MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018

"Επανάσταση" της Ιταλίας εναντίον της ΕΕ. Φοροαπαλλαγές και αυξήσεις συντάξεων στην Ιταλία.

Η ιταλική κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει τις κατώτατες συντάξεις, να στηρίξει τους ανέργους και να μειώσει τη φορολογία για τις επιχειρήσεις. Όλα αυτά με
αφορμή την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού.

H ιταλική πολιτική πραγματικότητα συνεχίζει να συγκεντρώνει το ευρωπαϊκό ενδιαφέρον. Στο πεδίο της οικονομίας, οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ο κρατικός προϋπολογισμός θα αγγίξει τα τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, δεκαέξι δισεκατομμύρια ευρώ θα χρησιμοποιηθούν πιθανότατα για την μείωση των φόρων και για να βοηθηθούν οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι.

Οι κίνδυνοι της παγκόσμιας οικονομίας

Εάν παρ’ ελπίδα συμβεί κάποιο κραχ, ο μεγάλος ένοχος στην περίπτωση της Ελλάδας θα είναι ο υπουργός οικονομικών της, ο οποίος αρνήθηκε ανεύθυνα την πιστοληπτική γραμμή στήριξης παρά το τεσσαρακονταετές μνημόνιο που υπέγραψε – απλά και μόνο για ψηφοθηρικούς λόγους, με την έννοια της διατήρησης του μύθου της εξόδου από τα μνημόνια.

Ανάλυση 

Σύμφωνα με όλους σχεδόν τους οικονομολόγους, η παγκόσμια οικονομία ανέκαμψε μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, μέσω της αύξησης της ρευστότητας εκ μέρους των κεντρικών τραπεζών – η οποία οδήγησε στην κλιμάκωση του δανεισμού, με αποτέλεσμα την αλματώδη άνοδο του παγκοσμίου χρέους σε επίπεδα ρεκόρ (ειδικά των αναπτυσσομένων χωρών σε δολάρια). Εν τούτοις, λόγω της μη σταθερής αύξησης των μισθών και των επενδύσεων στην πραγματική οικονομία, λόγω της έλλειψης των οποίων δεν καλυτέρευσε η παραγωγικότητα των εργαζομένων, η μοναδική κατεύθυνση που απομένει είναι η καθοδική, η κατάρρευση της – ενώ στην ουσία δεν έχει αλλάξει τίποτα και δεν έχει καταπολεμηθεί καμία από τις αιτίες που οδήγησαν πριν από δέκα χρόνια στην κρίση. 

Η βρώμικη ιστορία με τα κόκκινα δάνεια

Δεν πληρώνω, εκτός εάν μου αποδείξουν οι τράπεζες πως μου έχουν δανείσει νόμιμα, πραγματικά χρήματα και όχι αέρα – ενώ, όπως γνωρίζω, οι τράπεζες δεν έχουν κόστος αναχρηματοδότησης των δανείων, οπότε δεν δικαιούνται τόκους.

«Ως παράσιτο στη Βιολογία χαρακτηρίζεται ένας οργανισμός (ζωικός ή φυτικός) που ζει και αναπτύσσεται μαζί και εις βάρος άλλου οργανισμού, που χαρακτηρίζεται «ξενιστής» – από τον οποίο και τρέφεται με τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες.
Ως παράσιτα στην πολιτική ονομάζονται εκείνα τα κόμματα που έχουν μία ανάλογη λειτουργία – ενώ «ξενιστές» είναι οι ανόητες κοινωνίες που τα ανέχονται, μη αντιδρώντας στην αχόρταγη απομύζηση τους».