MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Η τραπεζική εξαΰλωση

Εάν πρέπει να διασωθούν οι τράπεζες, θα πληρώσουν πρώτα οι ομολογιούχοι, οι μέτοχοι και οι καταθέτες τους. Επομένως λογικά απομακρύνονται μαζικά οι επενδυτές από τις μετοχές τους – ενώ ορισμένοι υποθέτουν πως η μερική άρση των ελέγχων κεφαλαίων που αποφασίσθηκε πρόσφατα είχε στόχο την παραπλάνηση των αποταμιευτών, σχετικά με την ασφάλεια των καταθέσεων τους.

Επικαιρότητα

Ακόμη μία ελληνική κυβέρνηση κατηγορεί τις αγορές για κερδοσκοπία, εν προκειμένω στις τράπεζες, αδυνατώντας να κατανοήσει το αυτονόητο: το ότι στα χρηματιστήρια επενδύει κανείς σε μετοχές ή σε δείκτες προφανώς για να κερδίσει και όχι για να χάσει τα χρήματα του. Όταν λοιπόν προβλέπει καλυτέρευση των οικονομικών μεγεθών μίας χώρας ή μίας επιχείρησης, τοποθετείται στην άνοδο τους (όπου παραδόξως κανείς δεν κατηγορείται για κερδοσκοπία) – ενώ όταν προβλέπει το αντίθετο, επενδύει στην πτώση τους, μέσω των παραγώγων και των ανοιχτών πωλήσεων που επιτρέπουν.

Ελλάδα: διάσωση τραπεζών με έξοδα φορολογουμένων;

Στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης για στήριξη του πιεζόμενου τραπεζικού κλάδου αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για το ενδεχόμενο να επωμιστούν βάρη οι φορολογούμενοι στην Ελλάδα.

Ο γερμανικός Τύπος αναφέρεται στις ισχυρότατες πιέσεις που δέχονται οι μετοχές του ελληνικού τραπεζικού κλάδου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. «Αναταράξεις στην Ελλάδα – υπό συζήτηση μια Bad Bank», σχολιάζει στον τίτλο σχετικού της δημοσιεύματος η Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Το 72% των Ελλήνων επιθυμεί αποχώρηση από τη Συμφωνία των Πρεσπών

To 72% των Ελλήνων επιθυμεί την αποχώρηση της Ελλάδας από τη Συμφωνία των Πρεσπών, μετά το δημοψήφισμα που έγινε στα Σκόπια.

Αυτό αποκαλύπτει πανελλαδική έρευνα που έγινε από την 1η έως τις 2 Οκτωβρίου, από την εταιρεία δημοσκοπήσεων Interview για λογαριασμό της Βεργίνα Τηλεόρασης.

Το 68% μάλιστα των ερωτηθέντων που συμμετείχαν στην έρευνα (1000 άτομα), δήλωσαν πως θα έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Πως η αλαζονεία των αρχουσών ελίτ της Δύσης γίνεται μπούμεραγκ

Οι ηγεσίες της Δύσης δεν μαθαίνουν. Έχουν στο συρτάρι ένα μοντέλο συμπεριφοράς, το ανασύρουν για κάθε περίπτωση και το παρουσιάζουν σαν «συνταγή επιτυχίας». Διενεργήθηκε την περασμένη Κυριακή στα Σκόπια δημοψήφισμα για έγκριση ή απόρριψη της Συμφωνίας των Πρεσπών. Σε όλη την προηγούμενη περίοδο υπήρξαν παρεμβάσεις τρίτων με στόχο οι πολίτες να προσέλθουν στην κάλπη και να ψηφίσουν «ναι».