναι συνδεδεμένη όχι μόνο με οικονομικές αλλά, επί πλέον, με γεωπολιτικές καταστροφές; Ότι από τη Γερμανία μετά τον πρώτο παγκόσμιο πόλεμο απαιτήθηκαν εδάφη και βιομηχανίες της για να εξοφλήσει τα χρέη της;

Επικαιρότητα 

Αυτό που ενοχλεί, υποθέτω την πλειοψηφία των ανθρώπων, είναι το ότι αδυνατούμε να συνεννοηθούμε ακόμη και στην άκρη του γκρεμού – ενώ αναλωνόμαστε σε ατέρμονες συζητήσεις που δεν έχουν καμία σχέση με την αντιμετώπιση των προβλημάτων και με το σχεδιασμό του μέλλοντος της χώρας μας. Ειδικά όσον αφορά τα περισσότερα κόμματα, φαίνεται καθαρά πως το μοναδικό ενδιαφέρον τους έχει σχέση με τα ιδιοτελή δικά τους συμφέροντα – ότι στην πραγματικότητα αδιαφορούν για την κοινωνία και τους Πολίτες της. 

Από 16.000 πλειστηριασμούς ακινήτων φέτος, 30.000 το 2019

Πάνω από 37.000 πλειστηριασμούς ακινήτων προγραμματίζουν για τους προσεχείς 15 μήνες οι τράπεζες. Φέτος, από την αρχή του έτους έχουν γίνει 9.000 πλειστηριασμοί και ως το τέλος του 2018 θα διενεργηθούν άλλοι 7.000. Για το 2019 έχουν προγραμματιστεί 30.000.

Η επιτάχυνση του ρυθμού των πλειστηριασμών αναμένεται να συνοδευθεί με την αύξηση των ανακτήσεων, μέσω των οποίων οι τράπεζες αναμένεται να επιτύχουν μείωση κατά 20% των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων έως το 2021.

Μη ρεαλιστικό το αίτημα για επανορθώσεις

Σχόλια για την επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στη Βαρσοβία την ώρα που οι φωνές στην Πολωνία για γερμανικές επανορθώσεις γίνονται όλο και πιο δυνατές.

Την επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Πολωνία εν μέσω εκκλήσεων πολωνών πολιτικών για καταβολή γερμανικών επανορθώσεων σχολιάζει ο γερμανικός Τύπος. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Frankfurter Rundschau αναφέρει σε αυστηρό τόνο: «Όταν γερμανοί πολιτικοί συγχαίρουν την Πολωνία για την 100η επέτειο της ανεξαρτησίας της, δεν επιτρέπεται την ίδια ώρα να αδιαφορούν για το ζήτημα των επανορθώσεων. Η Γερμανία είναι συνυπεύθυνη για το ότι για πολύ καιρό η Πολωνία δεν ήταν κυρίαρχο κράτος».

Άπιαστο όνειρο η αποταμίευση για το 82% των ελληνικών νοικοκυριών

Οκτώ στα δέκα ελληνικά νοικοκυριά δεν πρόκειται να βάλουν ούτε ένα ευρώ στην άκρη τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ έξι στους δέκα καταναλωτές δηλώνουν πως «μόλις τα βγάζουν πέρα».

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από την έρευνα οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) που έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.500 καταναλωτών.

Συγκεκριμένα, από την έρευνα του ΙΟΒΕ προέκυψε πως το 82% των ελληνικών νοικοκυριών δεν θεωρεί καθόλου πιθανή την αποταμίευση στο επόμενο δωδεκάμηνο, ενώ το 13% τη θεωρεί πιθανή και μόλις το 1% πολύ πιθανή.