MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018

«Τρομάζει» την ΕΚΤ η κατάρρευση της τουρκικής λίρας

«Πονοκέφαλο» προκαλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η κατρακύλα της τουρκικής λίρας, που έπεσε και άλλο σήμερα το πρωί έναντι του δολαρίου. Η μεγάλη ανησυχία της ΕΚΤ έχει να κάνει με την έκθεση ορισμένων εκ των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών στην Τουρκία.

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, οι ισπανικές τράπεζες έχουν άνοιγμα 83,3 δισ. δολαρίων στην Τουρκία, οι γαλλικές τράπεζες 38,4 δισ. και οι ιταλικές 17 δισ. δολαρίων.

Με του τουρκικό νόμισμα να μετρά απώλειες έναντι του δολαρίου που φθάνουν το 30% από την αρχή του έτους και υπό την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ, οι επενδυτές περιμένουν να ακούσουν σήμερα τι θα πει ο νέος «τσάρος» της τουρκικής οικονομίας και γαμπρός του Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Η ρατσιστική υστερία στη Γερμανία

Ότι και να πιστέψει κανείς για τους Γερμανούς, γεγονός είναι πως η Γερμανία γίνεται όλο και λιγότερο γερμανική, αφού σχεδόν κάθε τέταρτος πολίτης έχει μεταναστευτική καταγωγή. Στις μεγάλες πόλεις το μερίδιο των μεταναστών είναι σημαντικά υψηλότερο: 49% στη Φρανκφούρτη, 39% στο Μόναχο και 29% στο Βερολίνο.

Άποψη
 
Η σχετικά πρόσφατη παραίτηση του τουρκικής καταγωγής ποδοσφαιριστή από την εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας, πυροδότησε μία δημόσια συζήτηση περί ρατσισμού που διαρκεί ακόμη. Χιλιάδες κάτοικοι της χώρας διηγούνται στο twitter τις δικές τους εμπειρίες σε σχέση με το ρατσισμό και την ξενοφοβία στα σχολεία, στην αναζήτηση σπιτιών ή στο δρόμο. Το φαινόμενο ονομάζεται «Ρατσισμός στην καθημερινότητα» και συγκεντρώνεται με το Hashtag «MeTwo», ενώ ο γερμανός υπουργός εξωτερικών πρότεινε το διάβασμα όλων αυτών των ιστοριών σε εκείνους που πιστεύουν πως ο ρατσισμός δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα. 

Υπέρογκες χρεώσεις στις τραπεζικές συναλλαγές: Οι παγίδες και οι χρεώσεις

ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ 

Με προμήθειες-φωτιά σε μία σειρά από συναλλαγές, όπως η μεταφορά χρημάτων από έναν λογαριασμό σε άλλον, η ανάληψη ποσού από ATM διαφορετικής τράπεζας και η αίτηση για ρύθμιση των ενήμερων – «κόκκινων» δανείων, συνεχίζουν να επιβαρύνονται τα νοικοκυριά, παρά τη συνεχιζόμενη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους.