MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Πέμπτη 16 Αυγούστου 2018

Η άλλη όψη του τουρκικού νομίσματος

Τα τεράστια τραπεζικά προβλήματα της Τουρκίας, η σχέση τους με τον ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό κλάδο, η ενεργειακή καθώς επίσης η γεωπολιτική πλευρά της τουρκικής κρίσης – ενώ εδώ φαίνεται να οφείλεται η ξαφνική απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών, έτσι ώστε να μην αντιταθεί η Ελλάδα σε τυχόν διάσωση της Τουρκίας από την Ευρώπη.

Ανάλυση

Ο Τούρκος πρόεδρος ανήγγειλε αλαζονικά την επιβολή κυρώσεων εναντίον των Η.Π.Α. – περιορίζοντας ταυτόχρονα τη ρευστότητα της λίρας στους διεθνείς επενδυτές (short), με αποτέλεσμα τη βραχυπρόθεσμη ανάκαμψη της (στο 1:6,16 τώρα σε σχέση με το δολάριο – πηγή). Το γεγονός όμως αυτό δεν μειώνει τα προβλήματα της Τουρκίας – τα οποία ως γνωστόν προήλθαν από τις αυξημένες εισροές ξένων κεφαλαίων στην υπερθερμασμένη οικονομία της. 

Οι ελίτ και οι σκουπιδιάρηδες

Βρισκόμαστε στο δρόμο που οδηγεί σε αστυνομικά, ολοκληρωτικά, δικτατορικά κράτη, τα οποία αποκλείουν εκ των πραγμάτων τις εξεγέρσεις – ενώ κατά τους υποστηρικτές τους, η Δημοκρατία είναι απλά ένα διάλειμμα, μεταξύ ολοκληρωτικών καθεστώτων.

Άποψη 

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει ο αμερικανός Nick Hanauer ανήκει, σύμφωνα με τις δικές του δηλώσεις, στο πλουσιότερο 0,01% του πληθυσμού της χώρας του – περιγράφει δε τον εαυτό του ως έναν «υπερήφανο και αμετανόητο» καπιταλιστή. Έχει αποκτήσει την περιουσία του με επενδύσεις σε εταιρείες, μεταξύ άλλων ως συνιδρυτής της Amazon – κερδίζοντας τεράστια ποσά, ειδικά μετά το ξέσπασμα της κρίσης του 2007, όπου «επιδοτήθηκε» βασιλικά, όπως αρκετοί άλλοι «συνάδελφοί του» δισεκατομμυριούχοι, από τα προγράμματα παροχής ρευστότητας της Fed (QE). 

Η τραγωδία της λιτότητας

Τα περί ανάπτυξης είναι ένας λαϊκός μύθος για να παραμένουν ελεγχόμενα οι Πολίτες και να μην εξεγείρονται, χωρίς να συνειδητοποιούν πως οδηγείται ο ένας μετά τον άλλο στο ικρίωμα – με τις τραγωδίες να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως στο Μάτι και στη Γένοβα.

Επικαιρότητα 

Ορισμένα γεγονότα που συμβαίνουν θεωρούνται συχνά τυχαία ή το φυσικό αποτέλεσμα ανθρωπίνων σφαλμάτων, σε συνδυασμό με τη διαφθορά – όπως η καμένη γη στο Μάτι με τους 95 νεκρούς, για τους οποίους κατηγορήθηκε ο κρατικός μηχανισμός ή η κατάρρευση της γέφυρας στη Γένοβα με τους 39 νεκρούς, όπου ενοχοποιήθηκε η κατασκευαστική εταιρεία, ενώ κυκλοφόρησε ένα σενάριο που επιβάρυνε με την ευθύνη την ιταλική Μαφία, με τον ισχυρισμό ότι έχει παρεισφρήσει στη βιομηχανία σκυροδέματος (υπερτιμώντας το προϊόν και παραδίδοντας λιγότερο τσιμέντο, κάτι που έκανε την κατασκευή ασταθή). 

ΚΑΖΑΚΗΣ : Σε ποιο μήκος και πλάτος αυτής της γης, η απελευθέρωση ομήρων από τους απαγωγείς τους θεωρείται «πράξη δικαιοσύνης»;

Συγνώμη που χαλάσαμε τη χαρά του κρετίνου! 

Ένας από τους πρυτάνεις της δημοσιογραφίας, ο Γιάννης Κάτρης, που δεν υπάρχει πια, συνήθιζε να λέει όταν τον ρωτούσαν για το συνάφι του: «Ουδείς μωρότερος των δημοσιογράφων, αν δεν υπήρχαν οι κρετίνοι…» Αναφερόταν κυρίως στους δημοσιογράφους celebrity, που αντιμετώπιζαν την είδηση ως εμπόρευμα και την αλήθεια ως συνώνυμο του ψέματος. Του ψέματος που κάθε φορά βολεύει την εξουσία κατά το γνωστό ρητό του Μεγάλου Αδελφού, αλήθεια είναι το ψέμα. 

Χάθηκαν 8.500 θέσεις εργασίας τον Ιούλιο – Αρνητικό ρεκόρ

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το σύστημα Εργάνη, τον Ιούλιο το ισοζύγιο προσλήψεων-αποχωρήσεων ήταν αρνητικό κατά 8. 610 οι οποίες καταχωρήθηκαν στο σύστημα ενώ άλλες 1.492 δηλώθηκαν από τις επιχειρήσεις χειρόγραφα ωστόσο αφορούν στην περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου 2018.