MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Σάββατο 21 Ιουλίου 2018

Συνέντευξη Ν. Λυγερού "Για τη Συμφωνία" με τον Γιάννη Καλαιτζάκη Team Fm 102

Συνέντευξη Ν. Λυγερού "Για τη Συμφωνία" με τον Γιάννη Καλαιτζάκη Team Fm 10

20/07/2018

Με θέμα : Ελλάδα, Εξελίξεις, πΓΔΜ, Γεωπολιτικά, Συλλαλητήρια

Περικοπή τουλάχιστον 3,2 δισ. στις συντάξεις το 2019

Σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε το υπουργείο Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά ταμεία και τους άλλους φορείς του Δημοσίου για την κατάρτιση του προϋπολογισμού του 2019, προκύπτει πως η κυβέρνηση προετοιμάζει μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ ή κατά 11%.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τις συντάξεις προβλέπει ότι το ανώτατο ποσό που θα δαπανήσει το Δημόσιο για τις συντάξεις του 2019 θα είναι 25,48 δισ. ευρώ, από 28,7 δισεκατομμύρια ευρώ που διέθεσε για το 2018. Προκύπτει μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης κατά 3,2 δισ. ευρώ ή κατά 11%.

Η μάχη για την ηγεμονία του πλανήτη

Όταν η Κίνα αντιμετωπίζει αδιέξοδα στον εμπορικό πόλεμο που της έχουν κηρύξει οι Η.Π.Α., δραστηριοποιείται έμμεσα η Ρωσία – ενώ η Γερμανία προσπαθεί να συμβαδίσει μέσω της ΕΕ, όπως με το πρόσφατο θηριώδες πρόστιμο στη Google, ύψους 4,34 δις $.

Ανάλυση 

Παρά το ότι φαίνεται πως οι σχέσεις των προέδρων Trump και Putin βελτιώνονται, σύμφωνα με τα νέα στοιχεία του αμερικανικού υπουργείου οικονομικών η Ρωσία μείωσε δραστικά και απότομα τα συναλλαγματικά της αποθέματα σε ομόλογα της υπερδύναμης – από 100 δις $ στα 15 δις $, εντός του 2018 (γαλάζια καμπύλη στο γράφημα). Μία τόσο μεγάλη μείωση δεν έχει συμβεί ποτέ – ούτε καν στα τέλη του 2014, όπου η ρωσική κεντρική τράπεζα, λόγω της κρίσης της Κριμαίας, προσπάθησε να σταματήσει την κατάρρευση του ρουβλίου, επεμβαίνοντας στις αγορές συναλλάγματος και πουλώντας μαζικά δολάρια.