MOTD

Αλλαχού τα κόμματα γεννώνται διότι εκεί υπάρχουσι άνθρωποι διαφωνούντες και έκαστος άλλα θέλοντες. Εν Ελλάδι συμβαίνει ακριβώς το ανάπαλιν. Αιτία της γεννήσεως και της πάλης των κομμάτων είναι η θαυμαστή συμφωνία μεθ’ ης πάντες θέλουσι το αυτό πράγμα: να τρέφωνται δαπάνη του δημοσίου.

Εμμανουήλ Ροΐδης, 1836-1904, Έλληνας συγγραφέας

Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018

ΠΡΟΣ ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ;

Υπάρχει Θεσσαλική εθνικότητα και Θεσσαλική γλώσσα

Υπάρχει Ηπειρωτική εθνικότητα και Ηπειρωτική γλώσσα

Υπάρχει Θρακική εθνικότητα και Θρακική γλώσσα 

Υπάρχει Μακεδονική εθνικότητα και Μακεδονική γλώσσα

Υπάρχει Πελοποννησιακή εθνικότητα και Πελοποννησιακή γλώσσα

Νέα ένδειξη ενός παγκοσμίου κραχ

Βρέθηκε αλήθεια το ελιξίριο που καθιστά απρόσβλητο τον πλανήτη τόσο στις φούσκες, όσο και στα βουνά χρεών που έχουν δημιουργηθεί;

Επενδύσεις & Αγορές

Ένα καινούργιο ρεκόρ, το οποίο υπερέβη πρόσφατα το αμέσως προηγούμενο, η σχέση δηλαδή μεταξύ των χρηματοπιστωτικών χαρτιών (ομόλογα συν μετοχές) και του παγκοσμίου ετησίου ΑΕΠ, αποτελεί μία ξεκάθαρη ένδειξη ενός επερχόμενου κραχ – με κριτήριο βέβαια την ιστορία.

ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΠτΔ;

Όπως είναι γνωστό, με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 1986, αφαιρέθηκαν κάποιες εξουσίες από τον ΠτΔ και δόθηκαν στον πρωθυπουργό, μετατρέποντας το πολίτευμα σε πρωθυπουργοκεντρικό.

Έτσι, από τότε άρχισε να δημιουργείται η εντύπωση ότι ο ΠτΔ είναι απλά ένας τυπικός θεσμός. Αυτό δεν είναι αλήθεια και θα εξηγήσω αμέσως τι εννοώ. Πάντως αυτή η εντύπωση βόλεψε τόσο τους εκάστοτε πρωθυπουργούς για να αισθάνονται πανίσχυροι, όσο και τους εκάστοτε ΠτΔ για να αποφεύγουν να εμπλέκουν το όνομά τους στα πολιτικά πράγματα. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και τώρα με τη σύναψη της «Συνθήκης των Πρεσπών».