MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 17 Αυγούστου 2018

Η ιταλική τραγωδία της Ευρωζώνης

Η πιθανότητα να υποχρεωθεί η Ιταλία στα μνημόνια της Τρόικα είναι πολύ μεγάλη – κάτι που μάλλον δεν πρόκειται να δεχτεί η νέα κυβέρνηση της, με ενδεχόμενο να ξεκινήσει μία νέα διαπραγμάτευση «αλά ελληνικά» το 2019, η οποία θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα τη νομισματική ένωση.
«Οι προεκλογικές δεσμεύσεις της νέας κυβέρνησης της Ιταλίας: (α) ένα ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ύψους 780 € μηνιαία και κόστους 17 δις € για την οικονομία, (β) μειώσεις φόρων κόστους 80 δις € και (γ) κατάργηση των συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων κόστους 15 δις €. Δηλαδή συνολικά 112 δις € ετησίως, όταν η χώρα έχει δεσμευθεί να εξοικονομήσει 12,5 δις € το 2019 και 20 δις € το 2020 – με εναλλακτική την αύξηση του ΦΠΑ από το 22% στο 25% το 2021″ (πηγή).

Το μεταναστευτικό σύμπλεγμα των ομογενών

Οι Έλληνες του εξωτερικού δεν πρέπει να κατηγορούν τους συμπατριώτες τους που δεν έφυγαν και την Ελλάδα σε τέτοιο βαθμό, απλά και μόνο επειδή διοικείται από κυβερνήσεις που είναι ανίκανες να τους προσφέρουν αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, αναγκάζοντας τους να μεταναστεύσουν για να επιβιώσουν.
«Ότι να ‘ναι γράφετε κυρία μου! Διαμένω στο Μάλμε και ούτε που κατάλαβα τι έγινε χθες βράδυ. Μάλιστα ο πατέρας μου που διαμένει στην Ελλάδα μου έδωσε το συγκεκριμένο σύνδεσμο. Ρώτησα 7 συναδέλφους μου και κανένας δεν ήξερε τίποτα. Για ποια εμπόλεμη ζώνη (πηγή) στο Μάλμε μιλάτε; Πλάκα μας κάνετε; Προπαγάνδα έτσι;

Samir Amin: Ο άνθρωπος που προέβλεψε την αποτυχία του Ευρώ

Συνέντευξη στην Κατερίνα Κιτίδη και τον Αρη Χατζηστεφάνου το 2011

Οι παλαιότεροι τον γνώρισαν ως μέντορα του Ανδρέα Παπανδρέου – ο οποίος μάλιστα έχει μεταφράσει και αρκετά κείμενα του Αμίν στα ελληνικά. Όλοι όμως τον αναγνώριζαν ως έναν από τους μεγαλύτερους μαρξιστές οικονομολόγους του 20ου και του 21ου αιώνα.

ΝΟΜΙΣΜΑ ΧΩΡΙΣ ΚΡΑΤΟΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ

Νόμισμα χωρίς κράτος δεν μπορεί να υπάρξει. Κοινό νόμισμα χωρίς κοινό κράτος και πάλι δεν μπορεί να υπάρξει. Το δε ευρώ είναι στην ουσία γερμανικό νόμισμα και όχι κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα. 

Το ευρώ θα υπάρχει μόνο όσο θα εξυπηρετεί τα γερμανικά συμφέροντα. Όταν αυτό πάψει να συμβαίνει, τότε και το ευρώ θα πάψει να υπάρχει.