MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018

Το πλιάτσικο θέλει γερές «πλάτες»…

Όπως είναι πλέον παγκόσμια αποδεκτό, η Τουρκία ελέγχεται στις μέρες μας από την «Φαμίλια Ερντογάν», ένα δικτατορικό καθεστώς βουτηγμένο στην διαφθορά, την προκλητική πολυτέλεια και τον νεοπλουτισμό, το οποίο νέμεται την εξουσία στην γειτονική χώρα για προσωπικό και «οικογενειακό» όφελος.

Η υποχρεωτική απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον (12 Οκτωβρίου 2018) ο οποίος συνελήφθη σαν όμηρος με στόχο Αμερικανικά «ανταλλάγματα», έγινε με καθαρά «δημοκρατικές» διαδικασίες: Αντικαταστάθηκε άκομψα ο δικαστής της υπόθεσης, οι μάρτυρες κατηγορίας ανέτρεψαν πλήρως τις αρχικές καταθέσεις τους («Δεν ξέρω», «Δεν είδα», «Απλά άκουσα από άλλους» και πολλά παρόμοια) και ο φυλακισμένος «κατάσκοπος» κηρύχτηκε «ένοχος» μόνο για το χρονικό διάστημα της ομηρείας του – αφέθηκε ελεύθερος και αναχώρησε αμέσως για την Αμερική.

Η ρητορική της χειραγώγησης

Οι Έλληνες είναι οκνηροί, τεμπέληδες και καταναλώνουν περισσότερα από όσα παράγουν – οπότε οι ίδιοι είναι υπεύθυνοι για τη χρεοκοπία της χώρας τους και πρέπει να τιμωρηθούν.

Άρθρο

Η κλασσική ρητορική των πλουσίων χωρών (ανθρώπων επίσης) οι οποίες, με τον συγκεκριμένο τρόπο, προσπαθούν να «στιγματίσουν» τις φτωχότερες, για να επιβάλλουν τους κανόνες τους (το Δίκαιο του ισχυρότερου) είναι η εξής στο παράδειγμα της Ελλάδας: 

Washington Post: Η δυτική Ευρώπη είναι όλο και πιο εξαρτημένη από το φυσικό αέριο της Ρωσίας

Το μεγαλύτερο μέρος της υπόλοιπης Ευρώπης συνδέει ακόμη πιο στενά το ενεργειακό του μέλλον με τη Μόσχα 

Για το μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα, οι χώρες της Βαλτικής ελέγχονταν από τη Σοβιετική Ενωση, το μεγαθήριο που βρίσκεται στα ανατολικά τους. 

Σήμερα, τρεις δεκαετίες μετά την ανεξαρτητοποίησή τους από τη Μόσχα, τα απομεινάρια αυτής της κυριαρχίας εξακολουθούν να είναι σκορπισμένα στην περιοχή.

Το ίδιο ισχύει για τις οικονομίες τους. 

Μέχρι πρόσφατα, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Λετονία και η Λιθουανία εξαρτώντο κατά 100% από το ρωσικό φυσικό αέριο για τις ενεργειακές τους ανάγκες.

Ο Putin και το δολάριο

Επειδή το πετροδολάριο στηρίζεται στη Σαουδική Αραβία, προκαλούν εντύπωση τα τελευταία γεγονότα, σχετικά με τη «δολοφονία Κασόγκι» – τα οποία μοιάζουν με προβοκάτσια σε όσους γνωρίζουν τη μεγάλη μάχη που διεξάγεται.

Άρθρο 

Ο πρόεδρος Putin, μιλώντας πρόσφατα σε αμερικανούς managers της βιομηχανίας ενάργειας, τους είτε τα εξής με πατρικό τόνο: «Νομίζω πως οι αμερικανοί συνεργάτες μας κάνουν ένα στρατηγικό λάθος. Οι Η.Π.Α., επιβάλλοντας κυρώσεις εναντίον χωρών όπως η Ρωσία ή το Ιράν, υπονομεύουν την εμπιστοσύνη στο δολάριο, ως παγκόσμιο αποθεματικό και συναλλακτικό νόμισμα. Έτσι πριονίζουν το κλαδί, επάνω στο οποίο στηρίζεται η χώρα τους». 

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Λ. Χαμάτσο. Πρώτο πρόγραμμα ΡIK

Συνέντευξη Ν. Λυγερού με τον Λ. Χαμάτσο. Πρώτο πρόγραμμα ΡIK

23/10/2018

Με θέμα : Γεωπολιτικά, Εξελίξεις, Τουρκία