MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 30 Αυγούστου 2018

Η γεωπολιτική μάχη των μαχών

Για τις Η.Π.Α. ο μεγάλος ανταγωνιστής δεν είναι βέβαια η Ρωσία αλλά η Κίνα, ενώ γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα της εάν αργήσουν να κερδίσουν το χρηματοπιστωτικό πόλεμο, όπως είναι ο δρόμος του μεταξιού – οπότε δεν είναι απίθανο να κλιμακώσουν τις στρατιωτικές πιέσεις τους στη Θάλασσα της Ν. Κίνας ή στη Β. Κορέα, παράλληλα με την προσπάθεια οικονομικού στραγγαλισμού της.

Ανάλυση 

Εισαγωγικά η νέα εποχή ή καλύτερα η αλλαγή παραδείγματος ξεκίνησε το 2008, όπου φάνηκαν τα αποτελέσματα των ανισορροπιών στα εμπορικά ισοζύγια των κρατών που προκάλεσαν μη βιώσιμα εθνικά χρέη – ενώ διαπιστώθηκε η οικονομική αδυναμία των Η.Π.Α. για πρώτη φορά, η οποία επιλύθηκε με την εξαγωγή των προβλημάτων τους μέσω της Lehman Brothers στο εξωτερικό και ιδιαίτερα στη Γερμανία (της κόστισε ένα θηριώδες ποσόν που στη συνέχεια κατάφερε να το καλύψει με τη βοήθεια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους και των «εταίρων» της, κλιμακώνοντας όμως τις ανισορροπίες εντός της Ευρωζώνης). 

Τι είναι η προπαγάνδα – ποιά τα ειδη της

Μου άρεσε πάρα πολύ η σειρά άρθρων που γράφει ο Argos μετά από παρότρυνση του Κόραξ και θα ήθελα να συμπράξω κι εγώ με μια σειρά 2 άρθρων όπου θα κάνουμε ακαδημαικό μαθημα για την προπαγάνδα και πως αυτή επιρρεάζει την μάζα. Πάμε λοιπόν στο 1ο από τα 2 κομμάτια: 

1. Η σημασία της Προπαγάνδας. 

«Η Προπαγάνδα βασιλεύει, η Προπαγάνδα θριαμβεύει. Τα διαποτίζει όλα, τα παραμορφώνει όλα,. όλα είναι Προπαγάνδα. Από εδώ κι’ εμπρός, αυτή κανονίζει, την σκέψη μας, τις αντιδράσεις μας, την δραστηριότητα μας. H σύγχρονη βασιλεία της Προπαγάνδας είναι ένα τετελεσμένο γεγονός. Είναι ένα χαρακτηριστικά μιας νέας μορφής πολιτισμού. Οι Ιστορικοί τον μέλλοντος θα ονομάσουν τον 20ο αιώνα, αιώνα της Προπαγάνδας». (Ζ. Σεβαλιέ). 

Ο πίνακας που ξεγυμνώνει τα ψέμματα τους – Κοινωνικό κράτος τελευταίο στην Ευρώπη

Δεν μας προσφέρουν τίποτα.. μόνο μας παίρνουν. Κοινωνικό κράτος τελευταίο στην Ευρώπη 

Τι κρίμα που οι ξένοι μετράνε τα πράγματα και έτσι το ένα μετά το άλλο ξεφουσκώνουν όλα τα ντόπια παραμύθια. Στην Ελλάδα λοιπόν δεν έχουμε κοινωνικό κράτος αλλά είμαστε και εδώ ο πάτος της Ευρώπης. Και πριν κάποιος κρατικοδίαιτος ισχυριστεί ότι φταίει το μνημόνιο, ήμασταν ο πάτος της Ευρώπης και το 2008 όταν το δανεικό χρήμα έτρεχε σαν ποτάμι[1].

Αντ’ αυτού εδώ έχουμε πελατειακό κράτος. Ένα κράτος που μοιράζει προνόμια στους κρατικοδίαιτους που εμπορεύονται την ψήφο τους. Που σήμερα ΝΔ και Σύριζα ανταγωνίζονται για ποιο θα το διαφυλάξει καλύτερα. Η υπόλοιπη κοινωνία δεν μετράει. 

Η δύναμη της αλήθειας

Πάντοτε υπάρχουν λύσεις, ακόμη και όταν μία χώρα ευρίσκεται στο χείλος της καταστροφής – υπερχρεωμένη, εξευτελισμένη, υποχείριο των δανειστών ή των εταίρων της και «καταρρακωμένη».

Επικαιρότητα 

Γνώση, πραγματική γνώση, σημαίνει δύναμη κατά τον Σπινόζα. Δυστυχώς όμως, οι περισσότεροι άνθρωποι στηριζόμαστε σε μία εσφαλμένη ερμηνεία της γνώσης – επειδή αγνοούμε πως γνωρίζουμε τότε μόνο αληθινά ένα θέμα, μία κατάσταση ή ένα αντικείμενο, όταν ξέρουμε πώς να το χειριζόμαστε, πώς να αντιδρούμε απέναντι του, καθώς επίσης πώς να δρούμε χάρη σε αυτό.